Művészetpártolás Burgenlandban

Az Esterházy név kötelez

 
2012. Feb. 17. 17:03

Művészetpártolás Burgenlandban

Az Esterházy név kötelez

2012. február 17., Péntek 17:03

A hercegi dinasztia nemcsak hatalmas ingatlanbirodalmat, és mesés műkincs gyűjteményt hagyott a mai utódokra, hanem egyfajta mentalitást is. Kismartonban – Eisenstadtban – évszázadokon át magától értetődő volt a művészetek pártolása, a Fényes Miklós által alapított gyűjtemény gyarapítása, s akkor még nem beszéltünk a kastély zenei életéről, amely szorosan összefonódik Haydn nevével.

Az utolsó herceg, Esterházy Pál utód nélkül hunyt el, teljes körű örököse, felesége – Ottrubay Melinda – pedig a vagyon egyben tartására vonatkozó végrendeleti óhajt figyelembe véve 1992-ben három magánalapítványt hozott létre. A vagyonkezelést a szintén újonnan alapított Esterházy Vállalkozások Kft.-re bízta. Utóbbihoz ma mintegy 44 000 hektár terület tartozik, amelynek egy része erdészeti, mezőgazdasági és bioművelés alatt áll, másik része pedig természetvédelmi terület. A három alapítványba (Esterházy Privatstiftung, F.E. Familien-Privatstiftung Eisenstadt és a Domaenen Privatstiftung) sorolt kulturális örökség része a Lakompaki és Kismartoni kastélyok, a Fraknói vár és a Lánzséri várrom, valamint a Szent Margitbányai kőfejtő.

Az ingatlanok állagának megőrzésén túl az immár csaknem tíz éve működő alapítványok számára elsőrendű fontosságú a gyűjtemény fenntartása és megismertetése a nagyközönséggel. Ez határon átnyúló feladat, hiszen az Esterházy kincsek egy része Magyarországon van (többek között a Szépművészeti Múzeum anyagának alapját képezi). Fokozatosan alakult ki az együttműködés az Iparművészeti Múzeummal. 2006-ban a Magánalapítvány anyagilag is támogatta az egyesített anyagból rendezett nagy kiállítást, majd ez követően a folytatódó restaurálási munkákat.

Az elődöktől örökölt mentalitás azonban nemcsak a már megszerzett műkincsek fenntartására vonatkozik: ők annak idején a kortárs művészeket is inspirálták, s ezt az utódok is fontosnak tartják. Az útkeresés fázisában fiatal művészeket kértek fel, hogy megihletve a régi tárgyaktól alkossanak újakat. Ezekkel frissítették, s tették vonzóvá a fiatalabbak számára is a fraknói vár kiállításait. A kezdeti lépéseket merészebbek követték: immár három kiadásban rendezték meg a kismartoni kastélyban a Central Europe Revisited kiállítást, amely Közép-Európai – minden alkalommal más-más kiválasztott régió – kortárs művészeinek ad lehetőséget a bemutatkozásra. Ennél is tovább megy a kétévente kiírt, amely az Uniqua biztosító támogatásának köszönhetően fiatal, 35 év alatti magyar képzőművészeknek nyújt versenyzési lehetőséget, és díjat a rangos zsűri által kiválasztottaknak. A mögöttes gondolat nem újdonság: a fiatal tehetségek felkarolásának ugyanaz a vágya vezérel, mint annak idején a dinasztia legismertebb hercegeit.

Az alapítványokhoz tartozó kastélyok, várak, a kőbánya folyamatos megtöltése színvonalas programokkal egyfajta küldetés. Az Alapítvány felelősséget érez a térség kultúrájáért, az itt élők számára minőségi kikapcsolódást, s ezáltal magasabb életszínvonalat kíván biztosítani. De nem csak nekik. A cél, hogy Kismarton a három ország határán átnyúló régió kulturális központjává váljon, s e cél megvalósítása úgy tűnik, a jó kezdeményezéseknek, precíz megvalósításnak köszönhetően évről évre közelebb kerül.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl