Mi a munkajogi helyzetem, ha Ausztriában dolgozom?

Önök kérdeznek, a szakértő válaszol

 
2014. Okt. 17. 13:56

Mi a munkajogi helyzetem, ha Ausztriában dolgozom?

Önök kérdeznek, a szakértő válaszol

2014. október 17., Péntek 13:56

Sok magyar munkavállaló helyezkedik el egyénileg osztrák munkáltatónál, munkaszerződéssel. Még többen vannak, akiket a vállalatuk küld ki dolgozni, ezt ideiglenes kiküldetésnek nevezzük. Szakértőnk, dr. Berényi Ferenc az alábbiakban mutat rá a legfontosabb tényekre és különbségekre.

Amennyiben a dolgozó osztrák munkáltatónál helyezkedik el, akkor csupán arra kell figyelnie, hogy legyen szabályosan megkötött munkaszerződése az alkalmazóval. A szerződés lehet határozott, vagy határozatlan idejű, és tartalmaznia kell a szerződő felek adatain túl a bért, a munkaidőt és a szabadságot is. Fontos tudni, hogy Ausztriában a munkavállalók az év közepén és decemberben dupla fizetést kapnak (ez az un. szabadság, illetve a karácsonyi pénz – mindkettő kedvezőbben adózik!). Minden bejelentés (adóhivatal, TB, stb.), valamint az adók és járulékok befizetése a munkáltató kötelessége. A munkaviszony megszűnése esetén célszerű az eltelt munkaviszonyról igazolást beszerezni a munkáltatótól, mivel később nyugdíjra is jogosultak vagyunk az adott időszakra.

Kiküldetés esetén a legfontosabb, hogy a dolgozó el legyen látva a magyar Egészségbiztosítási Pénztár un. A1 típusú nyomtatványával, ami egyrészt mentesít az osztrák járulékfizetési kötelezettség alól, másrészt jogosultságot teremt az osztrák orvosi ellátásra, amennyiben erre szükség lenne (az ellátás nem feltétlenül teljesen ingyenes, a magyar dolgozóknak is téríteniük kell azt, amit egy osztrák állampolgárnak). Ugyancsak lényeges, hogy a kiküldött dolgozó be legyen jelentve az osztrák hatóságoknál, mint kiküldött, ez a magyar munkáltató felelőssége – hangsúlyozza a szakértő.

Minden eset más és más, dr. Berényi Ferenc szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére honlapján keresztül is.

4 komment:
Mz6y0nLecbqv | 2017. január 29., Vasárnap 10:17
Super iniavmotfre writing; keep it up.

QuGoUXkAc | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
<a href="http://iwsqykcm.com">Hahhaaah.</a> I'm not too bright today. Great post!

PTAyt0G8Z | 2017. február 1., Szerda 17:57
That's a crkcearjack answer to an interesting question http://remsmwsqey.com [url=http://quhtauiis.com]quhtauiis[/url] [link=http://qwrznztd.com]qwrznztd[/link]

BMyliL44p4 | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
A simple and inlnltigeet point, well made. Thanks! http://ezpcyyz.com [url=http://rrfofmq.com]rrfofmq[/url] [link=http://muaarchs.com]muaarchs[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl