Adócsökkentés – valamikor majd

Ötmilliárd eurós tehermentesítés

 
2014. Okt. 5. 15:54

Adócsökkentés – valamikor majd

Ötmilliárd eurós tehermentesítés

2014. október 5., Vasárnap 15:54

Soha ilyen egység, egyetértés, jó légkör – így áradozott a koalíció mindkét pártja a Schladmingban megtartott kormányülés után. Az ilyen kihelyezett tanácskozásokon (klauzúra az osztrák elnevezése) illik valami hangzatos eredményt felmutatni. Nos, ebben az idén ősszel sincs hiány: ötmilliárd eurós adókönnyítésről döntöttek a politikusok. Arról nincs szó, mikorra lehet számítani a tekintélyes gesztusra.

Az SPÖ hatmilliárdot szeretett volna,, az új pénzügyminiszter az ülés előtt számokat ugyan nem említett, de a néppártiakhoz közelálló jól értesültek 4 és 5 milliárd közötti összeget emlegettek. Vagyis az öt milliárd vállalható, a szociáldemokraták pedig még mindig reménykedhetnek a 6 milliárdban. Ez különösen Werner Faymann kancellárnak lenne fontos, mivel a novemberi pártkongresszuson csak a szakszervezet jóindulatával számíthat arra, hogy ismét megválasztják az SPÖ elnökének.

Az adócsökkentés bevezetésének időpontjáról egyelőre nincs hír. Annyi bizonyos, hogy a még részleteiben kidolgozásra váró tervezetet a jövő év március 17-i kormányülés hagyja majd jóvá. Schelling szerint a cél, hogy legalábbis az első lépést 2016 januárban tegyék meg, és maximum még két szakasz következzen 2018-ig. A szociáldemokratáknak ez nem nagyon tetszik, már csak azért sem, mert a Munkáskamara (AK) és a szakszervezet (ÖGB) gyors, 2015-től érvényes adócsökkentést szeretne.

Egyelőre homály fedi a tekintélyes költségvetési kiadás finanszírozását is, hiszen a bevételek növelésének módjáról eltér a koalíciós partnerek véleménye. Az SPÖ változatlanul bízik a vagyonadó bevezetésében – ám a lehetőségeket a témával foglalkozó parlamenti bizottságnak kell kidolgoznia. Egy biztos: a jelenleg is kedvezményesen adóztatott 13. és 14. havi fizetés terhét nem akarja egyetlen gazdaságpolitikus sem növelni.

Lassan körvonalazódik, hogyan valósulna meg az ötmilliárdos adócsökkentés. Nagy részét a legmagasabb (jelenleg 50 százalékos) adókulcs leszállítására fordítanák: a cél a 25 százalék (és persze a többi arányos csökkentése) . A fennmaradó összeget a kormány a növekedés és a foglalkoztatás serkentésére kívánja fordítani. Részletek később – most legyen elég a szándék és a hangzatos összeg.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl