Zöld-szálloda és/vagy közösségi iroda a Főpályaudvar mellett

 
2015. Aug. 30. 09:24

Zöld-szálloda és/vagy közösségi iroda a Főpályaudvar mellett

2015. augusztus 30., Vasárnap 09:24

Aki kereste már kétségbeesetten az éjszaka kellős közepén szállodai szobájának kulcsát, vagy kártyáját, az tudja értékelni a bécsia bécsi Hotel Schani újítását. A családi vállalkozásban üzemeltetett szálloda megálmodója pár évvel ezelőtt csak annyit tudott, hogy „valami mást” szeretne, a jövő szállodáját. Cikkünkből megtudható, hogyan valósult ez meg mára. Itt ráadásul magyarul is beszélnek: a tulajdonos család egyik tagja, Anita Komarek magyar.

Okos telefonon minden elintézhető – avat be a koncepció (egyik) alaptételébe Anita Komarek.

A vendég mentesül minden bürokratikus formaságtól, elég telefonon megrendelni a szobát, megadni az adatait, innen minden megy elektronikus úton, nincs adatlap kitöltés, aláírás. A kulcsot – egy applikáció révén – ugyancsak telefonon lehet letölteni, az app aktiválása után a virtuális kulcs nagyjából egy-másfél méterről tökéletes biztonsággal működik (routeren keresztül).

Persze a recepción mindig van valaki – de biztosra vehető, hogy a vendégek többsége nemigen tart igényt közreműködésére. A 21. századot nem csak ez az okos telefonos működtetés képviseli. A Schani-ban a szálloda hall a egyben személyre szabott munkahely is lehet, mégpedig a coworking iroda személetét követve.

Húsz teljes értékű kis iroda várja azokat, akik nem csak városnézésre jöttek, hanem ügyes-bajos dolgaikat is intéznék a bécsi tartózkodás alatt. A coworking egyre népszerűbb, hiszen megosztja a költségeket, a magányos irodai munka idejére is biztosítja a társaság lehetőségét, és leveszi a bérlő (vagy a vendég) válláról a szervezés gondját. A Hotel Schani előcsarnokában húsz elkülönített íróasztal nyújtja mindezt, a megfelelő kommunikációs eszközökkel felszerelve, és persze azzal a lehetőséggel, hogy a fárasztó és időigényes utcai közlekedést kizárva az érintett szállodaszobájából egy perc alatt munkavégzésének helyére érkezzen. Külön tárgyaló szobákban vendéget, partnert is fogadhat, akinek erre van szüksége. (Anita azt is hozzáteszi, hogy a szállodavendég számára a szobaár tartalmazza ezt a plusz szolgáltatást is, amely viszont „utcáról betérőnek” is rendelkezésére áll – térítésért. )

Komarek Anita nem tegnap érkezett Bécsbe. Itt járt egyetemre is, publicisztikát, kommunikációt tanult. Ezeket az ismereteit egyéni vállalkozóként kamatoztatja, általában a megrendelő szállodák

ellátva.

A Hotel Schanihoz azonban a szakmain kívül családi kapcsolat is fűzi. Házasságkötése révén került a régi bécsi szállodás családba. Férje, Benedikt Komarek a vendéglátást és szálloda üzemeltetést otthonról hozza: Bécs 16. kerületében ma is a szülők tulajdonában van a nagyszülők által 1929-ben alapított Gallitzenberg Hotel, amely ugyancsak különleges, amennyiben környezetvédelmi szállodaként működik, s ezt a tényt Bécs Városa kitüntetéssel ismerte el.

A család második szállodájának alapításánál érthetően szerepelt ez a szempont is. Bizonyos értelemben csak elhatározás kérdése volt, hiszen itt nem régi épület átalakításáról, hanem vadonatúj létesítmény emeléséről volt szó – mégpedig a Főpályaudvar körül újonnan kialakított területen. A „zöldmezős” beruházás körülményeit egyszerűen csak az EU környezetvédelmi előirányzataihoz kellett igazítani, s azokat mind az építőanyag, mind az eljárás vonatkozásában szigorúan betartani. Az eredmény: a CO2 kibocsátás csökkentése, a hagyományos szállodához képest 40 százalékkal kisebb energiafogyasztás.

A helyszínről érdemes ennél többet is mondani, hiszen a Főpályaudvar közelsége, a fontos csomópont tömegközlekedési kínálata a külföldről, (vagy a tartományokból) érkező vendég számára nem csekély vonzerő.

Korszerűség és hagyomány

Évekbe telt a különleges koncepció kidolgozása, a megfelelő IT partner (a német Fraunhofer IAO) bekapcsolása a projektbe, illetve az ő kutatási eredményeinek beillesztése a tervekbe, így a 2008-ban megszületett ötlet megvalósítása, a koncepció száz százalékos kidolgozása 2012-re vált véglegessé. Ami ebben az esetben inkább előny volt, mint hátrány, hiszen a technika viharosan fejlődött, no és a Főpályaudvar építése is haladt előre. (A

. Az alapkövet a 124 hektáros telken 2013 februárjában rakták le, a szálloda pedig idén április végétől fogad vendégeket. 135 szobája minden igényt kielégít, a már említett további szolgáltatások mellett csinos kis kert is várja a vendégeket – igaz, a növények még nagyon újak.

Hiába nyitja meg valaki Bécsben a jövő szállodáját, eközben nem feledkezhet meg arról a varázsról, amit ez a város önmagában jelent. Az új nem feltételezi bizonyos hagyományok elvetését – ezt a Hotel Schani példásan jelképezi. Már a névválasztás is: A „Schani” a kerthelyiségek ismert neve – gyökere ennél mélyebb, egykoron a pincéreket nevezték így.

Emellett a szálloda hallban szinte nosztalgikus emlékeket idéz fel a Greissler – a kis fűszeres (kis piszkos, mondanának Magyarországon)- amelyet hovatovább Bécsből is kiszorítanak a nagyobb láncok, a korszerű, önkiszolgálásra berendezett üzletek. És persze nem csak a vevő-elárusító-kapcsolat jelenti ennél a szállodai kisboltnál a tradíciót: olyan termékeket is árusítanak, amelyek hagyományosan bécsinek mondhatók, s manapság legfeljebb piacon, őstermelőtől szerezhetők be.

A tulajdonosok és az üzemeltetők – a Komarek család tagjai – bíznak abban, hogy alapelveiknek köszönhetően (nyitottság, hozzáférhetőség, közösségi gondolkodás, fenntarthatóság, együttműködés) nem marad el a siker, a vendégek értik, elfogadják, megszeretik a különleges szolgáltatást.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl