Újra kampány

Szerepet cserélt a két jelölt?

 
2016. Aug. 30. 15:18

Újra kampány

Szerepet cserélt a két jelölt?

2016. augusztus 30., Kedd 15:18

Hivatalosan a megismételt államfő választás kampánya szeptemberre korlátozódik, de a két jelölt nyári programja sem volt mentes a választók kegyeinek keresésétől. Láthatóan egymás szavazótáborából próbálnak híveket toborozni, ami érthető, hiszen a május 22-i végeredmény igen szoros volt.

A végül alig több mint 30 ezer szavazattal első helyre befutott Van der Bellent az értelmiség és a felsőbb társadalmi rétegek jelöltjeként tartják számon, míg Norbert Hofer, a populista FPÖ politikusa látványosan sikeres a vidékiek és a munkások körében. Tulajdonképpen népszerűbb, mint Van der Bellen, csak éppen a sűrűn lakott városokat nem tudta meghódítani, azokat rendre „vitte” a Zöldek kultikus személyisége.

Van der Bellen kirándul

Ha nem is számított a nyár hivatalosan kampányidőszaknak, azért azon senki nem csodálkozhat, hogy az idén mindkét jelölt igyekezett e holtidőben is reflektorfényben maradni. Ausztriában a bulvársajtó kedvelt témája ilyenkor, melyik ismert személyiség hol pihen, most azonban a minőségi sajtót is erősen foglalkoztatta a téma, elsősorban persze a két jelölt vonatkozásában. Az elemzők nem győznek álmélkodni azon, hogyan próbál a 72 éves professzor jobb Hoferré válni, mint az eredeti, és fordítva, a magát korábban a nép egyetlen igaz barátjának kikiáltó Hofer államférfiúként feltűnni.

Hogyan? Van der Bellen megannyi kicsike vidéki rendezvényen tűnt fel, fotózkodott borkirálynő koszorúzáson, falunap dirndli versenyén. Újságírókat hívott szűkebb pátriájába, Tirolba, tartsanak vele a szokásos hegymászó túráján, s így figyeljék, milyen közel áll szívéhez a nép.

Hofer viszont mintha megvált volna a „népközeli” jelzőtől, vagy legalábbis háttérbe szorította volna, s inkább arra összpontosít, hogy bizonyítsa: képes tiszteletreméltó államférfiúként megfelelően képviselni Ausztriát a világban. Ezt igazolják a külföldi látogatások, találkozók horvát és szlovén politikusokkal, fellépés a pán-európai pikniken - nem utolsósorban pedig olyan kijelentések, hogy nem akarja Ausztriát kivezetni az Európai Unióból. Mindehhez talált új szlogent: A hatalomnak kontroll kell! Igaz, a hangzatos jelszó másodkézből való: Annak idején, a néhai Thomas Klestil használta. Sikerrel, mellesleg.

Kérdés persze, mindebből mit hisz el a választó. A szeptemberi kampány menetrendje már ismert: a szokásos tévévitákat ezúttal nem a közszolgálati, hanem két magántévé rendezi. A PULS4 kezdi, szeptember 18-án, egy héttel később pedig az ATV (az osztrák) sugározza a két jelölt találkozását. A legutóbbi kísérlet nem vált be, Van der Bellen és Hofer moderátor nélkül kiábrándítóan színvonaltalanul vitatta meg a felhozott témákat, így ezt a hibát nem követik el többet a szervezők. A beszélgetéseket avatott műsorvezetők irányítják majd, betartatva a kiegyensúlyozott megszólalások alapszabályát. Hogy mindez mit hoz, az október 2-án dől el.  Az augusztus végi közvélemény kutatások mindenesetre azt mutatják, hogy Hofer nagyobb meggyőző erővel rendelkezik: ha most, egy hónappal a kitűzött időpont előtt tartanák a választást, a felmérések szerint ő győzne.

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl