Az ÖBB éléről vissza a politikába

 
2016. Máj. 13. 08:37

Az ÖBB éléről vissza a politikába

2016. május 13., Péntek 08:37

Ezúttal nem húzták az időt a királycsinálók: alig három nappal Faymann váratlan lemondása után megvolt az előzetes döntés utódáról. A két, mellesleg hasonló hátterű és képességű esélyes jelölt közül Christian Kern, az ÖBB vezérigazgatója veszi át a szétzilált, sok szavazót vesztett SPÖ elnöki posztját, és vállalja ezzel az ugyancsak nem túl jó állapotban lévő kormány irányítását is.

Gerhard Zeiler, a Turner Broadcasting médiabirodalom igazgatója, az ORF, majd az RTL egykori elnöke, aki szintén részt vett a „meghallgatáson” azonnal jelezte, hogy lemond a jelöltségről. Legyen egyértelmű és egyhangú a döntés, hiszen Kern – akivel ő maga jó kapcsolatot ápol – alkalmas a posztra, és esélyt nyújt a pártnak az elengedhetetlen megújulásra, új stílus és új tartalom kialakítására.
 
Christian Kern a pragmatikus menedzser típusa, aki minden korábbi posztján már bizonyította: képes nehéz helyzetekben gyors és józan döntéseket hozni. Hogy nem anyagi előnyök, vagy akár hatalmi ambíciók miatt vállalja a megbízatást, az egészen bizonyos. Az ÖBB állam az államban, a vezérigazgató jelentős közéleti súllyal, kapcsolati hálóval rendelkezik, ami pedig a javadalmazást illeti: fizetése legalább háromszor annyi, mint a kancellár jóval szerényebb, évi kevesebb mint 300 ezer eurós juttatása.
 
A mindig jól öltözött, elegáns öltönyökben megjelenő, remek svádájú és nagyon okos Kern 50 éves. Bécs munkáskerületében, Simmeringben nőtt fel, politikamentes egyszerű családban. Kamaszkorában kacérkodott a forradalmárkodással, de aztán Che Gueavara naplóját olvasva úgy látta, jobb életre vágyik. 18 évesen kerületi pártot alapított, az Alternatív Listát –a Zöldek elődjét –, később aztán inkább a szociáldemokratákhoz csatlakozott. Gazdasági újságírói ténykedés után Peter Kostelka államtitkár sajtótitkára lett Franz Vranitzky harmadik kormányában, majd később, amikor Kostelka átvette az SPÖ parlamenti frakciójának vezetését, ott is ezt a posztot töltötte be. 1997-ig: ekkor a legnagyobb, államhoz közeli áramszolgáltató, a Verbund vezető munkatársa lett. Doris Bures akkori közlekedési miniszter 2010-ben nevezte ki az ÖBB vezérigazgatójává.
 
Tavaly ősszel ő volt az, aki az egyre kezelhetetlenebb menekültáradat idején mentette a helyzetet: a határon gyalog átkelő embertömeget minden bürokráciától mentesen rendelkezésre bocsátott vasúti szerelvényeken szállíttatta el a felvevő helyekre.
 
Kern kinevezését az SPÖ vezető testületeinek még jóvá kell hagynia, ha minden rendben megy, már a jövő héten leteheti a hivatali esküt Heinz Fischer szövetségi elnök előtt. Már csak az a kérdés, mi történik, ha május 22-én nem Alexander Van der Bellen nyeri az államfő választást: könnyen lehet, hogy a szabadságpárti Norbert Hofer élve lehetőségével meneszti a kormányt. Az új választások borús jövőt sejttetnek, hacsak Kernnek július 8-ig nem sikerül meggyőznie az SPÖ-től elpártolt szavazókat, hogy vezetésével leküzdhető a politikai káosz, megoldhatóak a jelenleg kilátástalannak látszó gondok. Ezek között első helyen a menekültkérdés áll, de legalább ilyen fontos a növekvő munkanélküliség, az oktatási reform, a megfelelő kommunikáció hiánya, a megromlott viszony a koalíciós partnerrel. A párton belül pedig tisztázni kell az FPÖ-höz fűződő kapcsolatot (erről Kern eddig nemigen nyilatkozott, Zeiler azonban megfogalmazta, hogy a kirekesztésnek nem látja értelmét, az elhatárolódásra azonban szükség van). Ez kényes, sok szavazó számára döntő kérdés.
 
A kancellár majdnem bizonyosan minisztereket is vált majd, máris keringenek a nevek a hírtőzsdén. Kern mentalitását ismerve minden bizonnyal hatékony, dinamikus politikusokat, vagy gyakorlati szakembereket fog a tárcák élére kinevezni.
 
5 komment:
iy3ZVJIHV | 2017. január 29., Vasárnap 10:24
I was struck by the hotesny of your posting

8U8NqU9Z | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
I told my <a href="http://lbblppm.com">grhdnmotaer</a> how you helped. She said, "bake them a cake!"

4RHWlJPLEAES | 2017. február 1., Szerda 17:57
Why do I bother cainllg up people when I can just read this! http://lrovvsqkl.com [url=http://swtanyu.com]swtanyu[/url] [link=http://wjmcliic.com]wjmcliic[/link]

TKjiszNx | 2017. február 3., Péntek 23:41
This is just the <a href="http://tbuhbhfgo.com">pefrect</a> answer for all of us

cscYCBeOAcM | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Right onth-is helped me sort things right out. http://mjhtzzus.com [url=http://tsyjkxcx.com]tsyjkxcx[/url] [link=http://nekyobeoa.com]nekyobeoa[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl