Egy kiváltsággal kevesebb

900 diplomata-útlevelet von vissza Ausztria

 
2012. Aug. 15. 08:16

Egy kiváltsággal kevesebb

900 diplomata-útlevelet von vissza Ausztria

2012. augusztus 15., Szerda 08:16

Szigorúbban szabályozzák a jövőben ki kaphat diplomata-útlevelet Ausztriában. Az új rendelkezések értelmében kilencszáz ilyen dokumentumot vonnak vissza. A döntésről az osztrák külügyminisztérium levélben értesítette az érintetteket. Utóbbiak nem túl boldogok: ezentúl rájuk is ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a többi honfitársukra.

A mindenható dokumentum tulajdonosai sok mindent megengedhetnek maguknak, ami miatt a többi földi halandót szigorúan büntetik. Nekik nem kell eljárástól vagy büntetésről tartaniuk, ha gyorshajtáson, tilosban parkoláson, ittas vezetésen érik őket. Immunitásuk védi őket akkor is, ha vezetés közben telefonálnak, záróvonalat lépnek át, vagy áthajtanak a piros jelzésen.

Egyébként van különbség immunitás és immunitás között: a teljes védettség csak azokat illeti, akik piros legitimációs kártyával rendelkeznek, ők az igazi diplomaták és családtagjaik. A nagykövetségek illetve a külügyminisztérium technikai személyzete, sofőrök – a „kékek” - csak a hivatásuk gyakorlása közben védettek, magánszemélyként nem – szemben az előbbi csoporttal.

Persze senki ne gondolja, hogy hatalmas tömegekről van szó. A nyilvántartás szerint a korlátozás előtt összesen 3200 személynek volt diplomata útlevele – köztük vannak az egykori politikusok és családtagjaik. Ők az új szabályozás szerint a jövőben nem jogosultak, ők azok, akiktől visszavárják a dokumentumot.

Az immunitás persze nem osztrák találmány, nemzetközi egyezmény biztosítja, így annak megváltoztatásáéra nincs mód, szűkíthető azonban azoknak a köre, akikre vonatkozik. Az osztrák külügyminisztérium ezt a megoldást választotta, miközben az illetékesek elmondják, hogy az utóbbi évben jelentősen javult az érintettek morálja. Több mint ötven százalékkal kevesebben követtek el közlekedési szabálysértést közülük, miközben ez az arány országos szinten 35 százalékkal emelkedett.

Természetesen nem kötelező kihasználni az immunitás biztosította kedvezményt. S csodák csodája, sokan így is tesznek. A hatóság ugyanis mindig felteszi a kérdést, él-e mentességi jogával a szabálysértést elkövető. A statisztika tanúsága szerint az érintettek hetven százaléka kifizeti a büntetést, illetve aláveti magát az eljárásnak, annak ellenére, hogy megtagadhatná azt. S hogy kik azok, akik a legjobban ragaszkodnak a büntethetetlenséghez? A legtöbb ilyen hivatkozással kifizetetlen büntetőcédula „tulajdonosa” orosz, kazah illetve kínai diplomata.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl