Monet, Schiele, Bruegel

Erős őszi kezdés a bécsi múzeumokban

 
2018. Szept. 8. 11:53

Monet, Schiele, Bruegel

Erős őszi kezdés a bécsi múzeumokban

2018. szeptember 8., Szombat 11:53

Elsőként az Albertina rukkol ki a minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődést kiváltó őszi kiállítással. Már szeptember 21-től megtekinthető a valaha (Bécsben) létezett legnagyobb Monet kiállítás. A képzőművészetet kedvelőknek azonban az ősz további csemegéket nyújt: a Leopold múzeum még szeptemberben megnyitja évfordulós Schiele kiállítását, és a Szépművészeti Múzeumban októbertől ugyancsak egy jubileum, Pieter Breugel halálának 450. évfordulója alkalmából rendez októbertől nagyszabású bemutatót a németalföldi mester műveiből.

Jó száz Monet kép látható az Albertina termeiben, és akik ismerik ennek a remek palotamúzeumnak a programjait, tudhatják, hogy a mégoly ismert festmények újranézése is mindig hoz felfedezést. Az Albertina csapatának nagy erénye a mindenkori kiállítások újszerű tematikája - a szeptember 21-én nyíló új kiállítás is tartogat ilyesmit. Negyven múzeum, gyűjtő adott kölcsön műveket, a párizsi Marmottan Monet Múzeum segítségével, közvetítésével, így állt össze az anyag - Monet első, még az impresszionizmus előtti alkotásaitól az utolsókig, amelyeket a kertjében festett, Givernyben. Monet színkoncepciójának tanulmányozása, viszonya a természethez, a vizekhez, a titokzatos pára, köd és annak jelentősége, jelentése festészetében kiemelten érdekelte a kurátort. Heinz Widauer és az Albertina csapata mellesleg három éve dolgozik a kiállítás előkészítésén, neves építész is segítette a munkát - Martin Kohlbauer, akivel az ugyancsak igen sikeres Raffael kiállításon (220 ezer látogató) már dolgoztak együtt.
Nem mintha szükség lenne bármilyen különleges tematikára, vagy építészeti, rendezési csodára ahhoz, hogy a látogatót elvarázsolják a kiállítás képei. Január 6.-ig tekinthetők meg,  és nem nagy merészség megjósolni, hogy minden nap zsúfoltság lesz. A rendezők 450 ezer látogatóraszámítanak.

Viszont a jelek szerint már az Albertina anyagi lehetőségei sem korlátlanok: most patronálást hirdetnek, vagyis egy-egy festményt némi adománnyal lehet támogatni. A hogyanról a múzeum honlapján olvashatunk többet - igaz, az osztrák adományozók könnyebb helyzetben vannak, hiszen a támogatás összege leírható az adóból.

A Leopold múzeumban egy héttel később lesz a megnyitó: Egon Schiele halálának 100. évfordulója az apropó. Bár ebben a múzeumban alapból is mindig látni Schiele és Klimt festményeket, hiszen a névadó, pár éve elhunyt szemészprofesszor szenvedélye e két osztrák festőre összpontosult. Egy-egy ilyen nagyobb kiállítás azonban azt is jelenti, hogy megnyitják a tekintélyes raktárkészletet, s mivel a cél most az alkotó teljes munkásságának bemutatása, gyakorlatilag minden műfaj képviselteti magát. A Leopold múzeum érdekes vezetéseket, előadásokat is kínál - ezek időpontja és témája a honlapon megtalálható. 

A kiállítás egyébként március elejéig tart nyitva.

A bécsi múzeumok nem helyben élő szerelmesei szinte minden látogatásuk alkalmával ellátogatnak a Szépművészeti Múzeumba, nem utolsósorban Pieter Bruegel képeiért - amelyeket nem lehet eleget nézni, hiszen a szemlélő mindig új és új apró részletet fedez fel. Nem véletlen, hogy egy nagy nemzetközi projekt keretében neves művészettörténészek tanulmányozzák a műveket - az ő kutatási eredményeiken alapul az a kiállítás, amely a KHM-ben október 2-án nyílik a németalföldi mester halálának 450. évfordulója alkalmából.  Természetesen nem "csak" a saját anyag kerül a falakra, összesen kilencven művet adtak kölcsön a világ minden tájáról a múzeumok, és a vázlatokból, a hozzájuk fűzött magyarázatokból az eddiginél sokkal több megtudható Bruegel módszeréről, látásmódjáról. A megnyitó egyébként nyilván csak a bevezetés - a tulajdonképpeni évforduló csak egy év múlva lesz. Most mindenesetre ünnep kezdődik Bruegel rajongói számára - és azoknak is, akik csak most ismerkednek majd meg művészetével. A kiállítás jövő év január közepéig tart nyitva.

 

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl