Magyarul egy vadonatúj bécsi szállodában

A RWR mozgalom rendhagyó tagja

 
2013. Ápr. 11. 08:00

Magyarul egy vadonatúj bécsi szállodában

A RWR mozgalom rendhagyó tagja

2013. április 11., Csütörtök 08:00

A 19. századi láthatóan frissen tatarozott klasszicista épület nem számít ritkaságnak Bécsben, ám aki a modern üvegajtón belép a házba, alaposan meglepődik: a stílus főbb jegyeit tartva tágasan barátságos, világos foyerba jut. Igaz, ha elolvasta a feliratot a homlokzaton, akkor tudhatja: ez itt a La Prima Fashion Hotel. Az igazi meglepetés a portás tökéletes magyar tudása, no és hogy a hamisítatlan bécsi szálloda az RWR in Ungarn mozgalom résztvevője.

Hogyan is? Hiszen a mozgalom , lényege, hogy az önkéntes nagykövetek osztrák barátaikat ismerőseiket magyarországi úti célokra „csábítsák”, márpedig ez a vadonatúj szálloda Bécsben várja a vendégeket.

Kaisinger András segít az eligazodásban. A La Prima Fashion Hotel, amely 2012 októberében nyílt meg, a budapesti Mellow Mood Hotels lánc tagja. Magyarországi tulajdonosai most először terjeszkedtek külföldre, egy olyan kedvelt idegenforgalmi központba, amely nemcsak közelsége miatt kapcsolódik ezernyi szállal hozzánk. Sok magyar él itt, olyanok, akiket rendszeresen látogatnak magyarországi rokonaik, barátaik – nekik (is) nyújt a szálloda szálláslehetőséget, és az RWR mozgalom keretében, ahogyan ez már megszokott, előnyös ajánlatokat, kedvezményeket.

Az igazgató büszkén mutatja „birodalmát”. Maga a hely ideális, a Schönbrunner Strasse párhuzamos a Naschmarkttal, alig 15 perces sétával elérhető a belváros, a környéken minden van, aki nem kedveli a metrót – amelynek megállója két sarokra van –, busszal is közlekedhet. A hosszan kígyózó utca a másik irányban a Schönbrunni Katélyba torkollik – gyalog ez jó hosszú út, de a metró odarepít.

Nemcsak a szálloda épülete csinos, a szemben lévő oldalra az ablakokból is rendezett régi épületekre látni. A Bécset nagyon régen ismerők és látogatók számára ismerős lehet a cím: ebben az akkor még lakóépületként működő házban az egyik emeleten működött egy igen szerény kis magyar panzió, a Miklós-panzió. Ma már csak az új, a teljes épületet elfoglaló szálloda egyik alkalmazottja emlékeztet rá: Kövér Gábor – mondja Kaisinger úr – vagy húsz éve ebben a házban fogadja a vendéget.

Itt minden hófehér, az egyszerűségében elegáns szobák berendezése is. Szám szerint 49 szoba van, köztük három családoknak is alkalmas, két fürdőszobás apartman. Az utcára nyíló – kintről olyan vonzó patinás – ablakok hangszigetelt üvegezést kaptak, a csinos kis belső udvaron előbb utóbb beindul az élet, kitelepülhetnek a reggelizők. Az alagsorban 40 fős konferenciaterem, s bár a szálloda csak reggelit kínál, étterme nincs, a tanácskozóknak minden gond nélkül megszervezik az egész napos ellátást.

A reggeliző helyiség, a foyer, a folyosók falait modern festmények díszítik: önálló kis kiállítás ez. Most éppen Hahn Alexandra és Cseh-Németh László művei láthatók (vagy tetszés szerint vásárolhatók), s az igazgató eltökélt szándéka, hogy folytatja ezt a kiállítási gyakorlatot, ezáltal nyilvánosságot teremtve magyar kortársalkotóknak. Tapasztalt bécsi magyar kurátor segíti ezt a munkát.

A négy csillagot, amellyel a Prima Fashion Hotel büszkélkedhet, nem könnyű megszerezni. Az ingyenes WiFi, a minibár, a safe, a tökéletes fürdőszoba, a sokcsatornás kábeltévé magától értetődően hozzá tartozik. Az viszont már inkább csak a magyaroknak előny, hogy a 16 főállású alkalmazott zöme magyar, aki tökéletes magyarsággal képes útbaigazítani a vendéget, fogadni és intézni a foglalásokat. Vannak köztük olyanok, akik ma már igazi bécsiek, mások éppen mostanában érkeztek.

Mint maga az igazgató. A szombathelyi származású Kaisinger András élete szorosan összefonódott a hotelszakmával, 2007-ig a Danubius Hotels alkalmazottjaként nyugat-dunántúli szállodákat vezetett, volt marketing – és értékesítési igazgató, életrajzában szerepel Sopron, a büki, a sárvári szálloda. 2007-ben a Danubiustól megvált, de a szakmától nem: Pécsett volt hoteligazgató, majd Harkányban, volt része új szálloda beindításában is. A bécsi építkezés időszakában még nem volt itt, idén februárban vette át a Schönbrunner Strasse 41 szám alatt akkor már néhány hónapja megnyílt intézményt.

Még vannak adminisztratív teendők, de a fő feladat most már a vendégek megnyerése. A vállalkozás sikerrel kecsegtet: beszélgetésünk időpontjában, egy igencsak szeles de már majdnem tavaszias április napon 80 százalékos a kihasználtság. A vendégek fele osztrák, a tartományokból érkezők, utána németek következnek, 30 százalék pedig a legváltozatosabb országokból érkezik. És persze most majd már jönnek a magyarok is, azok akik itt élő rokonaikat. Barátaikat látogatják. Nekik szólnak a Rot Weiss Rot in Ungarn mozgalom keretébe illeszkedő kedvezmények, amelyeket majd a lehet megtudni (www.laprimahotelvienna.com), és amelyekről a szervuszausztria is beszámol.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl