Büntető eljárás, mint ajándék

 
2017. Ápr. 28. 15:28

Büntető eljárás, mint ajándék

2017. április 28., Péntek 15:28

Az Európai Parlament előtt elmondott beszédében Orbán magyar miniszterelnök azon a véleményen volt, hogy nincs veszélyben a Közép-európai Egyetem - írja Kathrin Lauer a Wiener Zeitungban. A tudósító Orbán brüsszeli szereplését és annak hátterét foglalja össze.

Az Orbán Viktor vezette Magyarország az új felsőoktatási törvény révén veszélyezteti a jó nevű budapesti amerikai egyetem, a Közép-európai Egyetem (CEU) létét. Az ottani független tudományos tevékenység szálka a kormány szemében – ráadásul az intézményt Soros György amerikai milliárdos finanszírozza. Az olyan önkényeskedésre hajlamos politikusok számára, mint amilyen Orbán, Soros egyre inkább a legádázabb ellenség szintjére emelkedett. Az Európai Bizottság a CEU-ügyben szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ennek első fokozata az a Brüsszelből érkező levél, amelyre Magyarországnak egy hónapon belül kell válaszolnia.

A Bizottság szerint a „lex CEU” legalább öt EU-s törvénybe ütközik, és sérti az európai alapjogokat, valamint a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat is. Az új szabályozás ugyanis előírja, hogy azok az egyetemek, amelyek nem EU-s tagállamból érkeznek, csak akkor tevékenykedhetnek Magyarországon, ha ezt a hazájukkal megkötött kétoldalú szerződés biztosítja, valamint campust is fenntartanak a hazájukban. A CEU - egyetlen magyarországi felsőoktatási intézményként – egyik feltételnek sem felel meg a kettő közül.  És ezek a feltételek a 2018. január 1-ig szabott rövid határidő alatt nem is teljesíthetők.

A budapesti Soros-egyetem „nincs veszélyben”

Ez a törvény megsérti a belsőpiacról, a szolgáltatások- és a letelepedés szabadságáról, az egyetemek függetlenségéről és az oktatáshoz való jogról szóló EU-s törvényeket. Az Index magyar internetes újság szerint egy brüsszeli háttérbeszélgetésben Cecilia Malmström asszony, a kereskedelemért felelős EU-biztos kijelentette, hogy a magyar törvény még a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO szabályait is megsérti. Brüsszel pedig jó kapcsolatokat akar fenntartani a WTO-val.

Úgy tűnik, mindez hidegen hagyja Orbánt. „Ma szükségünk lesz a magyar virtusra. Úton vagyok Brüsszelbe” - posztolta a Facebookon, mielőtt felszólalt volna  az EU-parlament ülésén, ahol  napirenden volt a vita a politikájáról, azt posztolta a facebook-on.   A magyar miniszterelnök utoljára 2015 májusában volt vendég az Európai Parlamentben, miután  megdöbbenést keltett követelése a halálbüntetés visszaállítására. Most viszont Orbán európai parlamenti képviselők előtt tartott beszédének vezérmotívuma Soros volt: Soros pénzügyi spekulációival az európaiak millióit taszította szerencsétlenségbe, és alapítványain keresztül évenként egy millió migránst akar Európába hozni.

A demokrácia és a jogállamiság, valamint a tudomány függetlenségének korlátozásáról szóló EU-bizottsági észrevételeket élesen visszautasította: ezek „alaptalan gyanúsítgatások” és „nincs veszélyben” a budapesti Közép-európai Egyetem.   

Orbán brüsszeli utazását a szélső jobboldali Magyar Hírlap publicisztikailag „Orbán a sorosi pokolban” főcímmel támogatta meg. Arról is tudósítottak, hogy Soros 226 európai parlamenti képviselőt a saját követőjeként tart számon – ezt állítólag egy a DC Leaks nevű hackercsoport által nyilvánosságra hozott belső lista igazolja. A DC Leakst azzal gyanúsítják, hogy állítólag az orosz titkosszolgálattal együttműködve Donald Trump javára befolyásolhatta az amerikai választásokat. 

Orbán harciassága arra utal, hogy – amint azt már a korábbi brüsszeli dorgálások alkalmával is tette – a büntetőeljárást politikai ajándékként fogja felhasználni. Mert ezzel megmaradnak a miniszterelnök kedvenc ellenségei: az EU és Soros. A független magyar politológusok körében már hosszú ideje tartja magát az a banális tény, hogy a saját politikai profilja megalkotásához Orbánnak ellenségre és harci helyzetre van szüksége.

A WZ képe a cikkhez - .© ap/V. Mayo

Óriásplakátokon hetek óta azt lehet olvasni egész Magyarországon, hogy „Állítsuk meg Brüsszelt”. Ez a kormány által „Stop Brüsszelnek” címen kezdeményezett nemzeti konzultáció jelszava. Régi-új céltáblaként az EU számos magyar számára feledhetővé teszi, hogy a CEU-ügyben Orbán külpolitikailag elszámította magát: ugyanis azzal számolt, hogy a CEU-ügyben az általa csodált Trump majd támogatni fogja. Ez tévedés volt, helyette figyelmeztetés érkezett az amerikai külügyminisztériumtól.

Lázár János, a kancellária vezetője már az előkészületek alatt nyilvánosságra hozta, hogy Soros ellenőrzi az Európai Néppártot (EVP)  is, amelyhez az Orbán vezette  Fidesz is  tartozik. Lázár azt mondta, hogy Soros emberei „éjjel-nappal” ott vannak a „az Európai Néppárt vezetőinek környezetében”. Már évek óta feszült a viszony a Fidesz és a EVP között, de eddig csak egy-egy bírálat érkezett a magyarok részére – például a luxemburgi Viviane Reding részéről, a skandináv országokból és időnként Angela Merkeltől – illetve legutóbb a lengyel néppárti képviselőktől, azért mert Orbán a varsói nemzeti populista kormányt támogatja, amelynek pártja nem tagja az Európai Néppártnak. 

A CEU-botrányt követően az Európai Néppárt német származású frakcióvezetője, Manfred Weber is végre egyértelműen fogalmazott: „Orbán számára is vannak vörös vonalak” – mondta a Spiegelnek. Weber a CSU politikusa, egy olyan párté, amely mostanáig - a „testvérpártjától, a CDU-tól eltérően – feltűnő barátsággal bánt Orbánnal. Weber a Spiegel-ben most viszont az Európai Néppártból történő kizárással fenyegette meg a Fideszt.

AZ EVP szombaton a Fidesz-szel fog foglalkozni

Mindeközben a Fidesz európai parlamenti képviselői a felkavart hullámok lecsendesítésén fáradoznak. A baloldali magyar napilap, a Népszava szerdán abból a levélből idézett, amelyet az Európai Parlament Fidesz-csoportja békítési szándékkal küldött az Európai Néppártnak. „Vakmerő és gyakran szokatlan megoldásaink miatt állandóan támadnak bennünket és különösen Orbán Viktor miniszterelnököt” – áll a levélben. „Nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk sikeres, de rugalmasak vagyunk és készek tartalmas párbeszédet kezdeni országunk és Európa jövőjéről”.

Az Európai Néppárt a brüsszeli csúcstalálkozóhoz kapcsolódva szombaton a Fidesz ügyével is foglalkozni akar. Inotai Edit véleménye szerint azonban nem fognak döntést hozni. Inotai Edit éveken át a múlt évben beszüntetett, hagyományosan liberális napilap, a Népszabadság németországi tudósítója volt. Az uniós táborban abban reménykednek, - véli Inotai-, hogy az Európai Néppárthoz tartozása révén könnyebb lehet ellenőrzés alatt tartani Orbánt.  

Wiener Zeitung, 2017.04.26.

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl