A legkisebbekre is gondol a SVUNG színház

„Meseország mindenkié” - bemutató március 18-án

 
2023. Márc. 5. 12:07

A legkisebbekre is gondol a SVUNG színház

„Meseország mindenkié” - bemutató március 18-án

2023. március 5., Vasárnap 12:07

A színvonalas gyerekelőadás fontos: nemcsak mert segítség a szülőknek, hogy programot nyújtsanak gyermekeiknek, hanem mert a legjobb módja fontos ismeretek átadásának. Plusz pont, ha idegen nyelvi környezetben a család anyanyelvének használatát mélyíti el az előadás. A 2016 óta Bécsben működő SVUNG színház az Ausztriában élő magyaroknak biztosít ilyen lehetőséget. Függetlenként, a határon túl megengedheti magának, hogy a Magyarországon oly vitatott, sőt tiltott Meseország mindenkié című könyv feldolgozását vigye színre.

A két részben előadott látványos bábjáték bátran érzékenyít a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témájában, s miközben a hagyományos bábjáték keretein belül marad, élő szereplőket is felvonultat.

kép a próbáról - fotó: Horváth Mózes és Horváth Nóra

Az előadás helyszíne a SVUNG állandó játszóhelye, a Bécs belvárosában működő Pygmalion Theater. Fontos előzmény, hogy a SVUNG felkérésére Pille Tamás, színész, rendező 2022 szeptemberében megalakította a társulat báb-szekcióját. A számok az ötletet igazolják: a havonta három bábelőadás mindegyikére megtelik a nézőtér. A bábszínházi előadások egyébként az általános koncepcióba illeszkednek: a cél többek között (a
didaktikát messzire elkerülve, de a humorra nagy hangsúlyt fektetve) a
gyerekek  különböző témákban való „érzékenyítése”.

Pille egyébként kész tervvel fordult az egyetlen bécsi magyar nyelvű társulathoz, miután a Meseország mindenkié színre vitelének ötletét a felkeresett magyarországi színházak rendre elutasították. Aligha tehettek mást- a sokat bírált (Dúró Dóra által látványosan ledarált) könyvből készült mesejáték ma Magyarországon nem időszerű, s bármilyen jó is a feldolgozás, a szóban forgó színházak joggal félthették állami támogatásukat.

 A SVUNG színházat alapító és vezető Pohl Balázs drámapedagógus, Waldorf-tanár számára a kapcsolat Pille Tamással új lehetőséget hozott, hiszen az ötlet – és a báb-szekció létrehozatala – gazdagítja az eredeti koncepciót. Vagyis az előadásokkal az osztrák főváros egyre gyarapodó (mára kb. 50 ezres) magyar közösségének még nagyobb részét tudják megszólítani. Ausztriában ez az egyetlen rendszeresen játszó, magyar nyelvű színtársulat. Tagjaik között korábban magyarországi színházakban játszó professzionális művészek,valamint műkedvelő fiatalok egyaránt helyet kaptak. Alkotóműhelyük a kezdetektől megszólaltat olyan új tartalmakat, amelyek kényelmes, rég berögzült témákra kérdeznek rá. A szervuszausztria.hu olvasói korábban már megismerkedhettek a társulattal – a cikk ezen a linken olvasható: https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/becsi-magyar-szintarsulat,

A március 18-án színre kerülő bábelőadás semmilyen állami támogatást nem kap: önerőből, illetve a Holdfény kft.hozzájárulásával jön létre. Ezzel együtt természetesen további támogatásokat is szívesen fogadnak az alkotók.

                                Színlap:
MESEORSZÁG MINDENKIÉ bábos mesejáték két részben
A Magyarországon sokat vitatott, sőt ledarált könyv három meséjének színpadi feldolgozása:
-Efi: Légy szerencsés Badbaján!
-Kasza Kriszta: Trivadar, a háromfülű nyúl
-Pengő Edit: Az elrabolt királykisasszony
Szereplők: Lóránt Krisztina (m.v.), Bajka Kinga Csengele, Pille Tamás,Feig Simon Zakariás, Naim Tichiti
Zenei konzultáns: Katarzyna Marczak
Bábok: Duró Zsuzsanna
Díszlet: Kasza Kriszta, Bajka Kinga Csengele
Technika: Horváth Nóra, Pongrácz Zsófi
Munkatársak: Fekete Mariann, Dubniczky László, Drajkó István
Dramaturg: Pohl Balázs
Rendező: Pille Tamás
Helyszín: Pygmalion Theater – 1080 Wien, Alser Str. 43.
Az előadás a Labrisz engedélyével és a Holdfény KFT támogatásával jött létre.

 

A részletes program itt található: https://www.svung.at/

Jegyfoglalás: a svung.tarsulat@gmx.at e-mail címen, vagy a SVUNG facebook-oldalán messenger-üzenet formájában. (https://www.facebook.com/Svung.Wien)

Támogatói jegyeket itt lehet vásárolni: www.csinaljunkmeset.hu

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl