Nem igazán megy most jól Orbánnak

 
2016. Okt. 26. 11:38

Nem igazán megy most jól Orbánnak

2016. október 26., Szerda 11:38

Az utóbbi időben a miniszterelnöknek csapásokat kellett elszenvednie -  például a menekültkvótáról rendezett népszavazáson,  valamint az 1956-os felkeléssel kapcsolatos megemlékezésen - írja  Gregor Mayer a Der Standardban.

Saját országának határain belül Orbán Viktor jobboldali-populista magyar miniszterelnök valószínűleg a legnagyobb hatalommal rendelkező miniszterelnök az EU-tagállamokon belül. A 2010 óta tartó hivatali ideje alatt a lehető legmesszebb menőkig megfosztották hatalmától az Alkotmánybíróságot. Az országos hatókörű médiumok túlnyomó részben  Orbán bizalmasainak ellenőrzése alá kerültek. A pártpolitikai szempontok alapján szerveződött ellenzék gyenge, széttöredezett és vízió nélküli. A gazdasági hatalom az Orbántól függő oligarchák kezében összpontosul, akik még az EU-s támogatások jelentős részét is megcsapolják, és a saját zsebükbe irányítják.

És mégis, Orbán számára most nem jól mennek a dolgok. Alig három héten belül két fájdalmas pofont kellett elszenvednie. Október 2-án érvénytelen lett az EU-menekültkvótája ellen Orbán által kierőltetett népszavazás. A példátlan idegen ellenes pánikkeltő kampány és az arra elpocsékolt  soha nem látott mennyiségű pénz ellenére, nem érték el a szükséges részvételi arányt.

Most vasárnap pedig a hatalomhoz szokott Orbánt néhány száz fiatalember zavarta meg, akik kifütyülték az 1956-os forradalom alkalmából rendezett ünnepségen.

A Der Standard képe a cikkhez - forrás: AFP/Ferenc Isza

Pedig az Orbán-ellenesek egyáltalán nem jutottak a Kossuth téren, a parlament előtt felállított szónoki- és díszvendégi tribün közelébe. Mégis a távolból meglehetősen jól hallható volt ott is a füttykoncertjük. Orbán arckifejezése, amely a kivetítőn jól látható volt, dühöt és kínos megdöbbenést árult el. Meglehetősen ügyetlen félmondattal próbálta áthidalni a helyzetet: 1956-nak hála, a kommunizmus halálos sebet kapott,  és vezetőivel együtt a pokolra került, „néha azonban visszatér, hogy lehetőséget adjon a fütyülésre” - mondta kínosan viccelődve. Hétfői tudósítások szerint a megemlékezésen voltak összetűzések is. Egy neves történészt egy Orbán-hívő ökölcsapással sebesített meg az arcán.  

Új politikai szereplők

A legutóbbi üzemzavar, amit Orbánnak el kellett szenvednie, új típusú szereplőknek köszönhető. A kvótanépszavazás bukásában a „Kétfarkú Kutyapárt” nevű viccpárt működött közre, amely az érvénytelen szavazatok melletti, eredeti hangvételű plakátkampánnyal jelent meg – a magyar törvényi előírások szerint csak akkor van meg a kvórum, ha legalább a választásra jogosultak 50 százaléka érvényes szavazatot ad le. A „Kétfarkú Kutyapárt” választási harcát a tömegek finanszírozták. Tréfás jelszavai abszurdba  fordították át az Orbán-kampány pátoszát és pánik keltését. Ténylegesen a szavazók hat százaléka adott le érvénytelen szavazatot, Budapesten pedig 12 százalék.

A vasárnapi füttykoncertet pedig Juhász Péter, az Együtt nevű  kicsiny liberális párt alelnöke kezdeményezte. Őt magát a megbízott magán biztonsági cég rendezői megakadályozták, hogy belépjen a Kossuth térre. Juhásznak hosszú aktivista múltja van. Hol a könnyű drogok használatának bűncselekménnyé nyilvánítása ellen lépett fel, hol segélyszervezeteket hozott létre a romák támogatására az ország szegénység sújtotta régióiban. A budapesti ötödik kerületi önkormányzat képviselőjeként feltárja Rogán Antal korábbi kerületi polgármester,  az Orbán-kabinet jelenlegi propagandaminisztere feltételezett korrupciós ügyeit.

Szembeötlő az a friss szél, amelyet ezek az új típusú szereplők keltettek. Hogy ebből létrejöhet-e majd egy tartós politikai erő, azt még nem lehet előre látni. (Budapestről Gregor Mayer, 2016.10.24.)

 

Fordította: dr. Gonda László

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl