Orbán új frontja Európa ellen

 
2017. Ápr. 10. 09:33

Orbán új frontja Európa ellen

2017. április 10., Hétfő 09:33

A magyar választóknak sugalmazott népszavazáson kell erősíteniük nemzeti, populista miniszterelnöküket a liberalizmus elleni harcban, és “megállítani Brüsszelt”- írja Michael Laczynski és Wolfgang Böhm  a Die Pressében megjelent közös cikkben. 

“Az utóbbi időben terrortámadások rázták meg Európát. Ennek ellenére Brüsszel arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy illegális migránsokat fogadjon be. Vajon az illegálisan itt-tartózkodóknak szabadon kellene mozogniuk Magyarországon, vagy a lakosság védelmében felügyelet alá kellene-e helyezni őket?” Ez az egyike annak a hat sugalmazott  kérdésnek, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja szavaztatni akarja  választóit. A nemzeti konzultáció címe - “Állítsátok meg Brüsszelt” - semmi kétséget sem hagy afelől, amit a 2010 óta hivatalban lévő miniszterelnök el szeretne érni:  a 2016. októberi (politikailag következmény nélküli) népszavazáshoz hasonló sikert, amikor a magyarok 98 százaléka szavazazott a menekültek Európa szerte történő széttelepítése ellen (sic!). A többi kérdés azt sugalmazza, hogy  Brüsszel magasabb adókat akar a magyarokra kényszeríteni, munkahelyeket szüntetne meg, és gyanús külföldi szervezeteknek akar befolyást biztosítani.

Nem tetszik ez a határozat

Az utolsó pont a magyar jogállamiság körüli évek óta lappangó konfliktus legfrissebb fejleményeivel függ össze: az éppen most elfogadott felsőoktatási törvénnyel, amelynek az a célja, hogy elüldözze Magyarországról a Soros György amerikai milliárdos által alapított Közép-európai Egyetemet, a CEU-t. A jövőben a Magyarországon működni akaró külföldi oktatási intézményeknek a saját hazájukban is telephellyel kell rendelkezniük- ilyen a CEU - nak nincs az USA-ban. “Nekem nem tetszik ez a döntés” - mondta Jean-Claude Juncker csütörtökön - majd bejelentette, jövő szerdán a brüsszeli hatóságok foglalkozni fognak a magyar-üggyel. Kern osztrák szövetségi kancellár máris azon fáradozik, hogy Bécs legyen a CEU új székhelye.

A lap képe a cikkhez - (c) APA/AFP/Attila Kisbenedek

Az EU-Bizottság gondban van. Bár a Bizottság - miként ez Lengyelország esetében már meg történt - eljárást indíthatna Magyarország ellen,   a 7. paragrafus alapján, a jogállamiság megsértése miatt,  ennek a visszatartó ereje nagyon csekély, azon ténynél fogva, hogy a Tanácsban Orbán varsói szövetségesei mindenfajta szankciós döntést megakadályoznának. Valamivel nagyobb jelentőség lehetne eg olyan fenyegetésnek, hogy az Európai Néppárt kizárja   magyar kormányzó pártot, a Fideszt tagjai sorából.  Az EVP-ben már tiltakozó hullámot keltettek a legújabb budapesti döntések. Különösen a lengyel európai parlamenti képviselők azok, akik fellépnek a folyamatban levő CEU-bezárás és Orbán Európa ellenes politikájával szemben. Az EVP-hez tartozó lengyel Polgári Platform képviselői szemében szálka Orbán szoros együttműködése a nacionalista PiS-kormánnyal is. Othmar Karas, az ÖVP európai parlamenti képviselője Joseph Daul EVP-elnöknek, valamint Manfred Weber EVP-s frakcióvezetőnek címzett  levélben közös fellépést követelt. “Ez nem demokrácia, hanem hangulatkeltés. Ha Orbán Viktor a magyar részvétellel elfogadott, demokratikusan megalkotott EU-s döntéseket nemzeti konzultációval próbálja diszkreditálni, akkor azzal kizárja magát a közös európai felelősségből” - mondja Karas.

Jelenleg azonban két okból sem tűnik valószínűnek a Fidesz kizárása. Először is azért, mert a Daul vezette EVP-vezetőség még mindig hisz abban, hogy a pártcsalád keretei közt befolyásolhatják a Fideszt. Másodszor: Orbán maga mellett tudhatja az EVP-t, mivel a legutóbbi EU-csúcson megszavazta, hogy meghosszabbítsák az EVP jelölt Donald Tusk mandátumát a Tanács élén - mégpedig lengyel partnereinek szándékával szemben.  A Thinktank Eurasia Grouphoz tartozó James Sawyer szerint Orbán abból indul ki, hogy a küszöbön álló franciaországi és németországi választások miatt az európaiak figyelme úgyis másfelé irányul, és semmi kedvük sincs a helyzet további eszkalációjához.

2018-ban választások lesznek

Ezért az évvégéig tartó időszak lehetőséget nyújt Magyarország “illiberális demokráciává” alakításának folytatására - nem utolsó sorban annak a ténynek az okán, hogy 2018 tavaszán Magyarországon is választás lesz. Hogy a nemzeti konzultációban az adóról is szó van,  arra utal, hogy Orbán az adórendszer külföldi befektetők számára előnytelen átalakításán is gondolkodik - és ezzel pontokat szerezzen a választóknál.

(Die Presse, nyomtatásban 2017.04.07.)

 

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39