Családi cég: Előny? Hátrány? Mindkettő?

Megtudhatja a Családi Cégek Napján, 2016. október 20.-án a Lurdy Házban

 
2016. Okt. 4. 09:34

Családi cég: Előny? Hátrány? Mindkettő?

Megtudhatja a Családi Cégek Napján, 2016. október 20.-án a Lurdy Házban

2016. október 4., Kedd 09:34

A kis családi cégekről, legyen szó magyarországi vagy ausztriai tulajdonosról, alig olvasni-hallani, az ő problémáikkal nemigen foglalkozik senki, igaz, előnyeiket sem ecsetelik kellőképpen. Pedig  legtöbbjük története tanulságos, mint ahogy arra is érdemes odafigyelni, mire kell vigyázni, ha a család együtt vállalkozik. Szerencsére akadt egy kíváncsi fiatalember, akinek köszönhetően október 20.-án Budapesten első ízben megrendezik a Családi Cégek Napját.

Szilágyi Róbert, az ötletgazda éppen most töltötte be 25. évét, gazdálkodás-menedzsment szakon folytatja tanulmányait az egyetemen, de már a második saját céget indította el. Az első, egy business hostess ügynökség jól működik, de Róbert nem hagyta nyugodni a családi cégek problémája. Csak részben hozza otthonról, Békésből a témát - szülei ugyan egy kis boltot üzemeltetnek, de ő maga soha nem vett részt a családi vállalkozásban, sőt, jó ideje Budapesten él.

Az ötlet persze kevés, a valóra váltásához tőke is kell, és ez az, amivel Róbert nem rendelkezik. A Facebookon azonban rábukkant egy posztra, amelyből kitűnt, hogy az ausztriai MAXX Business Group  magyar származású tulajdonosa nyitott az ötletekre és kedveli a kihívásokat. Rögtön írt a tulajdonosnak, és azonnal kapott választ is. Róbert utolsó forintjaiból megvette a bécsi vonatjegyet és személyesen is előadta a Családi Cégek Napja megrendezésének - és a megfelelő blog beindításának - javaslatát. A következő lépés az 50-50 százalékos tulajdonrészű KFT alapítása volt.

A finanszírozás biztosításával most már semmi nem állhatott a szervezés útjába. Lehet persze csodálkozni, honnan az üzleti körökben még nemigen ismert fiatalember merészsége, amivel belevágott az előkészületekbe. Nos az ő példája is csak azt bizonyítja, hogy van esélye Dávidnak Góliáttal, a megannyi akadállyal szemben: a rendezvény előkészületei jól haladnak, 15 ismert családi cégtulajdonos neve már szerepel az előadók listáján, és egyre többen váltják meg a jegyet a rendezvényre, ahova egyébként határon túli érdeklődőket is várnak.

Szilágyi Róbert

Hogy mi lehet számukra a vonzó? Vannak a családi cégek üzemeltetésének olyan műhelytitkai, amelyeket az érintettek valószínűleg tudnak, vagy olyan praktikák, amiket talán öntudatlanul nap mint nap alkalmaznak, ám mindenképpen érdemes lenne tudatosítani és másokkal is megismertetni ezeket. Már a statisztika is érdekes, mely családtagok állnak össze a leggyakrabban a közös vállalkozásban, melyek a nehezen megoldható konfliktusok, mi akadályozza a leginkább a fejlődést - és persze a kérdésekre nem árt választ kapni. Ezen az október 20-i rendezvényen a Lurdy Házban a leghitelesebb személyek adnak tanácsokat, mesélnek arról, nekik hogyan sikerült.

Ki az, aki nem szeretné eltanulni Kósa Erikától, hogyan lehet bejutni a legsikeresebbek közé. A legizgalmasabb exkluzív előadást ő tartja - ő és Körtvélyesi Zoltán az előadók között van, tőlük fontos információkat lehet majd hallani a munkamegosztásról, és a siker sok más titkáról.

Szó lesz még arról többek között, hogyan ad át az édesapa a lányának egy több milliárdos bevételű gyárat, vagy hogyan lehet egyszerre több gyermeket bevinni a cégbe.

A családi alkotmány, vagy a bizalmi vagyonkezelés sem olyan téma, amelyről mindennap lehet ismeretet szerezni, de érdekes tapasztalatokkal szolgálnak majd a szülő-gyerek előadások a közös üzleti tevékenységről. A rendezvény résztvevői megismerkedhetnek egy olyan javaslattal, amelynek alapján a gazdasági jogban meghatározható a családi vállalkozás: jogászok működtek közre a javaslat kidolgozásában. A részletes - ám szinte az utolsó pillanatig alakuló program a honlapon található - ugyanitt lehet jelentkezni a részvételre.

Nem utolsósorban - mint  minden ilyen rendezvény - fontos adalék az ismerkedés nem csak már ismert sikeres emberekkel, hanem egymással, azokkal, akiknek közös a céljuk: családi vállalkozásukkal érvényesülni, sikert aratni és megteremteni a család számára a megfelelő anyagi alapot - nemzedékekre előre gondolkodva.

Részletek és jelentkezés itt:jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39