Millióknak okozott örömet az újévi közvetítés Bécsből

Zubin Mehta vezényel Schönbrunnban a májusi ingyen koncerten is

 
2015. Jan. 2. 12:14

Millióknak okozott örömet az újévi közvetítés Bécsből

Zubin Mehta vezényel Schönbrunnban a májusi ingyen koncerten is

2015. január 2., Péntek 12:14

Még fel se ocsúdhatott az élő közvetítés nézője az andalító hangulatból, az ORF 2-n az újévi koncertet közvetítő Barbara Rett máris közölte: jövőre a lett Mariss Jansons vezényli a Bécsi Filharmonikusokat. A jegyek árusítását – pontosabban egyelőre sorsolását- pedig máris megkezdték a zenekar honlapján. Aki pedig ismét szeretné hallani-látni Zubin Mehtát, csak májusig kell várnia: ő vezényel Schönbrunnban a hagyományos ajándék koncerten.

Az egyébként több mint kifogástalan közvetítés jóvoltából ország-világ láthatta, milyen komolyan veszi ez a világhírű zenekar az újévi koncertet, s a muzsikusok arca azt is tükrözte, mekkora öröm számukra itt, ekkor, ezeket a zenedarabokat játszani – és mindezt Zubin Mehta vezényletével. A látszólag oly könnyed előadás Bécs zenei életében nagyonis fontos helyet tölt be, s a koncert másnapján már komoly kritikusok aprólékos elemzései jelennek meg. Általában azt sem szokták titkolni, ha valami nem tetszik, nem számít (utólag) ünneprontásnak, de az idén ilyesmiről igazán nem volt szó.

Zubin Mehta mindenkit meghódított, s valószínűleg nem csak az édes lágy muzsika csalta a boldog mosolyt a zenekar tagjainak arcára, hanem az ő személyisége is, az a jól érzékelhető és ugyancsak ritka tulajdonsága, hogy nem veszi túl komolyan önmagát. Kifejezetten erényként esik szó arról is, hogy egyes számoknál Mehta egyáltalán nem törekedett irányításra, átengedte azt a zenének és a remek zenészeknek, pedig az ilyesmit karmestereknek fel szokták róni. Mehta azonban – aki bécsi diákként az ötvenes években ugyanennek a teremnek az állóhelyéről olyan kiválóságokat figyelt, mint Karajan, Böhm, Klemperer – a külföldi karmesterektől szokatlan módon nagyonis tudja, hogy az első hegedűs mindenkinél jobban ért a zenekar összetartásához egy bécsi keringő előadásakor.

A kritikusokat is elbűvölte, ahogyan Mehta „megzabolázta” a közönség hagyományosan kitörő tapsviharát a Radetzkymarsch felcsendülésénél, s hátat fordítva a zenekarnak őket vezényelte, így biztosítva a zeneileg legjobban megfelelő aláfestést a jól ismert indulóhoz. Öröm, hogy a ma már ugyancsak hagyományos kora nyári ajándék koncerten ismét Zubin Mehta vezényli a Bécsi Filharmonikusokat. Az idén május 14-én rendezik a Schönbrunn parkjában a hangversenyt, amely ingyenes ugyan, de a helyfoglalás kötelező. (A szervuszausztria.hu időben tájékoztat a regisztráció kezdetéről)

A jövő évi Újévi Koncertre máris várják a jelentkezéseket. A karmester a Bécsben ugyancsak nagyon kedvelt lett Mariss Jansons lesz. A hatalmas érdeklődés miatt ezt évek óta sorsolás formájában oldják meg, vagyis a jegyeket a január 2-től február 28-ig jelentkezők között sorsolják ki. Nem számít a regisztráció időpontja, az utolsó napon bejelentkezőnek éppen annyi az esélye, mint az elsőknek. Így tehát a szerencse dönti el, ki vásárolhat (amúgy méregdrágán) jegyet a 2016-os újévi koncertre.

Az ideiről készült CD és DVD már január 2-tól kapható.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39