Gabi Burgstaller búcsúzik a politikától

Szociáldemokrata vereség Salzburgban (is)

 
2013. Máj. 5. 18:14

Gabi Burgstaller búcsúzik a politikától

Szociáldemokrata vereség Salzburgban (is)

2013. május 5., Vasárnap 18:14

Salzburgban bekövetkezett, amitől az SPÖ leginkább tarthatott: a szociáldemokraták elvesztették a választást, a Néppárt visszahódította a tartomány vezetését. Gabi Burgstaller tartományi előjáró ezzel két győztes választás után távozni kényszerül: a bukás oka a pénzügyi botrány, amelyet a hatalmon lévő tartományi kormány nem élt túl.

Az őrségváltás persze nem meglepetés: az osztrák sajtó hónapok óta a pénzügyi botránytól hangos, ennek köszönhető a választások előrehozatala 2014-ről. A szociáldemokrata vereség mérete azonban felülmúlt minden előrejelzést.

Az SPÖ 16 százalékot, hat mandátumot vesztett (23,8 százalékot ért el), s bár a vele koalícióban kormányzó, és így a botrány által szintén érintett Néppárt sem javította előző eredményét, sőt hat százalékkal visszaesett, a most szerzett 29 százalék bőven elég az első hely megszerzéséhez. A nagy nyertes az ellenzék, elsősorban a Zöldek, amely 12 százalékkal erősödött, és 20 százalékos eredményével a harmadik helyre küzdötte fel magát. Csekély mértékben erősödött a Szabadságpárt (negyedik hely, 17 %), és ötödikként, 8 százalékkal bekerült Stronach csapata – amely egy héttel korábban Tirolban nem jutott be a helyi törvényhozásba.

A sokáig az SPÖ üdvöskéjének tartott Gabi Burgstaller ezen a választáson nagyot bukott, és ahogy előre jelezte, visszavonul a politikától. (Burgstaller egyébként azt tervezte, hogy még győzelme esetén sem marad a teljes ciklus idején a tartomány élén). e vereséggel a tarsolyában kénytelen átgondolni jövendő politikai pályáját. Salzburg egyébként a szociáldemokraták – és személy szerint Burgstaller – 2004-es győzelméig mindig is a feketék (Néppárt) fellegvára volt. 2009-ben ismét győzött a párt, amelynek népszerűségét a 2012 decemberében kirobbant botrány rendítette meg. Ekkor derült ki, hogy a tartomány (többségükben szociáldemokrata kötődésű) pénzügyi vezetői kockázatos üzletekbe fektették a közpénzeket. A válság és a könnyelmű befektetések százmilliókat vittek el, a tartomány költségvetése csillagászati összegű hiányt könyvelhet el. Vizsgálatok, eljárások sorozata mutatta ki a mindkét kormánypárthoz köthető pénzügyi vezetők felelőtlenségét, máig kutatják, vajon van-e ok korrupciót is gyanítani a kétes ügyletek mögött. A leváltások, lemondások és vizsgálatok a pénzügyi helyzet rendezéséhez nem járultak hozzá, viszont a lakosság bizalma megrendült a hatalomban – ezt tükrözik a mostani választás eredményei.

A tartomány élén a változás tehát már biztos, a vezetést Wilfried Haslauer veszi át, de a koalíció kérdése nyitott, matematikailag több lehetőség is van, nemcsak a nagykoalíció. Haslauer mindenesetre jelezte, hogy minden variációt megvizsgálnak, s rövidesen megkezdik a tárgyalásokat a helyi törvényhozásba bekerült valamennyi párt vezetőivel. A választási részvétel nem volt rossz: a szavazópolgárok 70 százaléka járult az urnákhoz.

Tirolban sincs még új kormány

Az egy héttel ezelőtti tiroli választások eredménye annyiban hasonló, hogy ott is a Néppárt győzött – igaz, történetének legrosszabb eredményével, amely így is elég volt az első helyhez (39 %, 16 mandátum). Az előjáró marad Günther Platter. Az SPÖ, amely ebben a tartományban soha nem volt vezető erő, itt is többet vesztett minden más pártnál, 14 százaléka mindössze öt mandátumra elég. Eltér az ottani eredmény a salzburgitól, hogy a Szabadságpárt viszonylag sokat, 2,9 %-ot vesztett és elszenvedte első vereségét Frank Stronach csapata, amely nem került be a tartományi törvényhozásba.

Hasonló a helyzet a koalíciós elképzelések terén: Günther Platter nem csak eddigi koalíciós partnerével, az SPÖ-vel kezdett kormányalakítási tárgyalásokat, mindegyik parlamenti párttal egyeztet.

A két tartományi választási eredmény mindenesetre súlyos aggodalmat kelt az őszi országos választások előtt az SPÖ köreiben.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39