Szilveszteri előzetes Bécsből

 
2015. Dec. 29. 10:57

Szilveszteri előzetes Bécsből

2015. december 29., Kedd 10:57

Nem mondható, hogy a terrorfenyegetésre nem figyel senki – a hatóságok teszik a dolgukat – ám a biztonsági intézkedések szigorítása mellett Bécsben a bennszülöttek és ide látogatók, a megszokott programokra készülnek. Az immár 26. születésnapját ünneplő Szilveszteri Ösvény asz idén sem lesz csalódás, az Újévi Koncert a Musikvereinben a kevés szerencsés jegytulajdonoson kívül a tévénézők millióinak okoz örömet – és hoz kis meglepetést

Tavaly 620 ezren tolongtak a fogcsikorgató hidegben ezen a négy kilométeres úton, amelynek mentén persze akad bőségesen lehetőség forró italt, jobbára puncsot vagy forralt bort venni és még ütősebb alkoholt fogyasztani. Az idén is legalább 100 stand készül a nagy éjszakára, és persze a tereken, kereszteződésekben felállított alkalmi színpadok műsora mindenkinek nyújt kedvére valót. Kérdés, nem riasztja-e el a közönséget a terrorfenyegetés – a bécsi biztonsági erők, rendőrség és terrorelhárítás mindenesetre megfelelő előkészületeket tesz és nem győzi nyugtatni az embereket. A részletes program a megtekinthető.
 
Idén is üzemelnek azok a kis

– illetve nevükben még

– központok, amelyek nagyon népszerűnek bizonyultak. Újdonság, hogy a szervezők kifejezetten az eseményre emlékeztető, pár euróért megvásárolható pezsgős poharat és forralt boros bögrét is árusítanak – különösen, mert az a tapasztalat, hogy a szilveszterezők a minden dísz nélküli poharakat is szívesen viszik haza (emiatt kell betéti díjat fizetni, amit csak a pohár visszaszolgáltatásakor ad vissza az árus). Hogy mennyire ízlésesek ezek a megvásárolható emléktárgyak, arról lehetne beszélni, de az valószínűleg ünneprontás lenne...

 
Keringővel, polkával kezdődik 2016 is
 
Az Újévi Koncertről már tudható, hogy meglepetéssel kezdődik: Robert Stolz egyik indulója lesz az első szám, ami pedig még soha nem fordult elő. Az újító a lett Mariss Jansons, aki ezúttal (életében harmadszor) vezényli a nevezetes délelőtti eseményen a Bécsi Filharmonikusokat. Jansons maga a program hagyománytól eltérő alakítását azzal magyarázza, hogy ő maga hét-nyolc évvel ezelőtt kezdett Stolz muzsikájával foglalkozni, kevéssé ismert műveket kutatott fel, és amit talált, az elbűvölte. Köztük van ez az induló, amivel most az Újévi Koncert kezdődik.
 
A műsor természetesen mindig magán viseli a karmester ízlését. Az idén így került be a programba Carl Michael Ziehrer, Joseph Hellmesberger és Emil Waldteufel egy-egy műve. És az is megszokott, hogy egy-egy bécsi jubileumra is emlékezik a program: az idén a Práter 150. évfordulója miatt adják elő Johann Strauss Vergnügungszug című polkáját.
A magyar nézőt persze igencsak érdekli, milyen filmeket nézhet a közvetítés szünetében. Az idén a koncert előtt – legalábbis az ORF 2 műsorában, 9 órakor – portréfilmet sugároznak Mariss Jansonsról, majd 10 órától az Újévi Koncert 75. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm következik, 10.50-től pedig a nézők bepillanthatnak a kulisszák mögé. A szünetben Salzburg a téma.
 
 

.

 
 
0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl