Népszavazás: Orbán harca a menekültkvóta ellen

2016. Feb. 26. 16:50

Népszavazás: Orbán harca a menekültkvóta ellen

2016. február 26., Péntek 16:50

A kormány meglepetésszerűen megkérdezteti a választókat, hogy támogatják-e vagy ellenzik a menekültek EU-keretben elfogadott elosztását. A jogilag hatástalan, de szimbolikus jelentőségű népszavazás nemcsak a menekültekkel kapcsolatos, hanem összefügg a belpolitikával is. – írja Boris Kálnoky a Die Pressében.

Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"
Elvben az önkéntesek koalíciójáról lenne szó, nem pedig egy mindenki számára kötelező kényszer megoldásról. Néhány ország, köztük Németország, Ausztria, Olaszország és Hollandia már egyértelművé tette, hogy hosszú távon kötelező kvóta elfogadása a célja. Ausztria és Olaszország az EU-s eszközök megvonásával fenyegette meg Magyarországot, ha az ország továbbra is vonakodik elfogadni a kvótát. Hétfőn Orbán a parlamentben kijelentette, hogy az elkövetkező hónapokban a kötelező kvóta elhárítása lesz a magyar politika legfontosabb feladata.
Ebben a csatában a népszavazásnak kell az egyik fegyvernek lennie. Ez senkit nem kötelez semmire, főképpen az EU-t nem, de Orbán számára hasznos lehet. Brüsszelben elmondhatja, hogy a kötelező kvóta szemben áll az EU demokratikus alapelveivel, legalábbis Magyarországon – mivel itt a választók ellene foglaltak állást. Szerdán, egészen ennek értelmében, arra szólította fel a többi országot, hogy ők is írjanak ki népszavazást e témáról.
Ezzel a véleménnyel azonban nagyon vékony jégen táncol, mert a Lisszaboni Szerződés értelmében a Belügyminiszterek Tanácsában mindent döntést minősített többséggel lehet meghozni. A népszavazás azonban előkészítheti a talajt ahhoz, hogy Magyarország vonakodjon végrehajtani az Európai Bíróság negatív döntését.
Hogyha ez lenne az igazi cél, akkor semmi jelentősége sincs annak, hogy valószínűleg csak egy félév múlva kerül majd sor a népszavazásra. Ha az ember a népszavazás lebonyolításához szükséges valamennyi legális határidőt számítja, akkor az 193 napot tesz ki.
A belpolitikában addig is melegen lehet tartani ezt a témát. Valószínűleg mindez azért történik, mert: a menekültválság nagy népszerűséget hozott a kormánynak, de fokozatosan ismét olyan témák kerülnek előtérbe, mint a korrupció vagy a tönkretett közoktatási rendszer. A legfrissebb közvélemény-kutatások adatai szerint tavaly tavasz óta először csökkent kismértékben ismét a kormányzó Fidesz népszerűsége. Orbán számára fontos, hogy olyan sokáig vívja a menekültválsággal kapcsolatos harcát, amíg csak lehetséges.
 

<span style="font-size:12.0pt;Times New Roman" ;"="">Fordította: dr. Gonda László

5 komment:
5khgJYSySA | 2017. január 29., Vasárnap 10:05
Thanks for stitnarg the ball rolling with this insight.

9HPZk2qqazV | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
That's way the <a href="http://dymnkxt.com">besstet</a> answer so far!

0ADVQG4m | 2017. február 1., Szerda 17:57
This potnisg knocked my socks off http://lbvdydgyxe.com [url=http://jsizxsis.com]jsizxsis[/url] [link=http://koqixp.com]koqixp[/link]

6wuI2roUr | 2017. február 3., Péntek 23:41
All things <a href="http://zmzmbavbxu.com">codsdnerei,</a> this is a first class post

xw0XHNuXSS | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
At last, sonemoe who comes to the heart of it all http://kavhuxm.com [url=http://iobvhhmkj.com]iobvhhmkj[/url] [link=http://corfdalpu.com]corfdalpu[/link]

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl