Vihar az SPÖ soraiban

Rendi-Wagner vagy Doskozil?

 
2023. Márc. 27. 14:43

Vihar az SPÖ soraiban

Rendi-Wagner vagy Doskozil?

2023. március 27., Hétfő 14:43

Nem túlzás azt állítani, hogy az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) élet-halál harcát vívja. A párt Pamela Rendi-Wagner elnöksége alatt messze nem hozta a várt és remélt eredményeket, a vezetést saját soraiból is sok kritika érte. Rendi-Wagner leghevesebb bírálója Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök (volt védelmi miniszter), aki most bejelentette: indul a pártelnöki tisztségért. Rajta kívül még vannak vagy 10-en – a döntés a párt tagjaira vár. Horváth Tamás tudósít a helyzetről.

Az április 24-én kezdődő és május 10-ig tartó szavazásban azok a 16 éven felüli állampolgárok vehetnek részt, akik március 24-én érvényes SPÖ-tagsággal rendelkeztek. (Jelenleg 140 ezer a tagság létszáma.) A címre pályázók teljes listája még nem ismert, de érdekes, hogy korábban más pártokban politizálók is készek voltak átlépni az SPÖ-be a lehetőségért. Nem mindegyikük jelentkezését fogadták el: Gerald Grosz, a jobboldali BZÖ egykori elnöke hiába tagadta meg korábbi eszmei beállítottságát, jelentkezését visszautasították.

Bármekkorára is bővült a lista, Pamela Rendi-Wagner legesélyesebb kihívója mégis csak Hans Peter Doskozil, aki mellesleg az igen sikeres burgenlandi SPÖ tartományi elnöke is. Emellett világosan megfogalmazza, mi a kifogása a jelenlegi irányvonal ellen, ő hogyan képzeli el pártja jövőjét és működését.  Terveit a saját csapatával az SPÖ élén akarja megvalósítani, amihez nyilván másoknak is lesz egy –két szava.  

Legfőbb problémája a jelenlegi vezetéssel, hogy az SPÖ jelenleg kifelé mutatott képével nem lehet választást nyerni, mert ez az emberek számára elfogadhatatlan. Ahhoz, hogy az ÖVP-t és az FPÖ-t meg tudják állítani sokkal összetartóbb és következetesebb vezetésre van szükség - állítja.

Úgy véli, hogy több kérdésben is egyértelműbben kell fogalmazni és konkrét válaszokra van szükség. E kérdések közé tartozik mindenképpen, hogy mi a szociáldemokrata politika és mit jelent ez a gyakorlatban. Példaként említi a Burgenlandban általa bevezetett 1700 eurós minimálbért.

Doskozil számára az is csalódás volt, hogy hiába követelt eddig pártjától egyenes válaszokat a migrációval kapcsolatban. E tekintetben is változásra van szükség – véli, de hozzáteszi: ha a párt tagsága ezt másként gondolja, ő szívesen marad továbbra is Burgenland tartományi vezetője.

A két rivális - fotó: APA/Schlager

Doskozilnak, komoly támogatottságot kell felmutatnia ahhoz, hogy keresztülvigye az akaratát a párton, ami nem lesz egyszerű. Különösen, mert az egyik legbefolyásosabb tag, a bécsi polgármester, teljes mellszélességgel Rendi-Wagner állt ki. (Megválasztásáról itt írtunk: https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/megvan-a-vegeredmeny;   https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/becsi-valasztas-szocialdemokrata-gyozelem-varhato )

Doskozil szempontjából azért is fontos lenne a győzelem, mert  ha most nyer, akkor 3 évre szinte biztosan bebetonozza magát a pártvezetésbe. Három éven belül csak a tagság kétharmados többségével lehetne kimozdítani a helyéről.

Szorít az idő, mert a választásokig ugyan még rendezheti sorait az SPÖ,  de az állandó belső viták miatt jelenleg mélyrepülésben van a népszerűsége. Az év elején még vezette a pártok támogatottságát mérő listákat, mára azonban visszaszorult a harmadik helyre, a Szabadságpárt és a konzervatívok mögé. Arról nem is beszélve, hogy nagy győzelemre volna szükség, ugyanis erős és megfelelő koalíciós partnerből sincs nagy kínálat.

A tagság döntése ugyanakkor nem kötelező érvényű. Az SPÖ alapokmánya nem teszi lehetővé a vezetőváltást ilyen módon. Szükséges a június 3-ra összehívott rendkívüli pártkongresszus döntése. A szavazóknak, sem a mostani felmérés résztvevőinek, sem a kongresszus küldötteinek nincs könnyű dolguk. Hiszen bármennyien is pályáznak a vezetői posztra, az osztrák szociáldemokraták ma már csak álmodhatnak olyan karizmatikus politikusról, mint amilyen Bruno Kreisky, vagy az utolsó nagyformátumú vezetőjük, Franz Vranitzky volt.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl