Magától nem lépett ki, menesztették

 
2015. Nov. 2. 11:02

Magától nem lépett ki, menesztették

2015. november 2., Hétfő 11:02

A felszólítás ellenére nem lépett ki az FPÖ-ből – a párt vezetősége kizárta a tagok sorából. Winter parlamenti mandátumát megtartotta, független képviselőként dolgozik tovább. Gondot okoz az is, hogy Winter a parlament izraeli baráti társaságának is tagja.
Susanne Winter őszinte lelkesedéssel gratulált Facebook oldalán Orbán Viktornak és teljes támogatásáról biztosította. Hódolatának kifejezésére az a Spiegel cikk indította az Osztrák Szabadságpárt parlamenti képviselőjét, amelyik beszámol Orbán Soros György elleni kirohanásáról. Vagyis, hogy a menekültek európai beözönlése az amerikai milliárdos műve. A korábbi rasszista megjegyzéseiről hírhedt hölgy ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a nyíltan antiszemita kommenteket is – és ez az, ami már az FPÖ számára sem vállalható.
 
 
„Végre egy európai politikus, aki nevén nevezi a gyereket! Csak így tovább!”– írta elragadtatottan Susanne Winter. A nem kevésbé fellelkesült kommentek egyike azután a cionista zsidó pénzemberek ártalmasságáról értekezik. A szabadságpárti politikusasszony válasza ugyancsak elismerő: Jó, hogy a számból vette ki a szót – írja. Túl sokat nem írhatok, ezért aztán inkább csak örülök a bátor, független embereknek!
 
A hölgy válaszát az antiszemita megjegyzések üdvözléseként értelmezte a világ. Saját pártja is, amelynek főtitkára sietett leszögezni: A Szabadságpártban nincs helye az antiszemitizmusnak- mondja Herbert Kickl, aki kilátásba helyezte Winter kizárását a pártból. Ő maga félreértésről beszél, mert hogy ő nem az antiszemita megjegyzéseket üdvözölte, hanem az Orbán Viktorról általa is megosztott cikket. Posztja és az inkriminált válasz már eltűntek az oldalról, de persze számos megosztásban, egyéb csatornán olvasható.
 
2009: bírósági ítélet iszlámellenes kirohanásért
 
Az FPÖ határozott megnyilatkozása arra utal, hogy a párt s ma már nem áll ki a politikusasszony mellett. Nem így történt 2009-ben, amikor a mentelmi jogától megfosztott Wintert a grazi tartományi bíróság háromhavi felfüggesztett börtönbüntetésre és 24 ezer euró pénzbírságra ítélte izgatás és vallási tanok becsmérlése miatt. Akkor az FPÖ stájer szervezete teljes mellszélességgel védte a hölgyet, elfogadva Winter védekezését, miszerint mondandóját félreértették.
 
Akkor a grazi községtanácsi választások kellős közepén tartott beszédében azt találta mondani, hogy Mohamed próféta epileptikus rohamában írta a Koránt, s a mai jogrendszerben egy gyermek megbecstelenítéséért el is ítélhetnék, hiszen egy hatéves kislányt vett nőül. Szenvedélyes beszédében a muzulmán bevándorlók cunamijának veszélyére figyelmeztetett, és követelte, hogy az iszlám vonuljon vissza oda, ahonnan jött, a Földközi tenger túlpartjára. A védelem választási túlzásnak próbálta beállítani az elhangzottakat, mondván, hogy azok beleférnek a szólásszabadság kereteibe. A bíróság ezt másként ítélte meg: véleménye szerint Winter megjegyzései alkalmasak voltak a gyűlöletkeltésre.
 
Politikai karrierjét talán éppen pártja támogatásának köszönhetően nemigen befolyásolta sem álláspontja, sem az ítélet: a grazi községtanácsi választásokon bekerült a helyi törvényhozásba – majd később a szövetségi parlamentbe.
 
Az FPÖ mára nyilván levonta a következtetés az akkori esetből: bár a helyi vezetés az első perctől kezdve kiállt a politikus mellett, hamar bebizonyosodott, hogy Winter vallási tanai sokat ártottak a pártnak, Grazban 2-3 százalékos visszaesésbe és több tag elvesztésébe került. Susanne Winter családon belül példakép lehet: ugyanabban az évben, 2009-ben fiát ugyancsak gyűlöletkeltés és lázítás miatt ítélték el háromhavi felfüggesztett börtönbüntetésre.
 
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl