Tisztelgés a távozó államfő előtt

 
2016. Júl. 4. 10:33

Tisztelgés a távozó államfő előtt

2016. július 4., Hétfő 10:33

Az osztrákok kedvelték az államfőt: Heinz Fischer most sokak szomorúságára 12 év után végleg távozik a Hofburgból. Így írja elő a törvény – bár nem vitás, hogy ha lehetne, harmadik ciklusra is megválasztanák. Nemcsak bölcs megszólalásaival, hanem szerénységével is kivívta az osztrákok szeretetét, azzal, hogy nem akart folyton reflektorfényben állni. Nem az ő kívánsága, hogy most a bécsi fotó múzeum kiállításon mutassa be azokat az inkább privátnak mondható fotókat, amelyeket a nyilvánosság nem feltétlenül ismer. Van azonban egy fotó, amelyet kevesen ismernek: honlapunk szerkesztőjének birtokában van.

Heinz Fischer látható a fotón, egészen fiatalon, 1956-ban, amint diákként a magyar forradalom mellett tüntet. Akkor még senki nem gondolta, hogy a fiatalember, aki a „Szabadságot Magyarországnak” táblát tartja, egyszer majd 12 éven át Ausztria államfője lesz. S ebben a minőségében sem költözik be az elnöki rezidenciára, marad a józsefvárosi régi lakásában, nem kér a kiváltságokból, ragaszkodik régi hobbyjaihoz, szabadidejében továbbra is kirándul, hegyet mászik – szóval az első számú méltóságként is megőrzi emberi mivoltát.

Az életéből ellesett pillanatképekből nyílt most Bécsben kiállítás. Olvasóink az alábbiakban a Die Presse válogatását láthatják,

.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl