Volt egyszer egy Austria Tabak

Ausztriában megszűnik a cigarettagyártás

 
2011. Máj. 17. 18:04

Volt egyszer egy Austria Tabak

Ausztriában megszűnik a cigarettagyártás

2011. május 17., Kedd 18:04

Hainburg egy ideig még reménykedett, már csak azért is, mert egy új óvoda létesítése volt a nagy álom, ennek megvalósulása pedig a városkában működő Austria Tabak adóbefizetésétől függött. Ilyesmire ezután nem lehet számítani: az utolsó ausztriai cigarettagyárat is bezárják.

A termelőüzemben 240 munkahely szűnik meg, a központban nyolcvan, de Ausztria ennél többet sirat: az osztrák cigaretta egykori dicsőségét. Az Austria Tabak ősét II. József Österreichische Tabakregie néven alapította 1784-ben, monopolhelyzetét a gyár sokáig őrizte. Az új korszak 2001-ben kezdődött, amikor Schüssel kancellár intézkedése nyomán a gyár egésze magántulajdonba került. Utolsó tulajdonosa, a japán JTI most kimondta a halálos ítéletet: a termelés egy részét, vagyis a bevált márkák – Smart, Memphis – előállítását másik EU-országba (az értesülések szerint Lengyelországba) helyezik át.

A gyár dolgozóit villámcsapásként érte a hír, hiszen négy évvel ezelőtt még óriási beruházásokat terveztek a japánok. A cégvezetés saját közlése szerint 30 millió eurós fejlesztésről volt szó, 15-30 milliárd cigaretta gyártásáról. Tavaly a gyár futószalagjairól 10 milliárd darab került le.

Az ausztriai cigarettagyártás fokozatosan halt el: legutóbb 2007-ben a linzi gyárat zárták be – innen a gépeket Lengyelországba vitték. Linzben egyébként éppen mostanában döntöttek arról, hogy a jó állapotban lévő egykori gyárépületet kulturális létesítmény céljaira hasznosítják, úgy, hogy az eredeti vöröstéglás homlokzatot megtartják.

Az Austria Tabak a privatizációig az osztrák ipar egyik fontos – igaz, a kilencvenes évek végén már leszállóágba került – része volt. Nem csak a hainburgi óvoda megálmodóit éri veszteség: a gyár a maga idejében a kultúra büszke támogatója volt. Sokan emlékezhetnek még a Dohány Múzeumra, amely beolvadt a Múzeumi Negyedbe, bár a Mariahilferstrasséról külön bejáraton is meg lehetett közelíteni. Kis ékszerdoboz volt, a dohányzással, annak történetével összefüggő műtárgyak, festmények, bútorok, berendezési tárgyak gyűjteménye, amelyekre azonban a privatizáció után az angol tulajdonos nem tartott igényt, és főként nem vállalta a múzeum fenntartásának költségeit. Ráadásul a múzeum maga kulturális eseményeket is szponzorált, sőt rendezett – ennek 2001 után fokozatosan vége szakadt. Magát a múzeumot 2003-ban zárták be, ma egy kis magántévé stúdiója működik a helységekben.

A Japan Tobacco International nem vonul ki Ausztriából, csak a termelést szünteti meg. A bécsi központ marad 500 fővel – leépítés csak a közvetlenül a termeléssel foglalkozó 80 munkatársat érinti. Marad a Tobaccoland, a forgalmazás és a marketing, valamint a kutatórészleg.

A szociális terven már dolgoznak, erről azután a szakszervezetek bevonásával egyeztetnek, ennek ellenére nagy a kétségbeesés: Hainburg nem éppen bővelkedik munkahelyekben. A dohánygyár volt a legnagyobb munkaadó, mostantól a kórház vezeti a ranglistát, s a harmadik maga a községi tanács, ahol 89-en dolgoznak. Az elbocsátottak többsége jó esetben ingázó lesz. A JTI nem kevés bírálatot tehet zsebre: a cég gazdasági eredménye egyáltalán nem indokolja a bezárást. Utóbbi elsődleges oka nem a dohányzási tilalom, inkább több körülmény egybeesése. A hazai termékek iránti kereslet ugyanis inkább a virágzó cigarettacsempészet miatt esett vissza – vélik a szakértők. A drága termelés, a magas telephely-költség kétségkívül kevéssé teszi gazdaságossá az itteni termelést. A JTI operatív nyeresége tavaly az előző évi 17, milliárd euróról 1 milliárd euróra esett vissza. Az 5800 lakosú Hainburg viszont a gyár bezárásával 500 ezer adó-euróval lesz szegényebb.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl