A magyar médiumok teljesen Norbert Hoferre összpontosítanak

 
2016. Dec. 2. 16:01

A magyar médiumok teljesen Norbert Hoferre összpontosítanak

2016. december 2., Péntek 16:01

Tudósításaikban a kormány közeli publikációk egyértelműen az FPÖ jelöltjéhez húznak.  Aggodalmaskodó figyelmeztetéseket egyetlen oldalról sem hallani. A magyar újságok, magazinok és TV-adók élénk érdeklődéssel követik az osztrák köztársasági elnökválasztást, igaz, eddig inkább csak hírként és elemzésekben. Vélemények csak a választási hétvégén, illetve természetesen majd az eredmény után lesznek- írja Boris Kálnoky a Die Pressében.

A magyarok számára egyértelműen Norbert Hofer, az FPÖ embere az izgalmas jelölt, a legtöbb tudósítás vele foglalkozik. 

Ami teljes egészében hiányzik mind a jobb, mind a baloldali tudósításokból, az a figyelmeztetés a politikai katasztrófára, amennyiben ő győz.

Magyarország politikailag számos témában alapvetően az FPÖ irányvonalát követi, a legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik pedig még ettől is jobbra áll, és az élet mégis megy tovább – miért is kellene akkor aggódni, gondolja láthatólag számos véleménycsináló.  

Egyértelműen Hofer mellett állnak a kormány közeli médiumok, mint a 888.hu hírportál, amely olyan forrásokra hivatkozva, mint a „Kronen Zeitung”, vagy az Unzensuriert.at című kék (megjegyz.: FPÖ színe) internetes portál, Pinkafelden, Hofer szülőfalujában, randalírozó baloldali tüntetőkről adott hírt, és ennek szervezőit „migránsok simogatóinak” nevezte. A 888.hunak ehhez még saját tippje is van arról, hogy kik dönthetik el majd a választást: az Ausztriában élő 70 000 egykori szerb. A portál megemlít egy szerb médiatudósítást, amely szerint ez a választói csoport túlnyomó részben Hoferhez vonzódik, „mert nem akarnak iszlám országban élni”. Ezzel szemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje kiáll a muszlimok mellett.

Élénk érdeklődés a jobboldalon

Több újság is tudósított az ÖVP-n belül a Hoferrel szembenállók és a Hofer-hívek között kialakult feszültségről - a párt megosztott abban a kérdésben, hogy kire kellene szavazniuk az embereknek, írja a konzervatív, ám kormánykritikus „Magyar Nemzet”. Számos médium közölte a Magyar Távirati Iroda (MTI) egyik közleményét Hofernek arról a követeléséről, hogy amennyiben az EU még központosítottabb, illetve transznacionális struktúrával rendelkezővé válna, Ausztriában döntsön népszavazás az EU-ból történő kilépésről.  

A Magyarországon inkább baloldali irányultságúnak számító ATV televízió weboldalán tudósítást közölt arról, hogy 136 polgármester Hofer riválisát, Van der Bellen-t támogatja, és úgy tűnik, hogy alapvetően ez a tv-csatorna is inkább ezt a jelöltet részesíti előnyben, akár csak a baloldali „Népszava”. Általában véve azonban a baloldali és a liberális médiumok lényegesen kevesebbet tudósítanak a választási kampányról, mint a konzervatív médiumok.

(Die Presse, nyomtatásban: 2016.12.02.)

Fordította: dr. Gonda László

 

 



jooble
Bogipark
Ilona stüberl