Egy magyar származású burgenlandi ingatlanközvetítő tanácsai

Ingatlanszerzési kiskáté

 
2011. Ápr. 20. 09:10

Egy magyar származású burgenlandi ingatlanközvetítő tanácsai

Ingatlanszerzési kiskáté

2011. április 20., Szerda 09:10

Ahogy közeledik május 1. egyre több magyar vállalkozó keres telephelyet, magánember lakhatási lehetőséget Ausztriában. Az érdeklődés növekedése láttán a szervuszausztria.hu egy Ausztriában ingatlanközvetítéssel foglalkozó szakemberhez fordult tanácsért. Ágnes Haiden nemcsak most, egyetlen alkalommal válaszolt kérdéseinkre, burgenlandi irodája a későbbiekben is rendelkezésre áll és szívesen segít – üzleti alapon - a határ közelében ingatlant keresőknek. Helyismeretén kívül nagy előnye a magyar nyelvtudás.

Szervuszausztria: Hogyan működik általánosságban az ingatlanforgalom Ausztriában?

Haiden: Az ingatlanközvetítői törvény 1996. óta pontosan szabályozza a megbízók és a közvetítők jogait és kötelezettségeit. Ez a megszabott (százalékos) honoráriumokra is vonatkozik, bérleménynél és adás-vételnél egyaránt. működési szabályzata részletesen idézi ezeket az előírásokat.

Sz. A.: Vonatkoznak- e magyar állampolgárokra különleges szabályok ingatlanvásárlás (avagy bérlés) esetén?

Haiden: Ausztriában az EU (azaz ezen belül a magyar) állampolgárok ingatlanszerzésének semmiféle akadálya nincs. Ha a kiszemelt ingatlan nem áll mezőgazdasági művelés alatt, akkor engedélyt sem kell kérni. Amennyiben azonban engedélyköteles ingatlan az adásvétel tárgya, ez sem gond: a szükséges engedélyt többnyire nehézség nélkül megadják.

Sz.A.: Az Ön cége, amelynek székhelye a burgenlandi Mattersburgban (Nagymarton) van, milyen segítséget tud adni a magyar ügyfeleknek?

Haiden: Telephely- és magán ingatlan keresésében egyaránt tudunk segíteni, mégpedig magyar, német és angol, valamint román nyelven. Üzleti tanácsadással ugyan konkrétan nem foglalkozunk, de annyit mindenképpen megteszünk, hogy konkrét esetben az ügyfelünket tovább segítjük. Vagyis tájékoztatjuk, hova kell fordulnia ügyével – az esetleg szükséges bejelentések, a kamarai bejelentkezés miatt, továbbá tudunk ügyvédet, esetleg adótanácsadót, könyvelőt ajánlani – olyanokat, akik magyarul is beszélnek, és adott esetben átveszik az ügyfél dolgainak intézését.

Sz.A. Ezek szerint minden ingatlanfajtával dolgoznak?

Haiden: Igen, családi ház, telek, lakás, bármilyen bérlemény, mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi ingatlan tartozik ebbe a körbe. Viszont a hatókörünk határolt. Azt mondanám, hogy max. 100 km a mattersburgi telephelyünktől.

Sz.A: Mi a helyzet a finanszírozással? Tudnak esetleg a hitel ügyintézésben is segíteni?

Haiden: Finanszírozással csak annyiban foglalkozunk, hogy ha az ügyfél bejön hozzánk és konkrétan ad ajánlatot egy ingatlanra és az első körben megállapítható, hogy Ausztriában hitelképesnek számít, akkor az anyagát átadjuk egy profinak, aki konkrétan felállítja a finanszírozást. Hitelt Ausztriában az kaphat, akinek már van min. 6 hónapja osztrák bejelentett munkahelye, a pénzét osztrák bankszámlára kapja és nincs feketelistán. Azért jó, ha minimum 20% önerőt fel is tud mutatni…

Sz.A. Milyen reményei lehetnek az Ausztriában ingatlanvásárlást tervezőknek?

Haiden: Jelenleg nem nagyon lehet válogatni Ausztriában az ingatlanpiacon. Inkább a kereslet nagyobb a kínálat szűkösebb. Ez mind a bérleményekre, mind a saját tulajdonú ingatlanokra vonatkozik.

Sz.A. Ha mégis talál az illető kedvére valót, milyen árakra számíthat?

Haiden: A saját tulajdonú ingatlan beszerzési ára a magyaréhoz viszonyítva kb 20-40%-al magasabb, viszont a rezsi ugyanannyi, mint Magyarországon és persze még a legeldugottabb falu infrastruktúrája is jobb, mint egy nagyobbacska városé Magyarországon

Névjegy.

A budapesti születésű Haiden Ágnes némi kacskaringóval jutott el mai foglalkozásáig. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképzőben szerzett biológia-rajz szakon diplomát, majd Ausztriában próbált szerencsét. Miután megszerezte a munkavállalási és tartózkodási engedélyt, idegenvezető lett az Esterházy Magánalapítványhoz tartozó Fraknó Várában. Ez az időszak 9 évig tartott. 2002-töl mellékállásban, 2004-töl együtt a férjével együtt főállásban vállalkozóként folytatja az ingatlanközvetítői tevékenységet. Időről időre magyart tanít osztrák felnőtteknek, folyamatosan szervezi a nagymartoni Magyar Kultúregyesületet, amelynek elnöke. Jelenleg könyvelői tanfolyamra is jár, és öt éve dolgozik a Burgenlandi Gazdasági Kamara ingatlanközvetítői bizottságában, ahova 2010-ben másodszor választották be 4 évre. Mindez a tevékenység ezernyi ismeretséget, kapcsolatot jelent.  

 

3 komment:
Dominek Józsefné | 2023. május 29., Hétfő 19:26
Tisztelt Illetékes! Érdeklődnék, hogy működik-e még a cikkben szereplő ingatlanközvetítő iroda, ha igen szeretném elkérni az online elérhetőségét. Köszönöm

Csipak Istvàn | 2023. augusztus 27., Vasárnap 15:46
Tisztelt lngatlan közvetitő!!!Èrdeklődnèk müködik e mèg az ingatlan irodàjuk ha igen akkor szeretnèm el kèrni az elèrhetősègüket Szivessègüket elöre is Köszönöm

Daniel | 2024. január 19., Péntek 21:39
http://www.haiden-immo.at/

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39