A tökéletes befektetés kulisszatitkai

János Zsolt tanácsai

 
2024. Máj. 14. 12:28

A tökéletes befektetés kulisszatitkai

János Zsolt tanácsai

2024. május 14., Kedd 12:28

A legtöbb befektető a tökéletes portfóliót keresi és eközben rendszerint nem tudja kikerülni a pénzügyi ágazat marketing csapdáját. Ugyanakkor a tökéletes portfólió kérdése egyformán foglakoztatja a befektetőt és a pénzügyi szakértőt is. Vajon tényleg létezik egy olyan portfólió, amely minden befektető részére ideális? – teszi fel a kérdést rovatunk állandó szerzője, János Zsolt MAS pénzügyi tervező, s mindjárt válaszol is: Hogy ennek a kérdésnek a mélyére ássunk, górcső alá kell vennünk a portfólió összeállításának lényeges elemeit és kihívásait.

A befektetői profil sokfélesége

Mindenekelőtt fontos felismerés, hogy a befektetők céljaik, kockázatvállalási hajlandóságuk és a befektetés időhatára tekintetében igencsak különbözőek. Egy fiatal, szakmai életét éppen csak elkezdő párnak mások a szükségletei, mint egy idősebb személynek, aki közel van a nyugdíjhoz. Számára fontos bevételi forrás az osztalék, amely 2000 óta alig változott.  Az ingadozó piacok korában az osztalék számos befektetőnek rendszeres nyereséget hoz, függetlenül az árfolyam ingadozásoktól. A vállalatok, amelyek szilárd osztalékot fizetnek, gyakorta stabilnak számítanak és a bizonytalan időkben ellenállónak bizonyultak.

A pénzügyi piacok 2000 óta több jelentős válságot átéltek, egyebek között a kétezres évek dotkomlufiját és a 2008-as pénzügyi válságot.  Az ezt követő években azonban jelentős bikapiacot is megéltünk. A piacok fel- és lemozgása aláhúzza a kiegyensúlyozott befektetési stratégia jelentőségét. Az árfolyamnyereség jelentős lehet, ám fokozott kockázattal jár.

Kockázat és hozam

További fontos tényező a kockázat és a hozam viszonya. Az ideális portfóliónak különböző befektetési osztályok kiegyensúlyozott keverékének kell lennie, hogy szórja a kockázatokat miközben eléri a megfelelő hozamot. Hagyományosan  részvényeket, kötvényeket, ingatlanokat és készpénzt ölel fel. A helyes arány azonban az egyéni kockázatviselési toleranciától é a hosszú távú pénzügyi céloktól függ. Gyakori, hogy a befektető azt mondja: „Nem akarok foglalkozni a kockázatokkal, csak a lehető legjobb hozamot szeretném”. János Zsolt válasza: „Vagyis lehetőleg sok kockázati felárat?”  „Nem, csak jó hozamot” „ … ez azonban kockázat nélkül nem megy”.

Időhatár és befektetési stratégia

A befektetés időhatára szintén a portfólió optimálásának kulcsa. A rövidtávú célok lehetőleg konzervatív stratégiát kívánnak, ami annyit jelent, hogy az ingadozások elkerülése érdekében lemondok a hozamról. Eközben a hosszú távú célok lehetővé teszik, hogy inkább növekedési befektetésekbe ruházzunk be.

A diverzifikálás szerepe

A diverzifikálás, vagyis a portfólió különböző befektetési osztályokra és piacokra osztása döntő jelentőségű a kockázat csökkentése szempontjából. A tökéletes portfólió megfelelő diverzifikálást nyújt, hogy védelmet biztosítson a piaci ingadozásokkal és az előre nem látható fejleményekkel szemben.  

Az egyéni preferenciák jelentősége

Nem utolsósorban jelentős szerepet játszanak az egyéni preferenciák. Egyes befektetők az etikus invesztíciókat részesítik előnyben, mások az osztalék hozamra vagy a növekedési esélyekre helyezik a hangsúlyt. A tökéletes portfóliónak tehát tükröznie kell a befektető személyes értékeit és preferenciáit is.

Összefoglalva: A legjobb megoldás keresése

A tökéletes portfólió keresése végülis egyéni utazás, ezért János Zsolt leszögezi: A kifejezést szívesebben változtatnám így: AZ EGYÉNI SZÜKSÉGLETEKRE SZABOTT portfólió. Ez sokkal fontosabb. Az alapot mindenkor a személyes célok, a kockázatviselési készség és a pénzügyi helyzet gondos elemzése képezi. Tehát a befektetőnek meg kell ismernie saját magát és engednie kell, hogy az IGAZI tanácsadó, aki nem csupán egy termék értékesítője, ténylegesen megismerhesse őt. Visszafelé tekintve helyesnek tűnik a tökéletes portfóliót a hozam alapján megnevezni, mert látjuk, hogy mi történt. Előre gondolva pedig NINCS tökéletes portfólió.

Erről a témáról 2024 május 15-én kompetens szakértőkkel beszélgetünk a „Dívány beszélgetések „ következő rendezvényén – amelyre a szervezők ezennel meghívják a Szervusz Ausztria olvasóit is.

Jelentkezni a következő linken lehet: https://pfspartners.hu/divanybeszelgetes-a-tokepiacrol/

 

1 komment:
Isabelle Monica | 2024. június 13., Csütörtök 07:37
Hitel ajánlatok, beleértve E-mail: isabellemonica9@gmail.com Az őszinteség és a kereszt az a két dolog, ami leginkább hiányzik az interneten. 4 500 000 eurós tőkével rendelkezem, ami segít abban, hogy rövid és hosszú lejáratú magánkölcsönöket hagyjak jóvá 2000 eurótól a végtelenségig, hogy minden komoly ember jól tudja használni. a birtokukban lévő kölcsönt. Az évi 3% kamat a befizetett összegtől függően eltérő, nem szeretném, ha ez az uzsoratörvénybe ütközne. Fizethet bárhol 1 és 35 év között, a maximálisan felvett összegtől függően. További információért forduljon hozzám e-mailben: isabellemonica9@gmail.com

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39