Osztrák elnökválasztás: még az idén meglesz, de nem október 2-án

A parlament dönt az időpontról

 
2016. Szept. 12. 12:09

Osztrák elnökválasztás: még az idén meglesz, de nem október 2-án

A parlament dönt az időpontról

2016. szeptember 12., Hétfő 12:09

Wolfgang Sobotka belügyminiszter, aki egyben a választási bizottság elnöke is, az október 2-i választási forduló elhalasztását, és az ehhez szükséges törvénymódosítást kéri a parlamenttől. Az ORF2-n élőben közvetített sajtóértekezleten azt is bejelentette, hogy a hibás borítékok ügyét – ami miatt a halasztás elengedhetetlen - a Szövetségi Bűnügyi Hivatal vizsgálja.  A lehetséges új időpont november 27. vagy december 4.- a miniszter az évvégi ünnepek miatt az előbbit megfelelőbbnek tartja.

A belügyminisztérium válságstábja egész hétvégén ülésezett. Vasárnap Wolfgang Sobotka néppárti belügyminiszter megbeszélést folytatott Thomas Drozda kancellária miniszterrel, aki az alkotmányjogi kérdésekért is felelős. Ezután döntötték el, hogy a technikai problémák – a levélszavazatok borítékainak hibás ragasztója – miatt hatósága az elnökválasztás második fordulójának megismétlését az október 2-ra kiírt időpontról későbbre halasztják, illetve ehhez kérik a parlament hozzájárulását. (Az okokról – a hibás borítékok miatti esetleges csalás feltételezéséről - olvasóink előző cikkünkben már értesültek).   

A jelenleg érvényes elnökválasztási törvény csak valamelyik jelölt halála esetén teszi lehetővé a halasztást, vagyis törvénymódosításra van szükség. A későbbi választási időpont változást jelenthet a választásra jogosultak körében is. Eddig az voksolhatott, aki az eredeti választási időpontig betöltötte a 16. életévét, most azonban felvetődik a kérdés, mi legyen azokkal, akik az április 24. illetve május 22. óta eltelt időszakban ünnepelték 16. születésnapjukat. A belügyminiszter javasolja, hogy ők is voksolhassanak, mint ahogy törölni kellene a névjegyzékből azt a mintegy 34 ezer személyt, aki időközben elhunyt. (A statisztika szerint Ausztriában hetenként 1600 személy hal meg.  Ez több,  mint a Van der Bellenre és Norbert Hoferre leadott szavazatok közötti különbség – lásd az előző cikkünkben közölt ábrát.) A törvénymódosításhoz kétharmados többség szükséges.

A sajtóértekezleten a belügyminiszter kitért arra is, hogy a technikai probléma okát már a szövetségi bűnügyi hivatal is vizsgálja. A hibás borítékokat gyártó nyomda pályázaton nyerte el a megbízást, ráadásul eddig számos tartományi választásra szintén itt állították elő a szavazócédulákat és a borítékokat, mégpedig hiba nélkül. Keresik a felelősöket, vizsgálják a hibás ragasztó eredetét. Az újabb választási fordulóra készülő borítékokat minden bizonnyal más nyomda, a miniszter szerint az Állami Nyomda gyártja majd, ráadásul egy korábbi, a mostaninál egyszerűbb változat mellett dönthetnek.

A belügyminiszter sokszorosan bocsánatot kért a választóktól, elsősorban azoktól, akik már leadták (természetesen me3gsemmisítendő) szavazatukat. Elnézést kért a jelöltektől, akiknek így hosszabbra nyúlik a kampányidőszak és a bizonytalanság. Nem cáfolta, hogy Ausztria tekintélye mindenképpen csorbult – ám hozzáfűzte: minden jobb, mint a majdani eredmény megkérdőjelezése.

Az utóbbi napokban a sajtóban és a közösségi oldalakon sok a gúnyos megjegyzés. Csak egy banánköztársaságban fordulhat elő, hogy képtelen kifogástalanul választást tartani- élcelődnek a megfigyelők Mások úgy gondolják, még mindig jobb egy ilyen halasztás, mint az újabb bizonytalanság a korrekt eredmény tekintetében. Vannak azonban olyanok is, akik furcsállják, hogy a korábban soha nem látott problémák éppen most vetődnek fel, amikor a levélszavazás intézményének megkérdőjelezése a szabadságpárti politika része, másrészt pedig az FPÖ jelöltje esélyes a győzelemre, és a huzavona őt segítheti.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl