Lemondott Faymann – ki lesz az utód?

 
2016. Máj. 9. 14:15

Lemondott Faymann – ki lesz az utód?

2016. május 9., Hétfő 14:15

Az elnökválasztás finisében most az SPÖ a téma: a bírálatok kereszttüzében lemondott Werner Faymann kancellár és pártelnök minden tisztségéről. A kormányfői posztot ideiglenesen Mitterlehner alkancellár tölti be, az SPÖ irányítását pedig átmenetileg Michael Häupl bécsi polgármester, tartományfőnök és a tartományi SPÖ elnöke veszi át. A találgatás a lehetséges utódokról persze már a döntés és a bejelentés előtt megkezdődött.

 

Faymann a tartományi pártvezetőkkel folytatott megbeszélés után jelentette be lemondását, azzal indokolva a lépést, hogy a mostanihoz hasonlóan nehéz időkben teljes támogatásra van szükség. Tény, hogy mostanában a párt felsőbb vezetői köreiben is egyre többen és egyre határozottabban foglaltak állást Faymann. Bár a pénzügyi-gazdasági válságot az általa irányított kormány meglehetősen jól áthidalta, a menekültpolitikában hozott döntéseit sokan helytelenítették. A döntő érv pedig minden bizonnyal – nem éppen függetlenül a menekültügyi tévedésektől – az elnökválasztáson elszenvedett csúfos vereség volt.
 
Máris vita alakult ki arról, mennyire sürgető feladat az utód kijelölése. Häupl nem sietne, inkább alapos konzultációkat folytatna, Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök viszont még ma döntene az utódról. Kettejük között áll véleményével Peter Kaiser, karintiai tartományfőnök gyors döntést szorgalmaz, bár a konzultációkat és nem utolsósorban a sorok rendezését maga is fontosnak tartja.
 
Konkrét személyi javaslata csak Salzburg és Vorarlberg szociáldemokrata pártvezetőinek van – ők ugyan nem voltak hivatalosak a Faymann lemondását megelőző megbeszélésen, amelyen csak a szociáldemokrata tartományfőnökök vettek részt. A vorarlbergi Michael Ritsch Christian Kernt, az Osztrák Államvasutak (ÖBB) vezérét tartaná alkalmasnak, aki a salzburgi Walter Steidlnek is megfelelne.
 
A hírbörzéken hetek óta egy másik név vezeti a lehetséges utódok listáját: Gerhard Zeiler volt ORF és RTL vezér, aki politikai pályafutását egykor Fred Sinowatz oktatási miniszter majd kancellár sajtófőnökeként kezdte, s mindmáig a média területén dolgozik.
 
Faymann döntését az SPÖ elnökség szentesíti. Az ÖVP vezető testülete is összeül, hogy megvitassa Faymann távozásának következményeit – de minden lépéssel bevárja az utód kinevezését.
 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl