Orbán kikosarazza Brüsszelt

 
2017. Máj. 26. 16:46

Orbán kikosarazza Brüsszelt

2017. május 26., Péntek 16:46

Az Európai Bizottságnak, Brüsszel: Magyarország úgy véli, hogy a “lex CEU” nem ütközik EU-s jogszabályokba - idézi  Gregor Mayer a Der Standard hasábjain a magyar kormány üzenetét.

Orbán Viktor magyar kormányfő hajthatatlannak mutatkozik a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében. Az EU-Bizottság április 26-án szerződésszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert az új felsőoktatási törvény megfogalmazása azt sejteti, hogy a budapesti CEU-t bezárásra kényszeríti. A Bizottságnak  megküldött első válaszlevélben azt állítja az Orbán-kormány, hogy a kérdéses törvény nem ütközik érvényes EU-s jogszabályba.

Jogi vita bontakozik ki

Ezért nem is áll szándékukban azon változtatni, áll a levélben, amint  arról saját forrásra hivatkozva a hvg.hu internetes portál csütörtökön beszámolt. Ezzel Orbán ismét egy hosszan elhúzódó meccsbe kezdett a Bizottsággal. Ezután ugyanis a Bizottságnak már jogilag alaposan alá kell támasztania azt az “előzetes gyanúját”, hogy  Magyarország megsérti a szolgáltatások szabadságát és az akadémiai szabadságot, és az oktatáshoz való jogot. Valószínűleg évekig elhúzódó vita van kibontakozóban a budapesti és a brüsszeli ügyvédek között.

Ha azonban a törvény a jelenlegi formájában érvényben marad, a Soros György liberális, amerikai milliárdos által 1991-ben alapított budapesti csúcsegyetem már a következő év elejétől  nem vehet fel új hallgatókat. Abban ugyanis olyan értelmetlen megfogalmazások vannak, mint az a kikötés, hogy a származási országban is teljes egyetemet kell működtetni, - amit a CEU egyszerűen nem tud teljesíteni. Orbán a magyar származású, holokauszt- túlélő Sorost az állam ellenségének minősítette. Szerinte Soros többek közt 2015-ben személyesen irányította a menekültáradatot Európába.  Orbán érvelése, miszerint Soros mindezt állítólag egy titokzatos “háttérhatalom” bábmestereként valósíthatta meg,  az antiszemita előítéleteket is szolgálja (Gregor Mayer Budapestről, 2017.05.25.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl