Orbán anyaszerepbe szorítja vissza a nőket

 
2019. Feb. 13. 09:12

Orbán anyaszerepbe szorítja vissza a nőket

2019. február 13., Szerda 09:12

A magyar kormány új intézkedéseinek köszönhetően a nők függőségi helyzetbe vagy adóssági csapdába kerülnek - így értékeli kommentárjában Noura Maan a Der Standard hasábjain Orbán Viktor családtámogatási pontjait.

Fotó: reuters/bernadett szabo

Orbán hatalma támaszaként használja a félelmet - különösen a félelmet a bevándorlástól.   Újra és újra szítja a rettegést az ”idegenek túlsúlyától” és a “ lakosság lecserélésétől “. Legújabb eszköze most a propaganda, a kerítés és a viszálykodás után: legyen  több magyar!

Az elképzelés konkrétan: minden 40 évnél fiatalabb nő, aki első alkalommal megy férjhez, 10 millió forint hitelt kap. Úgyis mondható, hogy 31 ezer eurós adósságot vesz a vállára. A törlesztést az első gyermek születésekor három évre felfüggesztik. A második gyermek megszületésekor a hitel egyharmadát, a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelt elengedik. A négy vagy több gyermekes nők életük végéig nem fizetnek majd személyi jövedelemadót.

k adósságcsapdában

Már első ránézésre is sok ok van bírálatra: nem csak a 40 év feletti nők, a férjezetlen és az újra házasodó nők támogatása marad el. A lehetséges adósságcsapda is végzetes lehet, ha egy nő mégis csak egy vagy két gyermeket szül. 

Ezenkívül a háttérben rasszizmus is rejlik: bizonyos gyermekek kívánatosak, és támogatásra érdemesek, mások pedig nem. Orbán folyamatosan figyelmeztet a muszlimok és az afrikaiak népességnövekedésében rejlő veszélyre. Ezzel egyidejűleg új pénzügyi vonzerőt teremt a fehér nők számára az anyaság vállalására.

Ahelyett, hogy akár csak elgondolkodna a szabályozott bevándorlásról, Orbán a szülőgépek funkciójára redukálja a nőket - mindaddig, amíg magyar nők maradnak. Emlékek ugranak be  arról az elképzelésről, hogy  gyermekeket kell gyártani  a "nemzettest” számára. 

A függőségi viszony erősítése

A terv visszaszorítja a nőket a tűzhely mellé, vissza az anyaszerepbe. Mindenek előtt azonban számos területen megteremti illetve felerősíti a függőségi viszonyokat. A nők számára már most  is jelentős jövedelemkiesést eredményez egyetlen gyermek születése is. Visszatérésüket a munkába alaposan megnehezíti, hogy csakis három gyermek szülése esetén mentesülnek a hitel visszafizetése alól. Különösen cinikusnak tűnik így, hogy Orbán nagy kegyesen elengedi a személyi jövedelemadót a négy vagy több gyermekes nőknek - azon jövedelmük után, amelyet a hiányzó állás miatt meg sem keresnek majd.

Az olyan autoriter kormányfők számára, mint Orbán, ha egyszer hatalomra kerülnek, a nők csupán a cél elérését szolgáló eszközök. Nem a jólétükben érdekeltek, hanem csak abban, hogy a nők testét kihasználják saját politikai elképzelésükhöz.

Miután  Magyarországon a hátrányos megkülönböztetés tudományos feldolgozását, - amellyel a gender-tanulmányok is foglalkoznak-, már nagy mértékben megnyirbálták,  ez az a következő nőellenes intézkedés, amellyel megkérdőjelezik az elmúlt évtizedek nőpolitikai eredményeit.

A hivatás és a család összeegyeztethetősége

Ráadásul tanulmányok is alátámasztják, hogy a pénzügyi vonzerő önmagában semmiféle befolyással nincs a születések számára. Annál jelentősebb szerepet játszik a hivatás és a család összeegyeztethetősége. És még ha kismértékben növekedne is a születések száma Magyarországon, akkoris, ez egy rendkívül érzékeny és személyes élethelyzetbe történő állami beavatkozás következménye lenne. Olyasmi ez,  amit el kellene utasítani.

Egy következménye biztosan lesz: a nők ellenállása - például kivándorlás formájában. Máris többszázezren - első sorban a képzettebbek - élnek külföldön. Bármilyen formában is tüntetnek majd a magyar nők az intézkedések ellen, egy biztos: nem nézik majd tétlenül.  (Der Standard, 2019.02.11.)

Fordította: dr. Gonda László

 

1 komment:
TEREZA | 2024. június 7., Péntek 00:37
Moje ime je TEREZA i imam svjedočanstvo o tome kako sam doživjela ponudu kredita od 35.000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harryja Bryana, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, oni imaju sjedište u Americi, a također rade u svim europskim zemljama. Savjetovao me kolega i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385915134516} Brzo kontaktirajte danas i dobijte vaš zajam od njih po stopi od 3%. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti s njima njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39