Magyarország, mint példakép: helyben maradási kötelezettség az orvosok részére

 
2016. Szept. 3. 16:42

Magyarország, mint példakép: helyben maradási kötelezettség az orvosok részére

2016. szeptember 3., Szombat 16:42

Csak akkor van ingyenes oktatás vagy ösztöndíj, ha az illető Magyarországon marad. Mitterlehner figyelemreméltónak tartja ezt a modellt – írja Boris Kálnoky a Die Presse hasábjain.

Miközben a kormány az orvosképzés osztrák kvótájának meghosszabbításáért küzd, napvilágot látnak az első alternatívák is. Reinhold Mitterlehner (ÖVP) tudományügyi miniszter nemrégiben azt mondta a Die Pressének, hogy ha az EU-bizottság nem járul hozzá a kvóta meghosszabbításához, Ausztria fontolóra vehetné a fiatal orvosok helyben marasztalását előíró magyar modellt is. De hogyan is néz ki a magyar modell - és hogyan működik?

Háttér információ: Orbán Viktor miniszterelnök első kormánya (1998-2002) alaposan átalakította a magyar oktatási rendszert, versenyelőnyként az alacsony bérek helyett a képzettségre helyezte a hangsúlyt. A költségek mérhetetlenek voltak, a következmények csalódást keltőek: az adópénzekből drágán kiképzett fiatal orvosok és mérnökök kivándoroltak Nyugatra, ahol többet kerestek.
Amikor Orbán 2010-ben ismét hatalomra került, e tapasztalatokból l megfelelő következtetéseket vont le. Az egyik, heves vitát kiváltó első reform olyan szabályt tartalmazott, amelyet a bírálói “röghöz kötésként”, azaz a jobbágyságként gúnyoltak. Aki az eddigiekhez hasonlóan ingyen, azaz állami költségen akart orvostudományt tanulni, kötelezettséget kellett aláírnia arról, hogy a tanulmányai befejezése után legalább négy évig Magyarországon dolgozik majd.
Szakorvosok támogatása
Később ezt a szabályt egy újabb törvény valamennyi fakultásra kiterjesztette. Természetesen kötelezettség nélkül is lehet tanulmányokat folytatni - ha az ember megfizeti. Ebben az értelemben a reform egyben a tandíj rejtett bevezetését is jelenti azon diákok számára, akik nem akarják Magyarországon lekötni magukat.  
Időközben további állami támogatások is kapcsolódnak a programhoz. Azok az orvostanhallgatók, akik egy adott szakmai irányban specializálódnak, az alaptanulmányok befejezése után havonta - átszámítva - 300 euró ösztöndíjat kaphatnak. Ellentételezésként arra kötelezik magukat, hogy annyi ideig dolgoznak majd Magyarországon, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták- azon a négy éven felül, amelyre támogatott diákként el kellett kötelezniük magukat.  
Hasonló ösztöndíjak vannak az olyan orvosok számára is, akik az egyetem befejezését követően megkezdik szakmai tevékenységüket. A kormány sikeresnek tartja ezt a programot: a szakképzésben résztvevő minden második diák igénybe veszi az ösztöndíjat. A hatóságok úgy vélik, hogy ezen a módon sikerült “2500 fiatal orvost Magyarországon tartani”. Az orvosok kritikusan látják az egészet. Ma még nem lehet felbecsülni, hogy sikerről vagy sikertelenségről van-e szó - mondja Dénes Tamás a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzasz) elnöke. “Túl korai megítélni, működik-e. Azok a diákok, akik e feltételekkel kezdték meg tanulmányaikat, még csak most végeznek majd.”  
Ösztöndíjak burgenlandiaknak
Időközben éppen abból a szövetségi tartományból érkezett konkrét javaslat a röghöz kötésre, amely a legközelebb fekszik Magyarországhoz: a burgenlandi ÖVP azt követeli, hogy a tartomány évente 20 ösztöndíjat biztosítson fiatal orvosoknak - ahhoz a kötelezettséghez kapcsolva, hogy legalább öt éven át Burgenlandban kell dolgozniuk.
(Die Presse, nyomtatásban: 2016.08.31.)

Fordította: dr. Gonda László
 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39