Ausztria megelégelte....

Szüneteltetik a menekült kérelmek feldolgozását

 
2015. Jún. 15. 09:26

Ausztria megelégelte....

Szüneteltetik a menekült kérelmek feldolgozását

2015. június 15., Hétfő 09:26

A menekültkérdés Ausztriában is belpolitikai téma, különösen most, hogy Johanna Mikl-Leitner (néppárti) belügyminiszter szokatlanul erélyes lépést jelentett be: Ausztria azonnali hatállyal megszünteti a menekült-kérelmek feldolgozását. A hatóságok a jövőben – további intézkedésig – csakis a visszatoloncolás lehetőségét latolgatják.


Az eljárás eddig az volt, hogy a menekült státuszra igényt tartók ilyen irányú kérelmét az illetékes hatóság regisztrálta, és az eljárást beindította. A törvény előírása szerint az ilyen kérelmek ügyében „ ésszerű időhatáron belül” kell dönteni, vagyis a mérlegelési időt lehet rugalmasan a valós helyzethez igazítani. A belügyminiszter asszony szerint ez a törvényi szabályozás magában foglalja, hogy a kérelmek feldolgozását egyszerűen leállítsák. Az elviselhetetlenségig fokozódó nyomás miatt ezt a lehetőséget használja ki a most bejelentett intézkedés.

A gyakorlatban ez úgy fest, hogy bár a kérelmet továbbra is regisztrálják és továbbítják, ezentúl csakis a Dublini Egyezmény szerinti visszatoloncolási lehetőség szempontjából mérlegelik. Vagyis aki biztonságosnak tekintett EU-tagországból érkezik, azt Ausztria visszaküldi.

A belügyminiszter asszony célja minden bizonnyal az immár egy éve ígért kvóták kikényszerítése. Mint nyilatkozatában elmondta, Ausztriát kevésbé vonzó színben kellene feltüntetni, a menekültáradatot pedig más országok felé irányítani. Eddig ugyanis Ausztriában bírálták el a leggyorsabban a kérelmeket, itt lehetett a legrövidebb időn belül menekült státuszhoz jutni.

A bejelentés koalíciós vitát robbantott ki, már csak azért is, mert Rudolf Hundstorfer (SPÖ) szociálisügyi miniszter a minap éppen az eljárás felgyorsítását követelte. A szintén szociáldemokrata Gerald Krug védelmi miniszter az intézkedést nem tartja produktívnak: véleménye szerint ezzel nem oldódik meg a probléma, nem jönnek kevesebben. A miniszter arra is felhívja a figyelmet, hogy évek óta az eljárások gyorsítása a cél, vagyis az egyes emberek, családok helyzetének mielőbbi tisztázása lenne célszerű.

Erwin Pröll, a Néppárt „erős embere”, Alsó-ausztriai tartományfőnöke a göttweigi Európa Fórum házigazdájaként szintén foglalkozott a témával. Ha nem sikerül ezt a problémát megoldani, akkor Európát a nacionalizmus újjáéledése veszélyezteti – fogalmazott.
Alsó-Ausztria egyike azoknak a tartományoknak, amelyeket a legsúlyosabban érinti a menekültáradat.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl