Támogatott öngyilkosság súlyos betegek részére

Bővül a hospice-hálózat Ausztriában

 
2021. Okt. 24. 11:42

Támogatott öngyilkosság súlyos betegek részére

Bővül a hospice-hálózat Ausztriában

2021. október 24., Vasárnap 11:42

Ausztriában 2022-től szigorú feltételek mellett engedélyezik a kegyes halált, amit csakis az érintett, súlyos, gyógyíthatatlan beteg kérheti személyesen. Magát a műveletet szintén maga a beteg hajtja vége: amennyiben igénye orvosilag is igazolt, a patikában az öngyilkossághoz szükséges halálos preparátumot kap. Az új törvény hatálya alól a kiskorúakat kivonták.

Egy évvel ezelőtt a kormány még tiltotta a támogatott öngyilkosságot, ám ezt a rendelkezést az Alkotmánybíróság megvétózta. Az indok: a tilalom sérti az érintett önrendelkezési jogát. Ugyanakkor továbbra is tilos az aktív eutanázia, amikor külső, akár orvosi, akár családi közreműködéssel segítik a halálba a beteget.

Az új eutanáziatörvénnyel párhuzamosan tovább fejlesztik a hospice hálózatot, még több olyan intézményt létesítenek, amelyben a végstádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek számára - kizárólag a fájdalom csökkentésével - biztosítják a méltóságteljes halált.

A beteg döntésképességét, valamint a támogatott öngyilkosság egészségügyi indokoltságát két orvosnak kell közjegyző előtt igazolnia. A beteg adhat meghatalmazást másik személynek az öngyilkossághoz szükséges gyógyszertári csomag átvételére. Az öngyilkosságot az állam csakis az említett feltételek szigorú betartásával támogatja, minden egyéb, az előírásokat megkerülő segítség továbbra is bűncselekmény.

Ami a hospice hálózat fejlesztését illeti, ennek érdekében az osztrák állam külön alapot létesít. A szükséges intézmények létesítéséhez az állam, a tartomány és az érintett város a megszokott egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban járul hozzá. A központi alap 2021-ben 21 millió eurót, 2023-ban 36 millió eurót, 2024-ben 51 millió eurót bocsát rendelkezésre. Ha a tartományok és városok teljes egészében kihasználják, illetve kiegészítik ezt az összeget, akkor 2024-ben összesen 153 millió euróból létesíthetnek hospice házakat. Ez lényegesen több mint az eddigi, összesen évente 18 millió eurós ráfordítás.

 A támogatott öngyilkosság intézménye nem újdonság: néhány svájci magánklinika eddig is biztosított ilyen lehetőséget. Az újraélesztés, avagy a gépi életben tartás esetére az osztrák állampolgárok eddig is adhattak előzetesen tiltó rendelkezést.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39