Jön a Dohányzók Pártja

Osztrák vendéglátók lázadása a cigaretta tilalom ellen

 
2015. Aug. 22. 07:55

Jön a Dohányzók Pártja

Osztrák vendéglátók lázadása a cigaretta tilalom ellen

2015. augusztus 22., Szombat 07:55

A parlament megszavazta, mese nincs, 2018. május 1-től egyetlen ausztriai vendéglőben sem lehet dohányozni. Ami a legtöbb külföldi számára ma már szinte természetes – ők azon csodálkoztak, miért kénytelenek Ausztriában még mindig nyelni a mások füstjét, ami a dohányzásra kijelölt részekből bizony csaknem akadálytalanul átszivárog a cigimentes övezetekbe. Az osztrákok azonban nem akarnak belenyugodni...


Főleg a vendéglősöket, az éttermek tulajdonosait aggasztja az új törvény. Nekik már eddig is hátrányuk származott az elkülönítés kötelezettségéből, bár az csak meghatározott méretű helyiségekre vonatkozott. Ráadásul könnyedén kijátszható volt: ha a vendéglős kitette a zártkörű rendezvény táblát, mindjárt érvényét vesztette a tilalom.

2018. májusától nincs pardon. Igaz, kivételek így is vannak: például az egyesületekben, mondjuk a szivarozók társaságában továbbra is lehet pöfékelni. Ez aztán különösen fáj a vendéglősöknek, akik máris szerveztek tüntetéseket, miközben több százezer aláírást gyűjtöttek a rendelkezés ellen. A tilalmat a határidő előtt megvalósító, vagyis a bagózást minden helyiségből száműzők vendéglátások pénzjutalomban részesülnek, ami azonban meg sem közelíti a korlátozás miatt várható bevételkiesést – legalábbis ők így gondolják.

Így nem csoda, hogy nem érik be a puszta tiltakozással. Megkezdődtek a tárgyalások a Dohányzók Pártjának megalakításáról. Most még nem léptek a nyilvánosság elé, megvárják az őszi bécsi választásokat. Ráadásul 2018-ig van még idő. Ki tudja, ki kormányoz akkor, s mi lesz az egészségügyi tárca fő prioritása, mit ér el a dohánylobby – tesz fel több költői kérdést is Heinz Pollischansky, az egyik ismert vendéglő tulajdonosa, aki a pártalapítási mozgalom élére állt.Neki mellesleg van már tapasztalata az ilyesmiben: a polgárok nagyobb beleszólási jogát követelő listájával (WWW) a bécsi választáson is indul október 11-én. Azt máris bejelentette, hogy a majdani Dohányzók Pártja más szerveződés, vagyis akárhogyan is szerepel a megmérettetésen, nem ez a lista alakul át.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl