Kormányválság? Előrehozott választás?

Lemondott Reinhold Mitterlehner

 
2017. Máj. 10. 14:14

Kormányválság? Előrehozott választás?

Lemondott Reinhold Mitterlehner

2017. május 10., Szerda 14:14

A kisebbik koalíciós párt elnöke, alkancellár és tudomány - és kutatás - és a gazdaság ügyeiért felelős miniszternek elege lett: ahogyan ezt az elmúlt hetek egyre éleződő kormányon belüli torzsalkodásai, a Néppárt belső vitái előrevetítették, Reinhold Mitterlehner lemondott minden politikai funkciójáról. 

Kormányozni és ellenzékiként politizálni egyszerre nem lehet - fogalmazta meg lemondásának okát Mitterlehner, aki váratlanul összehívott sajtóértekezleten jelentette be döntését. Mint hangsúlyozta, úgy érzi, nincs értelme hivatalban maradni.

Kern kancellár elfogadta a lemondást, és egyben megerősítette: továbbra is a együttműködne a Néppárttal. Nyilatkozatában, amelyben sajnálkozását fejezi ki Mitterlehner távozása miatt, a Néppártnak, és nevesítve Kurznak "reformpartnerséget" ajánl.

Egyelőre nincs hír az utódlásról. A trónörökösként emlegetett Sebastian Kurz épp az elnök lemondásának napján egy rádióinterjúban koholmánynak nevezte a Mitterlehner lemondásáról elterjedt pletykákat, teljes támogatásáról biztosította az elnököt, és azt is hozzáfűzte, hogy az ÖVP jelenlegi állapotában nem tartja túl vonzónak a párt vezetői posztját. Kérdés, mennyire tartja magát álláspontja a megváltozott helyzetben. Mitterlehner  maga is utalt nyilatkozatában arra, hogy a párton belül valami nincs endben. Mint mondta, az utóbbi tíz évben ő volt a negyedik pártelnök, ami strukturális problémákra is utal.

Az ÖVP a hétvégén elnökségi ülésen legalábbis ideiglenes elnököt nevez ki. Alkancellári és miniszteri megbízatása május 15-ig, hétfőig, a kormány üléséig érvényben marad.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl