Egynapos bécsi látogatás?

Már a tervezés is öröm!

 
2016. Okt. 23. 10:34

Egynapos bécsi látogatás?

Már a tervezés is öröm!

2016. október 23., Vasárnap 10:34

A két középkorú barátnő számára fontos, hogy tervezett egynapos bécsi útjuk nagyon kellemes legyen - hiszen egyikük születésnapi ajándékáról van szó. Nincs kötelezettség, feladat, kényelmesen utaznának, nem szeretnének kapkodni, egyszerűen csak arra vágynak, hogy jól érezzék magukat.  Mivel mindketten jártak már Bécsben, tudják, milyen kevés az a pár óra,  amit az érkezés és hazaindulás között eltölthetnek, így igyekeznek alaposan megtervezni a napot.. És  úgy érzik, ehhez jobb  tanácsot kérni - történetesen a szervuszausztria.hu-tól. 

Az időjárásra mindenképpen figyelni kell,  Bécs szelesebb és hűvösebb mint Budapest. Ha nagyobb a bizalom az osztrák előrejelzés iránt, akkor a legjobb az osztrák televízió meteorológiai szolgáltatása, igaz, ez  csak öt napot jelez előre. Aki távolabbra tervez, annak megfelelőbb a daswetter.at.

A nap kiválasztása persze nem csak az időjárás függvénye - a két hölgy például első pillantásra a legalkalmasabbnak október 26.-át találta. Ez azonban Ausztria nemzeti ünnepe, aminek van előnye és hátránya. Előnye, hogy ezen a napon a múzeumokba ingyen, vagy mérsékelt árú belépőjeggyel lehet bemenni - viszont ennek megfelelően sokan lesznek. És vásárolni a nemzeti ünnepen végképp nem lehet, minden szigorúan zárva (Decemberben sem árt vigyázni, akkor eggyel több az ünnepnap, mint nálunk, a május pedig végképp nehéz, szinte minden héten van egy hivatalos ünnep.)

A legkényelmesebb vonattal utazni - ez kicsit drágább, mint a busz, amiből ma már társaságonként napi legalább öt járat van. Történetünk szereplői azonban a vonat mellett döntenek. Ők szívesen sétálnak, nem akarnak túl nagy területet bejárni Bécsben, tehát nem feltétlenül érdemes olyan vonatjegyet venniük, amely a tömegközlekedési jegyet is tartalmazza. Annál is kevésbé, mert a kirándulójegyek általában négy napos tartózkodásra érvényesek, a tömegközlekedési jegy az első két napra szól, az árkülönbség nagyjából 10 euró, ennyit a Bécsben töltött pár óra alatt  akkor sem költenek közlekedésre, ha le sem szállnak a járműről. Különösen, ha nyugdíjasok. Ők személyenként 2 euró 80 centért megvehetik az egyenként két  - egy-egy órás - utazásra szóló jegyet. A metróállomáson az automata érintőképes monitorján a " 2 Fahrten ermäßigt" felirat érintése után jutnak tovább a "senior" ablakhoz. Meg lehet előre is venni online a jegyet.

A hölgyek a 9.40-kor induló vonatot választották, amely 12 előtt már benn van a Hauptbahnhofon - és ezzel máris megkezdődhet a városnézés, hiszen Bécs új, alig másfél éve átadott főpályaudvara igazi látványosság.  Az aluljáróból a Wiedner Gürtel/ Prinz Eugenstrasse feljáratot kell választani-  ha,  ahogyan tervezték, a Belvedereben kezdik a programot. (Ó ha lenne több idő, a másik irányban ott az Arsenal, a Hadtörténeti múzeum, ami meglepő módon maga a csoda, izgalmas épületegyüttes, tanulságos gyűjtemény - no de a pár órából erre nem lehet időt pazarolni).

A Belvederebe a széles  Wiedner Gürtelről az alsó kerten át éppúgy bejutni, mint a Prinz Eugen Strassen kicsit följebb sétálva, és micsoda szerencse: most nyílt egy remek kiállítás, igaz, az Alsó-Belvedereben, a hatalmas park túloldalán.  Biedermeier festők, Waldmüller, Amerling és mások talán ritkábban látható varázslatos képei, megadják a hangot, jókedvre derítenek. Ehhez azonban át kell sétálni a gyönyörű  parkon (és előtte persze be lehet nézni a Felső Belvedere állandó kiállításába,  a restitúció miatt kicsit foghíjas Klimt-anyagba. Vagy a  nagyterembe, ahol 1955 május 15-én aláírták az államszerződést Ausztria függetlenségéről, és  az ablakon át ki lehet nézni az erkélyre, ahonnan az akkori kormánytagok bejelentették a függetlenséget.) A Felső - és Alsó- Belvederebe kombinált jegyet lehet váltani, nyugdíjasoknak és diákoknak kedvezményes áron.

Waldmüller: Úrnapja reggelén (1857)

A parkon át, (amelynek felső pontjáról szép időben ellátni a Stephansdomig, és ahol a második világháború utáni éhínségben a bécsiek kis parcellákban zöldséget termesztettek), kellemes a séta a lenti, kevésbé látványos épületig. Itt nyílt meg a napokban a fent említett kiállítás. A lenti kijárat a harmadik kerületi Rennwegre visz - szemben a "lengyel templom", előtte jól felismerhetően II. János Pál pápa szobra. A lengyel hívők hétvégén ezt a részt  szinte elözönlik. Hétköznap csöndesebb.

És jobbra ott van a környék legnagyszerűbb vendéglője (már bőven ebédidő van, mire a bizonyára kicsit fáradt két turista ideér),  a Salm Bräu, az egykori szaléziánus rendi kolostor borpincéje, ahol ma helyben sört főznek. Az étlap remek, osztrák és cseh ételek,  az árak elviselhetőek,  a jókora rántott hús körettel 12 euró körül van, a kiszolgálás jó, és csak vasárnap nagy a zsúfoltság. Sört inni szinte kötelező...

Lehetne éppen kószálni a harmadik kerület - a követségi negyed -- remek palotái között, benézni  Savoyai Jenő egykori nyári palotájába, de erre nincs idő, el kell jutni a belvárosba. Nem hosszú út ez, a két hölgy a legjobban teszi, ha balra fordulva lesétál a Schwarzenberg térre - egy pillantást vetve az itt rendületlenül álló szovjet hősi emlékműre, majd jobbra fordulva a Heumartkton tovább az Akademietheater irányába. Kár hogy utasaink  már ebédeltek, itt, a színház hátsó bejáratával átellenben  is van egy remek kis vendéglő, a Gmoakeller,  kockás terítő, ízletes bécsi fogások, jó áron. Tovább az Intercontinental nem túl vonzó épületével átellenben gyönyörű Jugendstíl ház, a bécsi városi kertészet központja, évszak szerint mindig megújuló installációval. És ez már a Stadtpark, minden szépségével,  Otto Wagner által tervezett metróállomásával, odalenn az egykori Wien folyó, partján hatalmas Zsolnay vázákkal.

A parkon átsétálva a turista máris benn van a belvárosban. Több irányban indulhat persze, átszelve az elegáns szállodáktól övezett  Parkringet. A legtávolabbi ponton a belváros kevésbé ismert utcáin, a Wollzeile nevűn elindulva, majd jobbra fordulva egy keskenyebb kis utcán eljutni a Tudományos Akadémia izgalmas épületéhez, mögötte az Irók Háza ( Alte Schmiede). Kanyargó szúk utcák, hangulatos házak, remek kapualjak - nem lehet eltévedni, előbb utóbbi kijut az ember a Stephansdomhoz,  a Kärntnerstraßéra.  Itt aztán nagy a dilemma, hiszen a cél az Albertina kiállítása lenne.

És vásárolni?

A kísértés nagy, a  sétálókat eltéríti a kirakat nézegetés, vagy a második sarkon a Nordsee lánc belvárosi vendéglője - talán a vonatútra kellene pár szendvicset venni...), esetleg az egymást követő hangulatos kávéházak. Valamit mégis csak kellene vásárolni ... Hölgyekről lévén szó, a Stephansdom közelében, még mielőtt rátértek a Kärntnerstraßéra, a Grabenen érdemes benézni a Bonita márkaboltba - ilyen Budapesten nincs. Kicsit odébb, a Peterskirche mögött a Bauernmarkton a COS (a H & M színvonalasabb filiáléja) árban megfelelő és molettebbeknek is divatos ruhákat kínál. A Kärntneren pedig ott a Peek & Cloppenburg - ott nem lehet csalódni, minden megtalálható. Csak  az a baj, hogy innen aztán nemigen lehet gyorsan kijönni.

Ha mégis sikerül továbbmenni,  akkor az áruházzal átellenben érdemes átmenni a Neuer Marktra - ez Bécs legrégibb tere --, a Ring felőli sarkon, már a Tegetthoffstraßén ott a Habsburgok temetkezési helye, a Kapuzinergruft , ahova persze most nincs idő bemenni. Az utcán továbbhaladva lassan kiérnek utasaink az Albertinához. Baj van - itt megint el lehetne tölteni egy teljes napot, vagy inkább többet. Az időszaki kiállítást a pointilisták  műveiből állították össze, már a cím is vonzó: Seurat, Signac, Van Gogh  -, de még ott van az emeleten Monet-tól Picassoig címmel a Batliner gyűjtemény. Szerdán este kilencig van nyitva a múzeum, kérdés, mikor indul a vonat... .

Ha már sietni kell, most lehetne felszállni  a D jelzésű villamosra, a  Ringen, átellenben az Operával,  a Schwarzenbergplatz felé  (végállomás Alfred Adler str). És akkor most kiderül, hogy a két barátnő eddig nem vette igénybe a tömegközlekedést, nincs is jegye - automata pedig csak a metróállomásokon van. Akkor mégis lett volna értelme online vásárolni? https://shop.wienerlinien.at/ A villamoson is kapni jegyet, de ez kicsit drágább - döntés kérdése. Mindenesetre a villamosról, a Prinz Eugen Straßén ismét elhaladva a Belvedere mellett , egyenesen a Hauptbahnhofnál kell leszállni. És ezzel vége a napnak - lehet tervezni a következő bécsi látogatást, mert bizony van még mit megnézni.

 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl