Sisi emlékének is adózik az idei Újévi koncert

Balett a Hermész-villa termeiben és parkjában

 
2016. Dec. 29. 13:33

Sisi emlékének is adózik az idei Újévi koncert

Balett a Hermész-villa termeiben és parkjában

2016. december 29., Csütörtök 13:33

Ilyenkor, közvetlenül a nagy nap előtt azért már kiszivárog ez-az a műsorról. Például, hogy az idén először az újévi koncert balett betéteinek helyszíne a Hermész-villa,  Ferenc József boldogtalan hitvesének kastélya, és az azt körülvevő lainzi állatkert. A tánc számokat a koreográfus, Renato Zanella, é a rendező, Michael Beyer afféle idegenvezetésnek szánja a Sisi-rajongóknak - akik pedig nincsenek kevesen.  

Van mire emlékezni. Már a villához vezető  Lainzer Strasse is maga a történelem, valószínűleg már a 11. században létezett, s része volt a római hadiútnak. A mai park egykor császári vadaskert volt, a vidék a Bécsi Erdőhöz tartozik, lakóinak mindenkor megélhetést biztosított az itteni fakitermelés. A jó levegő, egészséges környezet miatt később, a 20. század legelején nem egy szociális létesítmény - szanatórium és idősek otthona - épült itt, mindegyik máig működik. A környék  Bécs nagy építészét, Adolf Loos-t is megihlette: lakónegyedet tervezett ide, Békeváros (Friedensstadt) elnevezéssel.  1921-ben volt az alapkőletétel. Amikor Ferenc József, búbánatra hajlamos neje, Sisi felvidítására a kicsiny kastély építését 1882-ben elrendelte, a vadaskert még zárt terület volt. Az építész, Carl von Hasenauer ezért is tervezett ide vadászkastélyt, amely aztán később a hivalkodó elnevezés helyett beérte a villa besorolással, s 1886-os átadásától kezdve Sisi kedvenc bécsi tartózkodási helye lett. Nem volt év, hogy ne időzött volna itt, még akkor is, amikor már szívesen csavargott a világban. Általában a május-júniust töltötte itt. Gyermekei közül Mária Valéria volt ilyenkor vele, később ő örökölte az épületet. (Az első világháború idején éveken át Hatvany Lajos báró bérelte a villát).

Az újévi koncert táncbetéteihez a rendező és a koreográfus mindig igyekszik méltó környezetet teremteni, furcsa is, hogy most először szemelték ki a villát erre a célra. Egyébként az épületben rendszeresen rendeznek kiállításokat. Renato Zanella, aki ezúttal nyolcadszor koreografálja a balett betéteket, az ihletet ezúttal nem magától a valcermuzsikától  vette, hanem hagyta magát inspirálni a termektől, a kastély építészetétől, a parktól. Öt nagyszerű táncospár kelti életre elképzeléseit, mindannyian neves művészek, különböző nemzetiségűek, a Bécsi Opera rendszeres közreműködői.

A Hermész- villa történetéből, Sisi életéből is kap tehát ízelítőt az, aki az Újévi koncert 11.15-kor kezdődő közvetítését nézi (90 országban teheti ezt, igaz, az időeltolódás miatt sok helyen csak felvételről). Mint minden évben,  az idén is lesznek zenei meglepetések, hiszen a mindenkori karmester maga állítja össze a műsort. 

4 komment:
qEj5flPZAvGu | 2017. január 29., Vasárnap 10:26
That's really thnkniig out of the box. Thanks!

iaZs9nMG9O | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
Do you have more great <a href="http://amlmnny.com">artilces</a> like this one?

1xs2rWnXZ | 2017. február 1., Szerda 17:58
Well done to think of soienhmtg like that http://gnfaxvfjrwx.com [url=http://gkyjkxgvfro.com]gkyjkxgvfro[/url] [link=http://jrbhdio.com]jrbhdio[/link]

qFh7qshNyX99 | 2017. február 3., Péntek 23:41
<a href="http://cmpupnb.com">Thnaks</a> for taking the time to post. It's lifted the level of debate

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl