A szexipar kiszorul a városból

Bécs szigorít

 
2011. Jún. 1. 18:23

A szexipar kiszorul a városból

Bécs szigorít

2011. június 1., Szerda 18:23

Aki autózott már a bécsi Felberstrassén – a Westbahnbhof mellett a Gürteltől a 14. kerületbe vezető nem túl széles, ám viszonylag forgalmas utcán -, az láthatta a csapatosan kuncsaftra váró, a legnagyobb hidegben is lengén öltözött lányokat. A rendőrségi adatok szerint csak ezen az utcán egy-egy éjszaka hetvenen is vannak, miközben futtatóik időről időre méregdrága kocsikból ellenőrzik az üzletmenetet. Nem csoda, hogy az itt lakók beadványokkal bombázzák a hatóságokat: elegük van a kéretlen fehérnemű bemutatóból, a gyanús alakokból.

A szexipar egyébként korábban a Gürtelen dívott, ott, ahol egymást érik a kisebb-nagyobb bárok. Pár éve a folyamatos razziák miatt a mellékutcákba szorultak a lányok, akiknek egy része egyébként nyilvántartott prosti: egész Bécsben hivatalosan 1078 a számuk (pár éve még alig 400 volt). De persze nem csak ők állnak az utcasarkon, jönnek az újak is, egyre fiatalabbak. Osztrák alig van köztük, inkább román és szlovák nők kényszerülnek erre a foglalkozásra.

Most a Bécsi Önkormányzat megelégelte és új törtvényt hozott. November 12.-től az utcai prostitúciót kitiltják a lakott negyedekből. A tilalom nem csak a kifejezetten városi utcákra vonatkozik, hanem a kertvárosi részekre, a parkokra, a temetők környékére, a tömegközlekedési járművek megállóhelyeire, a pályaudvarokra. Különleges engedélyt bizonyos területekre – így például a Práter szórakoztató negyedére, elhagyott utcákra, ipari körzetekre azonban igény szerint kiad a Városháza.

A törvény egyébként szigorítja a bordélyok működtetését kis. Ezentúl bejelentési kötelezettség és hatósági engedély kell az ilyen intézményt fenntartásához.. Ez a régiekre és az újakra egyaránt vonatkozik, s a törvény megszegése 7000 euró büntetést von maga után. Az engedély kiadásánál figyelembe veszik, nincs-e a környéken „védett övezet”- iskola, templom. Az engedélyezett területen kívül strichelőkre esetenként 500 euró büntetés vár. A lányok egyébként néhány bürokratikus nehézségtől megszabadulnak: bár ezentúl is regisztráltatni kell magukat a rendőrségen, már nem kell külön bejelenteni, ha megszakítják tevékenységüket, vagy szabadságra utaznak.

Újdonság, hogy az első regisztrációnál a hatóság bevon egy nem kormányszervezetet is, amelynek munkatársai az érintett lányokat tanáccsal látják el, s ha szükséges, továbbra is rendelkezésükre állnak.

Az új törvénnyel egyidejűleg érvényét (és értelmét) veszti a korábbi védett övezet-rendelkezés (ez az iskolák, óvodák, vallási intézmények 150 méteres körzetében tiltotta a prostitúciót). Az ellenőrzés egy újonnan alakuló bizottság feladata, amely a rendőrség, a Városháza, a kerületi magisztrátusok, a –kormánypártok, a nem kormányszervezetek képviselőiből alakul.

Az utcai prostitúció népszerű Bécsben, akik erre igényt tartanak, meg fogják találni a lányokat az új helyükön is. Rendőrségi adatok szerint naponta 16 ezren veszik igénybe a szolgáltatást.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl