Új év, új vezetés

A bécsi magyar diákok továbbra is számíthatnak egyesületükre

 
2012. Jan. 6. 08:52

Új év, új vezetés

A bécsi magyar diákok továbbra is számíthatnak egyesületükre

2012. január 6., Péntek 08:52

Hét év után adja át a stafétabotot Szabados Viktor, a Magyar Diákok Egyesületének (MDE-VUS) elnöke. A Bécsben tanuló magyar fiatalok Tóth Kata elnöksége alatt is számíthatnak az egyesületi segítségre. És persze azokra a bulikra, amelyek nagyonis elnyerték az egyetemisták tetszését, és nagyban hozzájárultak beilleszkedésük megkönnyítéséhez.

Az egyesület vezetése persze kollektív feladat, mégis, fontos szempont, hogy az új elnök nem újonc – sem Bécsben, sem az egyetemi életben. Tóth Kata az Uni Wien szociológiai mesterképzésében vesz részt, az ELTE neveléstudományi szakának végzős hallgatója, rendezvényszervezési és újságírói gyakorlattal rendelkezik.

A vezetőség egyelőre még a múlt év végén megkezdett személyi megújulással és a jövő tervezésével van elfoglalva, de persze már megkezdték az új programok előkészítését. Februárra szeretnének készen lenni, ekkorra tervezik az első rendezvényeket. Lesznek új szolgáltatások és a webes felületen is érzékelhetnek majd felhasználóbarát változtatásokat a honlap látogatói, akiknek a száma reményeik szerint tovább nő majd.

Tóth Kata a szervuszausztria.hu-nak nyilatkozva elismeréssel beszél arról a csapatról, amelyet részben „örökölt”, részben a leköszönő elnökkel egyeztetve bővítettek új tagokkal. Sokan közülük már bizonyítottak – például Székelyföldi Tamás, az egyesület gazdasági alelnöke, pénzügyese, aki évek óta rendszeres fogadóórákat tart és segíti diáktársait. Új a gazdasági egyetemet végzett magyarok Alumni Klubja, élén a friss WU-diplomás Újvári Péterrel. A választások mögött alapos érvek állnak, a kinevezések átláthatóak. A gazdasági tanulmányokat folytató Takács Dóra például megfontoltsága, nagyszerű kommunikációs és szervező képessége miatt lett az egyesület titkára.

Tóth Kata külön kiemeli, hogy bár természetesen mindenkinek megvan a saját feladata, de az ötletelés és szervezés valójában közös. A siker zálogának tartja, hogy a csapat legtöbb tagja már korábban is bizonyított, például Csicsoova Nika (kulturális események), Arányosi Ádám (külügy), Gregor Andràs (honlap) - és persze más szervezők - nevéhez fűződik az, amelynek nagy sikere volt a magyar hallgatók körében.

Tóth Kata a vezetőség tagjairól szólva megemlíti még, hogy Mata Balázs foglalkozik a pr-ral, amire manapság minden szervezetnek szüksége van. Nem minden poszton történt változás: az egyesületi munkában kiemelt helyen szereplő karitatív kórházi projektet például továbbra is Reiner Anna szervezi, az ő munkájának köszönhető az a segítség, amit az egyetemisták a tüdőátültetések magyar pacienseinek Bécsben nyújtanak.

A nevek listája hosszú lehetne, tény, hogy fontos az MDE kapcsolati hálójának gondozása, a honlapra érkező emailek megválaszolása (Gutsohn Tamás, Major Dávid, Nagy Gergely Dániel érdeme ez).

A leköszönő elnök, Szabados Viktor külön köszönetet mond mindenkinek, aki aktívan részt vett a z MDE-VUS munkájában – ezek közé tartozik az egyesületről rendszeresen hírt adó rovata is. Mindenkit kérek és bátorítok, – mondja - hogy támogassa az egyesület új csapatát, vezetését.

Szabados Viktor búcsú interjújában visszatekint a kezdetekre is. Arról is beszél, hogy a Magyar Diákok Egyesületét 1999-ben alakította egy maroknyi lelkes bécsi magyar egyetemista a bécsi Collegium Hungaricumban, ahol a mai napig a székhelye van. Ő maga 2005-ben lett az egyesület elnöke, s most, távozásakor azt is elmondja, hogy az elmúlt években bizony voltak gondok. Ebben az átmeneti időszakban az egyesület sokszor csak néhány alapszolgáltatást és információátadást tudott biztosítani. Mégis, az évek alatt, sokszor súlyos anyagi gondokkal küszködve sikerült kialakítani az állandó fogadóórákat és tanácsadást, egy új könnyen kezelhető, és olyan együttműködéseket, amelyek a tagok érdekeit szolgálják.

Új célok?

Tóth Kata inkább úgy fogalmaz, hogy a célok részben megegyeznek az elmúlt években, sőt, az egyesület megalapításakor kitűzöttekkel. Marad az e-mail tanácsadás, a fogadóórák gyakorlata, a pályaválasztási tájékoztatás, az online információk, félévente magyar diákigazolvány-hosszabbítás, folytatódnak a különböző szabadidős programok (múzeum látogatások, kirándulások stb.), a szociális- és önkéntes tevékenységek.

Már az alakuló új vezetőség szervezett decemberben egy kisebb jótékonysági akciót: élelmiszert gyűjtöttek egy soproni gyermekotthon számára. A régi szociális projektek közül kiemelkedik a már évek óta működő. ReinerAnna és csapata nagyon fontos feladatokat lát el, amelyek gyakran embert próbálóak és igazán tiszteletreméltóak.

A szociális tevékenységek mellett, természetesen az egyik legfontosabb az itt élő fiatalok érdekeinek képviselete és számukra programok szervezése. Ezek nem csak a helyismeretet (múzeumlátogatások) segítik elő, hanem az oly fontos egymás közötti kapcsolatokat is erősítik - teszi hozzá az új egyesületi elnök, aki bízik a sikerben és nemcsak saját egyesületük tagjainak, de a szervuszausztria.hu minden kedves olvasójának is Boldog Új Évet kíván.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl