Ausztria gyászol

Udo Jürgens az osztrákok büszkesége volt

 
2014. Dec. 23. 08:42

Ausztria gyászol

Udo Jürgens az osztrákok büszkesége volt

2014. december 23., Kedd 08:42

Nem volt ez szép karácsonyi ajándék: Udo Jürgens váratlan halála alaposan elszomorította az ünnepre készülődő osztrákokat. Művészek, politikusok – élükön az államfővel – , a közélet ismert személyiségei, sportolók, médiamogulok fejezik ki egymás után részvétüket, a közösségi oldalakon pedig rajongói vesznek ezrével könnyes búcsút a legismertebb osztrák pop énekestől.

Senki nem gondolta volna, hogy már elmúlt nyolcvan éves, különösen azok nem, akik alig pár hete látták-hallották őt ausztriai turnéjának valamelyik előadásán: hangjának ereje, színe, mozgása egyáltalán nem utalt korára. A „Mitten im Leben” címet adta mostani turnéjának, s szinte jelképes, ahogyan most, így, az „élet kellős közepén” ragadta el a halál. A német nyelvterület legismertebb előadója a svájci Gottliebenben séta közben esett össze, s a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni: megállt a szíve.

Udo Bockelmann néven született 1934. szeptember 30-án a karintiai Klagenfurtban. A közeli Ottmanach kastélyában, gyönyörű környezetben nőtt fel, nagypolgári családban, s valamiféle lázadásként kezdett zenét tanulni, előbb Karintiában, majd a salzburgi Mozarteumban. 1950-ben egy zeneszerzői versenyen első díjat nyert „Je t'aime” című dalával, és 1951-ben megalapította együttesét Udo Bolan művésznéven
Tehetségére, tiszta erős hangjára a Polydor hanglemez cég figyelt fel. Első lemezalbumának (Es waren weisse Chrisanthemen) felvételekor, 1954-ben vette fel az Udo Jürgens nevet. Röviddel később komponálta a „Reach for the Stars” című dalt, amely Shirley Bassey előadásában világsiker lett. 1960-ban énekelte első igazi saját slágerét, a „Jenny”-t, 1964-ben pedig a koppenhágai Eurovíziós Dalfesztiválon elért hatodik helyezése meghozta a világsikert.

A „Warum nur, warum” című dallal elért eredményen 1965-ben Nápolyban javított, negyedik lett, 1966-ban pedig Luxemburgban elhozta Ausztria számára az első győzelmet. Az itt énekelt „Merci Chérie” című dal azóta is az egyik legnépszerűbb sláger Ausztriában, a dallal, ezzel a köszönettel búcsúznak ma tőle rajongói, akik 80. születésnapján, ősszel fürdőköpenyben utcára vonulva ünnepelték. Ez a fürdőköpenyes éneklés Jürgens ismertetőjegye lett, miután egyik koncertjén a ráadást már ilyen öltözékben adta: a közönség nem nyugodott bele, hogy a művész már lesminkelt és távozni készült, addig tomboltak, amíg Jürgens az öltözőből visszajött a színpadra.

Pályafutása töretlen volt, a több mint ezer általa komponált dal igen népszerű, lemezeiből világszerte 100 milliót adtak el.
Egy ideje Zürichben élt. 2007-ben az osztrák mellé a svájci állampolgárságot is felvette.

Rajongói lakásánál és gyermekkorának színhelyén virágcsokrokat helyeznek el. Lánya, Jenny és 71 éves öccse (róla szól a dal 1977-ből: „Mein Bruder ist ein Maler”) még nem rendelkezett a művész temetéséről.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl