Magyarország: Putyin látogatás Trump árnyékában

 
2017. Feb. 2. 08:07

Magyarország: Putyin látogatás Trump árnyékában

2017. február 2., Csütörtök 08:07

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten atomerőműről, gázról és üzleti kérdésekről akar tárgyalni Orbán miniszterelnökkel – valamint demonstrálni akarja: Oroszország visszatért  - írja tudósításában  Boris Kálnoky a Die Presse hasábjain.

Két évvel ezelőtt, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten fogadta az orosz elnököt nagyon nagy volt a felháborodás az Európai Unióban: akkoriban Vlagyimir Putyin az ukrán válság miatt a bírálatok kereszttűzében állt. Ez időközben, most amikor az orosz államfő csütörtökön ismét a magyar fővárosba látogat, megváltozott. Ám a politikai környezet nem kevésbé feszült: az egész világ attól retteg, hogy Oroszország és a Donald Trump vezette Amerika ismét befolyási zónákra oszthatja fel Európát – és az EU vagy akár még a NATO is darabjaira hullhat.

A találkozóval összefüggésben Budapest azonban reális elvárások kialakítására törekszik: „Csalódni fog, aki arra számít, hogy ők ketten majd geopolitikai kérdésekről fognak tárgyalni – ez nem a mi ligánk, mi egy kis ország vagyunk” – állítja a miniszterelnöki hivatal egyik magas rangú forrása, aki nem szeretné, ha idéznék.

Eszerint első sorban gazdasági témákról lesz szó, többek közt a paksi atomerőműről. Néhány évvel ezelőtt Orbán elfogadta Putyin atomerőmű kibővítésére vonatkozó ajánlatát, és azt is, hogy az egészet orosz hitelből valósítsák meg. Sokáig úgy látszott, hogy az EU meg fogja akadályozni ezt a projektet. Időközben azonban a brüsszeli és berlini akadályok eltűnni látszanak, és a munkálatokat feltehetően hamarosan el lehet majd kezdeni. Mivel időközben a hitelek kamatai csökkentek, megtörténhet, hogy „ismét a finanszírozásról fognak majd beszélni”, vélte a jól tájékozott budapesti forrás.

Újból startol a Déli Áramlat?

A gázárak is csökkentek amióta Putyin két évvel ezelőtt 2021-ig előnyös feltételekkel kínálta Magyarországnak az orosz földgázt, és Orbán  szívesen elfogadta az ajánlatot. Feltehető, hogy ezekről az árakról is szó lesz most.

Harmadik energetikai témaként az úgynevezett Déli Áramlat gázvezeték újraélesztése is szóba kerülhet. Ez az a gázvezeték, amelyen keresztül az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével lehetne Délkelet-Európába szállítani. Ezt a projektet az USA és az EU politikai ellenállása következtében törölték. Budapesti források szerint az új amerikai elnökkel, Trumppal megváltozott politikai környezetben, ha nem is rögtön, de valamikor újjáéleszthetik a projektet.

Negyedik témakörként a közös üzletekről lehet  szankciók ellenére vagy éppen miattuk, számos magyar vállalkozás jött létre Oroszországban, például az agrárágazatban. Ezen kívül Budapest és Moszkva közösen 700 vasúti vagont akar Egyiptomba szállítani, ami egy többmilliós üzletet jelent. Putyin a gazdasági témáktól eltekintve azonban mindenekelőtt egy dolgot akar demonstrálni: azt, hogy Oroszország ismét itt van - hangoztatják Budapesten.

(Die Presse, nyomtatásban 2017. 02.01-én.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl