Anna Netrebko és a politika

 
2014. Dec. 13. 08:55

Anna Netrebko és a politika

2014. december 13., Szombat 08:55

Botrányt okozott az orosz-osztrák állampolgárságú Anna Netrebko a minap egy vitatható nyilvános szereplésével: a fotósok megörökítették a pillanatot, amint Szentpéterváron ünnepélyesen átnyújtott egy 15 ezer eurós csekket az oroszbarát szeparatisták egyik vezetőjének. A pénzt a donyecki operaháznak szánta, és az adománynak nincs köze a politikához, a cél a művészet támogatása – mondja.

Mindegy hogy mit, csak írjanak? A sztár számára csak az a fontos, hogy foglalkozzanak vele? Anna Netrebkonak ilyesmire aztán tényleg nincs szüksége, pályája csúcsán van, világszerte ismerik, minden szerepében remekel. Most mégsem színpadi teljesítményével, hanem egy Európaszerte vitatott jótékonysági megnyilvánulásával került a szalagcímekbe. Bár az ukrajnai helyzet értékelését, a nyíltállásfoglalását elutasítja – mondván, hogy neki nincs köze a politikához – mégis az oroszbarát szeparatisták egyik vezérével pózol a fotókon. Oleg Zarjov a saját maga által alapított „új-oroszországi parlament” szóvivőjeként Netrebkóval együtt mutatja fel Új-Oroszország zászlaját.

Netrebko később a szemrehányásokra válaszolva azt mondta, nem tudta előre, hogy a zászló is „szerepet kap” – ám Zarjov ezt cáfolta, szerinte az ünnepélyes átadás minden mozzanatát előre megbeszélték. Netrebko ugyan saját bevallása szerint nem politizál, ám elkötelezettsége nem titok: számtalan esetben állást foglalt Putyin mellett, aki már 2008-ban kitüntette és „népművésznek” nevezte ki a világhírű szopránt.

Az adomány mindenesetre többe is kerülhet: az osztrák külügyminisztérium nemcsak rossz néven vette a szeparatisták és az el nem ismert Új-Oroszország iránti gesztust, hanem azt is vizsgálja, vajon Netrebko e lépésével nem sértette- e meg az Oroszország ellenes szankciókat. Ha ez bebizonyosodik, 50 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak. Netrebko hiába érvel azzal, hogy kizárólag a rossz helyzetben lévő donyecki operaház megsegítése volt a célja, még az AUA osztrák légitársaság – amelynek ő az arca – is elhatárolódott lépésétől és nem zárta ki a következményeket.

A nyilvános pénzátadásra a sztár szerint azért volt szükség, mert így szerette volna biztosítani, hogy a pénz – egymillió rubel – valóban eljusson a donyecki operába. Hogy miért éppen a szeparatisták egyik vezetője volt a legalkalmasabb erre a közvetítői szerepre, az rejtély.

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl