Intendáns-kinevezések

Megújuló fesztiválvezetések

 
2011. Máj. 7. 21:22

Intendáns-kinevezések

Megújuló fesztiválvezetések

2011. május 7., Szombat 21:22

Német kamaraénekesnő veszi át a mörbischi (fertőmeggyesi) operett fesztivál igazgatását a húsz éve regnáló Harald Serafintól. Változás lesz a Bécsi Ünnepi Hetek élén is: Luc Bondy helyébe meglepetésre a salzburgi fesztivál eddigi zenei igazgatója lép, és egy ugyancsak német hölgy, Shermin Langhoff lesz a helyettese, egyben pedig segítsége a nem zenei kérdésekben.

Bondy már 2009-ben jelezte, hogy nem hosszabbítja meg 2013-ban lejáró szerződését. A bécsi tartományi kulturális kormányzatnak volt ideje megfontolni, ki a legalkalmasabb a főváros számára oly fontos feladatra. Pályázó volt bőven, összesen húszan jelentkeztek, közülük hét külföldi.

Az illetékes tartományi szenátor indoklása szerint azért esett a választás Markus Hinterhäuserre, mert ő a Salzburgi Fesztivál zenei igazgatójaként bizonyított. Intelligens, igényes, egybe n pedig közönségbarát koncertprogramjai 2007 óta sikeresek Salzburgban, így szinte biztosra vehető, hogy Bécsben is magas színvonalon teljesít majd. A tartományi jogú főváros ezt május közepén kezdődő hathetes kulturális rendezvényt az ínséges időkben is 10,8 millió euróval támogatja, de az anyagi befektetésnél is fontosabb az a hírnév, amit a fesztivál az évek alatt kivívott.

Az új bécsi igazgatók

A kitűnő zongora művészként ismertté vált Hinterhäuser kapcsolata a Salzburgi Fesztivállal egyébként régebbi, mint zenei igazgatói tevékenysége. 1993és 2001 között Mortier igazgatósága idején ő indította el az Időfolyam című kortárs zenei sorozatot, amely évről évre aktuális témákat választott, és széles skálán, klasszikustól a kortárs művészetig mutatott be zeneműveket.

Igazgatói tevékenysége idején viszont sokrétű szervezési tapasztalatot szerzett, ami pedig a Bécsi Ünnepi Heteket illeti, ott sem újonc. Sőt, közreműködőként is megismerhette a közönség: 2003-ban Schubert Szép molnárné dalciklusának színpadi feldolgozásában Christoph Marthaler nemcsak zongorához ültette, hanem egy kis énekes-szerepet is rábízott. Több más előadáson zongoristaként működött közre.

Helyettese, vagy inkább a társigazgató, a török származású Shermin Langhoff a német n nyelvterület ismert és sikeres színházi szakembere. A berlini Ballhaus Naunynstraße igazgatójaként korábban ismeretlen rendezőket, színészeket és dramaturgokat karolt fel, nem egy közülük későbbi karrierjét köszönheti fáradhatatlan újítási vágyának. Az emigránsok támogatása magas nemzetközi díjat hozott számára. A 41 éves hölgy kilenc évesen települt át családjával Németországba, és kulturális tevékenységét felolvasások és kiállítások szervezésével, ahogy bemutatkozó sajtóértekezletén fogalmazott „inter- és trans kulturális gyakorlattal” kezdte.

Az új társintendáns (Lukas Langhoff német rendező felesége) színházi munkájával koncepció helyett az emberre koncentrál, s e felfogásához Bécsben is hű marad majd. Kinevezése azt is jelzi, hogy Bécs továbbra fontosnak tartja a fesztivál multikulturális jellegét, ami nem csak a meghívottak széles körében, hanem a témaválasztásban is megmutatkozik. A két új intendáns nemzetközi kapcsolatai bizonyos folyamatosságot jelentenek majd – ami pedig azt illeti, Luc Bondy remek rendezéseiről 2014-től sem kell majd lemondani.

A Fertő tavon marad az operett

Az idei – május 13-án kezdődő - fesztiválra az újonnan kinevezettek persze még semmilyen hatással nincsenek, ez még a Bécsben igen nagyra becsült Luc Bondy rendezvénye.

Ahogy a mörbischi (fertőmeggyesi) tófesztivál is Harald Serafin munkája. Ő az idén tölti be a 80. évét, éppen húsz éve vette át az operett fesztivál igazgatását, amiből két évtized alatt gazdaságilag is sikeres, elismert rendezvényt csinált, nemcsak a kedvelt operettek igényes színre (vízre) állításával, hanem a természeti adottságok maximális kihasználásával, a vízi színpad és a nézőtér bővítésével. Ez a július közepétől augusztus végéig tartó rendezvénysorozat, amely beéri egyetlen zenés darab műsorra tűzésével, 96-98 százalékos kihasználtsággal dicsekedhet, ami fantasztikus teljesítmény. Az idén a Cigánybáró szerepel a műsorban.

Serafin – aki időről időre maga is vállal szerepet az előadásokban - egy évvel meghosszabbította idén lejáró szerződését. Így jön ki a kerek húsz esztendő. A pályáztatás a Deloitte tanácsadó cégre bízták, jelentkező volt itt is elég. Végül Dagmar Schellenberger német énekesnőre esett a választás, aki ugyan még soha nem vezetett zenés színházat, de talán éppen ezért, saját énekesi pályafutásából kiindulva sok kreatív ötlettel állt elő. Serafin, akinek elképzelhetően édes gyermeke a mörbischi operettnyár, maga elégedett a választással. Mint mondta jól ismeri a hölgyet, nagyra becsüli és bízik benne. Az első nyár, amikor Schellenberger igazolhatja e bizalmat, 2013 lesz: Serafin jövő ősszel adja át a stafétabotot.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl