Orbán - a skrupulusok nélküli csapatkapitány

 
2021. Jún. 30. 19:12

Orbán - a skrupulusok nélküli csapatkapitány

2021. június 30., Szerda 19:12

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem csak a szabályokat írja át, de még a játékot vezető bírót is a saját csapatából választja ki – írja a Der Standardban megjelent cikkében Paul Lendvai.

Orbán Viktor alapelve: támadni kell, különben elvész az ember. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Korábbi közeli barátai és megbízható ismeretekkel bíró megfigyelők is több alkalommal utaltak arra, hogy igazából csupán három dolog van, amely iránt Orbán Viktor soha nem lankadó érdeklődést mutat: “a hatalom, a pénz és a futball - mégpedig pontosan ebben a sorrendben”.  Hogy az 58 éves hivatásos politikust az eddigi pályafutása során kezdetektől fogva a töretlen győzni akarás hajtja, szorosan összefügg életre szóló szenvedélyével, amit a futball iránt érez.  

A Győzelmi kényszer - Futball és a hatalom Orbán világában címen (csak magyar nyelven) nemrégiben megjelent könyvben a 444.hu  független internetes portálnál dolgozó fiatal újságíró, Rényi Pál Dániel, számos példával mutatja be, hogy Orbánnak az az alapelve: támadni kell, különben elvész az ember. A játék soha nem fejeződik be, mert semmi sem játék, az életünk múlik rajta: “ minden mérkőzés addig tart, amíg mi meg nem nyerjük”. Csapatkapitányként fegyelmezett csapatként őt szolgáló parlamenti többségre támaszkodik.

Orbán nem csupán a szabályokat formálja át, de saját csapatából választja ki a játékvezetőt is: a legfőbb ügyész, az adóhatóság-, a médiatanács és a számvevőszék elnöke, valamint a legfontosabb igazságügyi hatóságok vezetői is az ő közvetlen környezetéből érkeznek. Ezen felül arra is törekszik, hogy maga válassza ki vagy nevezze meg az ellenfelét.

Fenyegető háttér

Mindezt az EU Állam- és Kormányfőinek Tanácsában megnyilvánuló, példa nélküli felháborodás következményeinek lebecsülése mellett is fontolóra kell venni még Magyarországon is. A homo- és a transzszexualitás és a gyermekek szexuális bántalmazásának egy nevezőre hozatalával Orbán célja nyilvánvalóan a látszólag egységes ellenzék megosztása, valamint új fenyegető háttér kialakítása volt a 2022 áprilisában esedékes parlamenti választások előtt, ám a jelek szerint nem számolt ilyen jelentős nemzetközi reakcióval. Az elmúlt tizenöt évben még soha nem élt át olyan heves vitákat az EU-Tanácsban, mint most Orbánnal és Orbánról, ilyen mélységeket és őszinteséget – mondta Angela Merkel német szövetségi kancellár.

Az ultimátum azonban, amelyet Mark Rutte holland miniszterelnök Orbánnak az EU-tanács csütörtöki ülésének kezdetén adott, hangzott el, fatális tévedésnek bizonyul.

“Térdre akarom kényszeríteni Magyarországot. Be kell látnia, hogy vagy tagja az EU-nak és ezáltal egy értékközösségnek, vagy kívül tágasabb.” Ugyanis az Európai Unióból egyetlen tagállamot sem lehet kizárni, és valamennyi, az Orbán-rezsim számára ténylegesen fájdalmas intézkedés meghozatalához vagy egyhangulag elfogadott határozatokra, vagy az Európai Unió lakosságának 65 százalékát kitevő 15 tagállam szavazatára van szükség.

A Fidesz közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alá tartozó média által máris beindított, jókora hangerejű ellentámadás mindenesetre megerősíti a magyar LMBTQI-közösség szóvivőjének szomorú megállapítását, miszerint ez a törvény ” tökéletes csapda az ellenzék számára”: “ha tiltakoznak ellene vagy támogatják az EU intézkedéseit, akkor azzal vádolják őket, hogy a homoszexuálisok és a pedofilok érdekeit védelmezik a magyarokkal szemben”.  (Paul Lendvai, 2021.06.29.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl