Jogok és kötelességek 2.

Lakásbérlés Bécsben 2.

 
2017. Okt. 12. 10:04

Jogok és kötelességek 2.

Lakásbérlés Bécsben 2.

2017. október 12., Csütörtök 10:04

Ausztriában a bérbeadást a bérleti törvény (MRG – Mietrechtgesetz) szabályozza, amely sokkal inkább a bérlő mint a bérbeadó jogait védi. Az alábbiakban - a Bécsi Ingatlanok munkatársainak köszönhetően -  néhány részletet közlünk a szerződés általános pontjaiból. 

A bérbeadó és a bérlő  közötti megállapodás tartalmazza az alap  bérleti díj értékállóságát, az Osztrák Statisztikai Hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich) által havonta közzétett, 2015. évi fogyasztóiár-index (VPI 2015) szerint. Az alapot a szerződéskötés előtti utolsó közzétett indexérték képezi. Az index 3%-nál kisebb mértékű (felfelé vagy lefelé történő) ingadozásait a szerződő felek nem veszik figyelembe. Ezt a tartományt a toleranciaérték felfelé vagy lefelé történő átlépése esetén minden alkalommal egy tizedesre kerekítve újra kell számítani. A bérleti díj újraszámításának és az új tartomány számításának alapját mindig a mindenkori tartományon kívül eső első indexszám képezi. Az alap bérleti díj változása az azt követő hónap első napjától érvényes, amely hónapra vonatkozóan a közzétett indexingadozás a 3%-os küszöböt eléri.

Ugyancsak rögzíti a szerződés, hogy a bérlő köteles a bérleti díjon felül a lakás rezsi költségét viselni (fűtés, melegvíz, villany). A közüzemi számlákat így a lakás átadása napján leolvasott óraállások alapján átírják  a bérlő nevére.   Ha a bérlő nem fizeti a közüzemi számlákat, akkor nem tulajdonoson hanem a bérlőn hajtják be az elmaradást.

A tulajdonosnak joga van egy évben kétszer előzetes bejelentkezéssel megtekinteni a bérleményt. Bejelentkezés nélkül nem léphet be a tulajdonos a lakásba.

Ha a szerződésben meghatározott bérleti viszony lejár és a szerződő felek azt előzetesen nem hosszabbították meg és nem mondták fel írásban, akkor a bérleti szerződés automatikusan további 3 évre meghosszabbodik.

Gyakori kérdés, hogy kiköltözéskor, kötelezhető-e a bérlő a lakás kifestésére. A törvény szerint a bérlő nem kötelezhető a lakás kifestésére kiköltözés esetén, amennyiben a falak normál elhasználódásúak. Ha azonban a  falak elhasználódása meghaladja a normál elhasználódást (pl. dohányoztak a lakásban és besárgultak a falak ill. kellemetlen szag marad a lakásban, sok  a fúrásnyom van a falon, összefröcsögtették a falakat stb. ) A beköltözéskor és kiköltözéskor egyaránt fotóprotokoll készül a lakásról, így vitás esetekben a bérleti szerződést elkészítő ügyvéd dönt, hogy a bérlő kötelezhető-e a festésre vagy sem. Fontos, hogy a  lakás festését szakszerűen kell végrehajtani (szakemberrel), hogy a lakást a kiköltöző bérlő az  átvételével megegyező állapotban adja vissza a tulajdonosnak.  

 

1 komment:
Isabelle Monica | 2024. május 30., Csütörtök 17:57
Komoly és megbízható hitelajánlat azonnal E-mail: isabellemonica9@gmail.com Olyan tőkével rendelkezem, amelyet 5 000 eurótól 1 000 000 euróig terjedő egyéni rövid és hosszú lejáratú kölcsönök nyújtására fogok felhasználni bármely komoly személy számára, aki ezt a kölcsönt szeretné. Évente 3% kamat a kölcsönzött összegtől függően, mert magánszemély lévén nem akarok uzsoratörvényt sérteni. A kölcsönzött összegtől függően maximum 3-25 év alatt törlesztheti. Rajtad múlik, hogy a havi törlesztőrészletekről tájékozódj. Csak hiteles, kézzel írt tartozás elismervényt és néhány dokumentumot kérek. Tehát ha hitelre van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni velem, hogy többet megtudjon a feltételeimről. Kérem, forduljon hozzám közvetlenül e-mailben: isabellemonica9@gmail.com PS: A nem komoly emberek tartózkodnak

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39