Az arany élete

A koronavírus okozta válságban a nemesfém is okoz meglepetést

 
2020. Márc. 26. 16:59

Az arany élete

A koronavírus okozta válságban a nemesfém is okoz meglepetést

2020. március 26., Csütörtök 16:59

A jelenlegi gazdasági-pénzügyi környezet sokféle bizonytalanságot rejt. Hogy a történések hátterét jobban megértsük, a szervuszausztria.hu interjút készített ismert szakértőkkel   A kérdésekre Iványi Ildikó pénzügyi tervező, egy nemzetközi tanácsadó cégcsoport tagja, és János Zsolt MAS pénzügyi tervező, nemzetközileg ismert é elismert szakértő válaszol.  Olvasóink nem csak a Határon átnyúló pénzügyek rovatban találkozhattak velük, hanem a rendszeresen megtartott „Díványbeszélgetések”-en és más gazdasági fórumokon is.

A beszélgetés aktualitását a következők támasztják alá.

 A logika azt diktálná, hogy ha a tőzsdék nyomás alá kerülnek, akkor az arany ára emelkedik. Azért, mert a befektetők nem bíznak a részvénypiacokban, és a pénzüket un. biztonságosabb eszközben helyezik el, mint pl. az arany.

Az elmúlt hetekben mégsem ezt láttuk; ez a „szabály” is megdőlt, az arany ára a legmagasabb 1524 euróról kb. 1392 euróra zuhant. Ez 9 százalékos erős korrekció, ami forintban a hazai fizető eszköz gyengülése miatt csak 5,5 százalék.

Szervuszausztria.hu: Vajon miért ennyire ingatag az arany árfolyama a koronavírus okozta válságban?

János Zsolt: A koronavírus nagymértékű bizonytalanságot okozott a piacon, ami arra késztette a befektetők egy részét, hogy minden eszközosztályból vonják ki a pénzüket, ideértve az aranyat is. Miért? A befektetésekből, és az aranyból származó bevételeket felhasználják a likviditás növelésére, amit részben vagy egészben működésre fordítanak. De vannak olyan szereplők is, akik spekulálnak, és majd akkor eszközölnek befektetéseket, amikor már az árak nagyot zuhantak.

Sz.A: Mi köze van az erős dollárnak az arany árfolyamához?

Iványi Ildikó: Az elmúlt két hétben a dollár árfolyama kb. 4 százalékkal erősödött az euróhoz képest. Ez negatív hatással van az arany árára.  Az arany árát dollárban (troy uncia) jegyzik, és az erős dollár a dollárrégión kívüli vásárlók részére megdrágítja a nemesfém árát. Ezzel csökken a kereslet.  Egy másik ok, hogy a devizák között a dollár egy „menekülő” deviza, ami iránt válság idején megnő a kereslet.  Ez rövid távon szintén gyengíti az arany árfolyamát.

Sz.A: Hogyan befolyásolják a monetáris intézkedések az arany árát?

János Zsolt: Alapvetően a központi bankok, a jelenlegi politikai intézkedések, és a válság időbeli elhúzódása jó hatással lehet az arany árára. Az Európai Központi Bank által jóváhagyott 750 milliárd euró értékű mentőcsomag „bullish” (emelkedő árfolyam) hatással lehet a nemes fémre az elkövetkező időszakban. Az elfogadott 750 milliárd eurós programmal az EKB elárasztja a piacot, és a már folyamatban lévő és tervezett eszközvásárlással együtt az európai monetáris felügyelet összes kötvényvásárlása 1,1 trillió euróra fog növekedni.  Ez egy elképesztő összeg, ami lehet, hogy a válság kezelésére még nem is lesz elég.

Sz.A: Hogyan  alakul  az arany ára hosszú távon?

Iványi Ildikó: A jelenlegi esés ellenére a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az arany ára hosszútávon felfelé ívelő tendenciát mutathat. Mire alapozzák ezt?  A nullaszintű kamatokkal, és a magas illetve növekvő eladósodottsággal, ami miatt a hiperinfláció veszélye is fenn áll.  De ezzel, akkor foglalkozunk majd, amikor aktuális lesz. Az elemzők szerint a kamatok hosszú távon ezen a szinten maradnak, ez volt az álláspont még pár héttel ezelőtt, de nap-mint nap halljuk a gazdaság stabilitásának megőrzésére irányuló bejelentéseket, amely megteremtheti a kamatemelés lehetőségét az infláció miatt.  

Megjelennek un.  „helikopter” pénzek, amelyek a lakosság támogatását szolgálják, (egyelőre nem ismerjük még az összes feltételt ehhez)- s ez hosszútávon az arany árfolyamának emelkedését valószínűsíti. 

Sz.A: Vegyünk aranyat, avagy ne?    

János Zsolt: Egyértelműen igen!  Úgy, mint minden más pénzpiaci eszközt is, amelynek értékmegtartó hatása van, de nem spekulációs okok miatt. Fontos a diverzifikáció. Most nem az a megoldás, hogy eladunk, és majd veszünk, tehát a vagy-vagy, hanem az is-is.   „ A piac időről-időre valami lélegzetelállító ostobaságot csinál”.  Van, aki ezt katasztrófaként éli meg, és van, aki lehetőséget lát benne. A lehetőség előttünk áll, de az első lépést nekünk kell megtenni érte!

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl