Francia írónő műve az idei ingyen könyv a bécsi Könyvhéten

 
2014. Nov. 25. 12:11

Francia írónő műve az idei ingyen könyv a bécsi Könyvhéten

2014. november 25., Kedd 12:11

A könyvhét – a Buch Wien – ugyan már véget ért, ám a csúcspontnak számító eseményre, az ingyen könyv bemutatására csak később, és nem is az eredeti helyszínen hanem a Városházán került sor. Ez volt a hetedik, jó 300 kiadó jelenlétében megtartott fesztivál, amely immár harmadik éve a Dunamenti országok – köztük Magyarország külön bemutatkozására is lehetőséget teremtett.

A bécsi vásár területén az idén is nagy volt az érdeklődés a kiadók kínálata iránt. Sikeres volt ismét a magyar irodalom és más Duna Menti országokból származó szerzők bemutatkozása: a Donau Lounge saját standjának színpadán 11 Duna Menti országból érkezett negyven vendég tartott felolvasást illetve vett részt pódiumbeszélgetésekben. A központi téma az idén értelemszerűen a vasfüggöny leromlásának 25. évfordulója volt. A harmadik év után biztonsággal elmondható, hogy az ötlet bevált: az eredetileg a bécsi Collegium Hungaricum által kezdeményezett Danube Cultural Cluster sikeresen bővült ezzel az irodalmi leágazással, és tovább gazdagította a Duna Régió európai Stratégiáját.

A Buch Wien egyébként hagyományosan nem pusztán kiállítja a könyveket: az idén 300 rendezvényt tartottak, író-olvasó találkozókat, felolvasásokat, sőt most volt az első Könyvek Hosszú éjszakája is. Újdonságnak számít, hogy a megannyi helyszín közé bekerült a vasút is: az ÖBB járatain ezekben a napokban az utasokat felolvasások szórakoztatták. Népszerűek voltak az idén is a könyvhéten megtartott workshopok, amelyek a műfordítás műhelytitkaiba, az irodalomoktatás fortélyaiba nyújtottak betekintést. Az osztrák közszolgálati televízió tematikus műsorokkal segítette a rendezvényt.

Bár eddig mindig a vásár ideje alatt és annak helyszínén mutatta be Bécs polgármestere az „ingyen könyvet”, amelyből aztán a Következő napokban százezer példányt osztottak ki az érdeklődők között, az idén – valószínűleg egyeztetési okokból –eltértek e gyakorlattól. Több mint egy héttel a vásár zárása után a Városháza nagytermében indult az akció – amelynek persze nem „ingyen könyv” a neve. „Egy város-egy könyv” így hirdetik hivatalosan az olvasást-ösztönző kampányt immár 13 éve .

Olyan író nagyságok után, mint Frederic Morton, Kertész Imre, Johannes Mario Simmel, John Irving, Toni Morrison, Nick Hornby, Ruth Klüger, Rafik Schami und T.C. Boyle az idén a francia Anna Gavalda „Együtt kevésbé vagy egyedül” című regényét (magyarul is megjelent, Együtt lehetnénk címen) osztják ki 100 ezer példányban. A művet az igényes zsűri nemcsak irodalmi értéke miatt választotta ki: ennek az akciónak az olvasás megszerettetésén kívül mindig van némi köznevelési- oktatási célja is.

Az első években a történelem és a múlt megismertetése állt a középpontban: elsőként az osztrák származású, hazájából a nácizmus elől elmenekült és amerikaivá lett Frederic Morton könyvét, az Örökkévalóság utcáját osztották szét százezer példányban. A következő évben, 2003-ban Kertész Imre volt a fővendég a Sorstalanság forgatókönyvével (Lépésről lépésre címmel). Nem volt tanulság nélküli Ruth Klüger Tovább élni című műve, az És Nietsche sírt” című könyvből (a szerző: Irvin D. Yalom ) a nagy filozófus és Josef Breuer – a pszichoanalízis megalkotója – fiktív találkozásáról tudhatott meg többet százezer olvasó, aki ingyen jutott a kötethez.

Az idei könyv a nagyvárosban elmagányosodó embernek mutatja meg, milyen más lehet az élet, ha összefognak, vagyis ami egyedül nem megy, az együtt sikerülhet. A könyv alapján forgatott filmet most egyszeri alkalommal (november 30-án) vetítik Bécsben. Anna Gavalda, aki személyesen is jelen volt a könyv bemutatóján, őszintén elmondta, hogy eleinte nem sokra tartotta az ingyen-könyv ötletét, mert szerinte a jó irodalmat nem kell ilyen eszközzel propagálni. A helyszínen azonban megváltoztatta véleményét, most már érti és helyesli a kampány célját és értelmét. A könyvosztás egyébként nem szokott sokáig tartani: hamar elkapkodják a bécsiek a százezer kötetet.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl