Matthias Hartmann lemondott

Ideiglenesen szünetelteti igazgatói megbízatását

 
2014. Márc. 10. 16:42

Matthias Hartmann lemondott

Ideiglenesen szünetelteti igazgatói megbízatását

2014. március 10., Hétfő 16:42

Tevékenységének ideiglenes- és részleges- felfüggesztését jelentette be Matthias Hartmann, a Burgtheater igazgatója mindaddig, amíg a színház gazdálkodása körüli vizsgálat le nem zárul. Döntését írásban közölte az állami színházakat tömörítő Bundestheater Holding igazgatójával és az illetékes kulturális miniszterrel is. Hartmann indoklása szerint szeretne e lépésével véget vetni a sajtóhadjáratnak és a hecckampánynak, s biztosítani a tárgyilagos vizsgálatot. Ugyanakkor a művészeti vezetés feladatát továbbra is ellátja – hangzik a bejelentés.

Intrikák, rágalmak, hamisított számlák és belégek befolyásolják a vizsgálatot és akadályozzák a történtek objektív mérlegelését – véli Hartmann, aki arról is beszámolt, hogy családját, konkrétan gyermekeit is zaklatják már. A Burgtheater – az osztrák nemzeti színház – többmilliós vesztesége, a hírek a „kreatív” könyvelésről, az engedély nélküli kifizetésekről egy ideje már lázban tartja a kultúra iránt érdeklődő közvéleményt, amely mindeközben nem vonja kétségbe a színház művészi értékeit. Sőt, azt sem vitatja senki, hogy Hartmann 2009 évi kinevezése óta a bevételek tekintetében is ritka jó eredményt, soha nem látott látogatottságot ért el.

Josef Ostermayer, a kancellári hivatal kultúráért felelős államtitkára (vagyis a kormány kulturális minisztere) meglepetten vette kézhez Hartmann közlését.

A szervuszausztria.hu korábban foglalkozott már a Burg körüli vitával – különös tekintettel arra, hogy Hartmann kezdeményezésére a hét végén Magyar Színházi Fesztivált rendeznek Bécsben, Igaz, az eredetihez képest némiképp megváltozott programmal: Vidnyánszky Attila lemondta a 15-re tervezett vendégjátékot, s a Burg honlaojának tanúsága szerint a Szent Johanna helyett nem tűztek műsorra más magyar előadást. A 16-án vasárnap a Burghoz tartozó Kasinoban magyar színházi szakemberekkel rendezendő pódiumbeszélgetést mindenesetre még nagyobb érdeklődés előzi meg.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl