Hivatalosan ártatlan

Az ügy bűzlik, de nem eléggé

 
2014. Jan. 10. 09:07

Hivatalosan ártatlan

Az ügy bűzlik, de nem eléggé

2014. január 10., Péntek 09:07

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette az alsóbb fokon hozott ítéletet, és most már véglegesen kimondta: Alfons Mensdorf-Poully gróf nem vádolható pénzmosással. Vagyis nem bizonyítható, hogy a magyar származású burgenlandi lobbista valóban 12,6 millió euró osztogatásával próbált előnyös üzletet szerezni Kelet-Közép-Európában megbízója, a BAE Systems brit fegyvergyártó cég számára.

Az ügy bűzlik, de nem eléggé – mondta annak idején az ügyet tárgyaló bíró. Ennek megfelelően éppen egy évvel ezelőtt a Gripenek megvásárlása érdekében Kelet-Közép-Európában osztott kenőpénzek ügyében született, amit a vádat emelő államügyészség megfellebbezett. Ezt utasította most el Bécs tartomány Legfelsőbb Bíróságának háromtagú szenátusa.

Az államügyész szerint a brit cég vezetői bűnszövetkezetet alkotva vonták el a BAE Systemstől a megvesztegetésekre szánt 12,6 millió eurót, s lobbistájuk, Mensdorff-Poully erről tudott. Most a legfelsőbb fórum is azt állapította meg, hogy ilyesmire nincs bizonyíték. Maga a gyanú, az azzal kapcsolatos feltételezés vagy suttogás nem elegendő, márpedig ebben az ügyben meggyőző bizonyíték nem került elő – indokolta a döntést a szenátus.

A fellebbezési ügynek nem volt tárgya a bizonyítékhamisítás vádpontjában ugyancsak tavaly januárban hozott ítélet, amely szerint a gróf elkövette a bűncselekményt. Ezért kéthavi feltételes szabadságvesztés büntetését kapta, amelyet lényegében a vizsgálati fogságban már le is töltött.

A Mensdorff-Poully elleni vádpontokról honlapunk már írt.

 

5 komment:
elsőistván | 2014. január 10., Péntek 21:24
Csillagos ötösre vizsgázott a nemzetközi-politikai-oligarha-maffia. Így kell ezt csinálni, talán még beveszik közgéptanácsadónak is a következő választás után, habár lehet herr Mensdorf-Poully a magyar dagonyaszintre már nem ereszkedik le.

step | 2014. január 11., Szombat 05:25
Volt egy menekülő út. Befizették Angliában a gigabírságot, és mentesültek. Itthon is örültek, ráadásul ingyen.

laszlo01 | 2014. január 11., Szombat 10:04
Pénz beszél, kutya ugat! Ismerjük ezt a mondást minden, csak mikor a valóságban szembesülünk vele, akkor döbbenünk, ijedünk meg. Nem nagyon, csak kicsit. Hiszen ha sokáig feszegetik a gróf szerepét, akkor el kellett volna jutni a megbízókig, a gáncs nélküli angol "úriemberekig" is, akik már megváltották magukat, tehát az ügy lezárva.

agyaggalamb | 2014. január 11., Szombat 14:50
Ezt is megúsztuk.Sem a múltunkkal,sem vezetőink cselekedeteivel nem kell szembenéznünk."Ugorgyunk!"

Megfigyelő | 2014. január 12., Vasárnap 03:58
A korrupciós ügyek felderítése a legnehezebbek közé tartozik, mert mind a korrumpáló, mind a korrumpált érdeke a felderítés helyett eltussoláshoz fűződik.

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl