Deportálni vagy integrálni?

A menekültkérdés még mindig központi téma Ausztriában (is)

 
2016. Jún. 7. 08:01

Deportálni vagy integrálni?

A menekültkérdés még mindig központi téma Ausztriában (is)

2016. június 7., Kedd 08:01

Már júliusban megkezdődhet azoknak a menekülteknek a kitoloncolása, akiknek kérelmét az osztrák hatóságok elutasították: a gyakorlati végrehajtáshoz a hadsereg katonai gépeket bocsát rendelkezésre. A megállapodást kimunkáló néppárti belügyminiszter és szociáldemokrata védelmi miniszter csak azt sajnálja, hogy Magyarországra egy legfelsőbb bírósági határozat értelmében nem küldhetnek vissza menekülteket. Eközben Ausztriában is nagy vihart keltett Sebastian Kurz külügyminiszter nyilatkozata.

 
Ausztriában mintegy négy és félezer menedékes státuszt kérelmezőről egyértelműen bebizonyosodott, hogy Magyarországon regisztrálták őket először – vagyis, a dublini megállapodás értelmében ide lehetne/kellene visszatoloncolni őket. Nem lehet, mert a bizonyítottan rájuk váró rossz bánásmód miatt az osztrák Legfelsőbb Bíróság határozatban megtiltotta. Pedig ez a földrajzi közelség miatt egyszerűbb lenne a többi esetnél, amelynek megoldásához most a hadsereg is hozzájárul. Miután fontos részletkérdésekben sikerült megállapodni – ki fizeti az üzemanyagot, stb. – Wolfgang Sobotka néppárti belügyminiszter és Hans Peter Doskozil szociáldemokrata védelmi miniszter megállapodott arról, hogy Herkules 130 típusú repülőgépekkel szállítják el azokat, akik negatív választ kaptak menekültkérelmükre. A célország egyelőre Bulgária, de mindketten remélik, hogy hamarosan Görögország is számításba jön. És persze Magyarország, ahova nem is kellene légi szállítás.
 
Hogy kik lesznek az utasok, arról a belügyminiszter szóvivője egy televíziós kerekasztal beszélgetésben árult el részleteket. Még mindig sokan jönnek például Koszovóból – pedig nekik egyáltalán nincs esélyük arra, hogy maradhassanak. Mások kérelmét a lehető leggyorsabban igyekeznek elbírálni, és eközben minden emberi jogi előírást betartanak, vagyis a döntésig – amely a legújabb előírások szerint egy évnél is hosszabb ideig várathat magára – elhelyezik és ellátják az érintetteket. Ez vonatkozik az esetleges fellebbezés idejére is – mert az elutasítottaknak ehhez is joguk van.
 
Ez nem jelenti azt, hogy Ausztria ne küzdene minden eszközzel a menekültek – elsősorban illegális – beözönlése ellen. A június 1-én életbe lépett

és a megfelelő megállapodások megkötése után szükség esetén immár a hadsereg is segítséget nyújthat a zöldhatár ellenőrzésében, ami pedig a hivatalos határátkelőket illeti, ott bizony már javában tartanak a kontrollok. Tapasztalhatja ezt mindenki, aki mostanában autóval Ausztriába utazik. Elég baj ez a naponta ingázóknak, akik nemigen tudják előre kiszámítani, mikorra érnek át.

 
Az SPÖ hallgat, mások elutasítóak
 
Talán a közelgő és várható nyári menekülthullám, talán az új törvény életbelépése, vagy egyszerűen csak a Néppárt hősies belpolitikai küzdelme indította Sebastian Kurz külügyminisztert arra a nyilatkozatra, amely jókora vihart kavart. Kurz ugyan hangsúlyozta, hogy ő továbbra is a jogszerű és rendezett befogadás és az integráció híve, ám mégis inkább a keményebb fellépésre helyezte a hangsúlyt. Nemzetközi jogvédők és ausztriai politikusok elsősorban azt az elképzelését támadják, hogy az ausztrál példát kell követni. Ausztrália néhány éve már a nyílt vízen elfogja az illegális utat választó menekülteket, hajójukat visszafordítja, az utasokat szigetekre szállítja. Kurz nem bánná, ha ugyanez történne az Európába igyekvőkkel is. Másrészt a schengeni külső határ védelmére közös európai katonai összefogást sürget.
 
Mellesleg javaslatait jobbról és balról is erős bírálat érte: az FPÖ szemfényvesztésnek nevezte, mondván, hogy ezek csak szavak, a Zöldek pedig a nemzetközi jog megsértésével vádolják. Csak egyvalaki hallgat: a szociáldemokrata kancellár. Christian Kern minden bizonnyal kerüli az oly kényes koalíciós béke felborítását, márpedig Kurz ötletei ezzel a veszéllyel járhatnak.számára is a megoldásra váró problémák közül a legfontosabb a menekültkérdés, ám e tekintetben ő más álláspontot képvisel. Ha a koalíciós partnerrel nem sikerül közös álláspontra jutni, az a kormány felbomlását vonhatja maga után – márpedig egy előrehozott választás inkább a jobboldali Szabadságpártnak kedvezhet.
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl