Főhajtás a nemzeti szocializmussal szembefordulók előtt

Emlékművet avattak Bécs közepén

 
2014. Okt. 24. 17:51

Főhajtás a nemzeti szocializmussal szembefordulók előtt

Emlékművet avattak Bécs közepén

2014. október 24., Péntek 17:51

Évtizedeken át árulóknak tekintették azokat, akik a második világháborúban, felismerve a valóságot, hátat fordítottak a nemzetiszocialista rendszernek, és dezertáltak a Wehrmachtból. Az ellenük akkor hozott halálos ítéleteket sok vita után 2009-ben helyezték hatályon kívül, most pedig a Ballhausplatzon, a kancellári hivatal és az elnöki palota közelében felavatták a dezertőrök előtt tisztelgő emlékművet.

Tiszteletet érdemel az, aki saját lelkiismeretét követve szembefordul egy brutális, az embereket megalázó diktatúrával, és a helyes oldalra áll – mondotta Heinz Fischer szövetségi államfő az emlékmű avatásán. A második világháborúban 30 ezer egykori Wehrmacht-katonát ítéltek halálra, amiért dezertált a hadseregből. Az ítéletek érvénytelenítéséről és az érintettek rehabilitálásáról 2009-ben fogadott el törvényt az osztrák törvényhozás, ezzel okafogyottá váltak az egyéni esetekben megkezdett eljárások.

Az új emlékmű, amelynek elsősorban a helyszínéről folyt éveken át elkeseredett vita, egy kilencszer tíz méteres iksz alakú, három fokozatú lépcsőszobor, amelyre fel is lehet lépni. A felszínére Ian Hamilton Finlay skót költő egyik verséből idézve került két angol szó: „all” és „alone”. Az utalás jelentése: az egyén ellenállása a tömeggel szemben.

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl